Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проверка в сливенската Спешна помощ заради "възкръснал" мъж

Снимка: БГНЕС

Тече вътрешна проверка във Спешна помощ Сливен за случай на 72-годишен пациент, който е диагностициран като мъртъв и и предаден на погребална агенция. Когато е бил откаран в хладилна камера на гробищата в града, той се е показал признаци на живот. В момента мъжът е в кома, в реанимацията на областната болница. Сигналътза жив човек в хладилната камера е подаден от служителите на погребалната агенция. Все още не ясно кой е подписал смъртния акт на 72 годишния мъж. 

Според съседи на мъжа в сливенския квартал „Дружба“,полиция, пожарна и линейка е имало пред блока в деня, когато мъжът е открит "мъртъв" в дома си, според първоначалната експертиза:

"Ние разбрахме, защото почукаха на нашата врата и поискаха да вземат ток. Полицаите почукаха и им услужихме, за да разбият вратата/ Вчера, някъде по обяд. Пред входа имаше кола на пожарната, кола на Бърза помощ и на полицията", разказаха съседи. 

Управителят на погребалната агенция, която е трябвало да съхрани трупа до завръщането на близките от чужбина, Бисер Тодоров, разказа какво са видели неговите служители:

"Когато го свалят от третия етаж, слагат го в ковчега и го карат на гробищата в камерата, хладилната, забелязват, че човекът леко трепва, после леко отваря устата. Веднага се обаждат. Бърза помощ пристига с полиция , но аз конкретно за случая имам акт за смърт. За моите колеги е шок. Колкото и да са работили в тази сфера, когато ти дават човек починал и изведнъж го виждаш, че примърдва… даже единият от колегите е малко стресиран, доста и то. В почивка съм ги пуснал и двамата, защото са стресирани. Аз не съм очаквал такова нещо, но този, който е констатирал смъртта трябва да носи отговорността", каза Тодоров.

Той каза още, че не знае кой е издал констатацията за смъртта.  

"Човекът го дават за починал в 11:29.  В 11.30 мин. идва негов близък с акт за смърт. Въз основа на него, аз отивам и взимам човека. Кой е издал разрешителното, коя линейка е ходила - мене това не мевълнува. Аз имам акт за смърт. С този акт за смърт мога и да го погреба. 112, обърнете се към 112 да ви кажат кой екип от Бърза помощ е ходил там и е констатирал смъртта", коментира собственикът на агенцията. 

Директорът на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ д-р Васислав Петров също каза, че не знае кой лекар е потвърдил смъртта:  

"Просто инцидентът е такъв, донякъде абсурден, за това че, доколкото разбирам, има издадено съобщение, регистрирана е смъртта от някой, не мога да ви кажа от кого, не сме разбрали още. И за това погребалната агенция е отишла в дома и го е взела, като тогава, когато го е взимала, пациентът не е показвал никакви признаци на живот. Чак след като го закарват в гробищния парк, там установяват, че пациентът има движение на очите и от там е докаран при нас. Не мога да ви кажа. Ние ще напишем писмо до РЗИ, в което да представим случая, то да извърши своите проверки", поясни Петров.

Д-р Юлия Бянкова от реанимация коментира състоянието на човека. 

"Всички показатели от клиничните изследвания са извън нормите. В много тежко състояние е човека", добави Бянкова.

Роднините на възрастния мъж живеят в САЩ и във Великобритания и се очаква да си дойдат в петък в България. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стойчо Кацаров

МЗ: За колективи до 7 души вече може и без защитна маска

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров издаде заповед, съгласно която за работните колективи до 7 души може да се допусне изключение от изискването за носене на защитна маска. Това ще става по преценка на работодателите , органите по назначаване и физическите и юридически лица - собственици или управители на обекти с обществено..

обновено на 16.06.21 в 07:25

БЧК Бургас отличи изявени кръводарители и институции

БЧК Бургас съвместно с Отделението по трансфузионна хематология отбелязаха Световния ден на доброволното кръводаряване. На кратка церемония бяха отличени изявени кръводарители и институции, които през изминалата година са допринесли за популяризиране на кръводаряването.  От много години насам БЧК Бургас отдава значимото внимание в този..

публикувано на 14.06.21 в 15:29

На 14 юни отбелязваме Световния ден на доброволния кръводарител

Основната цел този ден е да се повиши осведомеността в световен мащаб за необходимостта от безопасна кръв и кръвни продукти. БЧК Бургас отбелязва днес Световния ден на безвъзмездния кръводарител. Предвидена е кратка церемония по отличаване с грамоти на изявени кръводарители и институции, които през изминалата година са допринесли за..

обновено на 14.06.21 в 10:52

Започва ремонт на Белодробната болница

От следващата седмица започват ремонтни дейности на медицински кабинети, стълбището и вътрешните помещения в Белодробната болница в Бургас, съобщи кметът Димитър Николов. Ще се създадат по-добри условия за труд на медицинския персонал и по- комфортни условия за пациентите. Общинското здравно заведение беше важен стожер в битката с ковид-19 и..

публикувано на 11.06.21 в 13:46

Над 90 души ще получават грижи в домашна среда в община „Тунджа“

Над 90 лица с увреждания и възрастни хора с хронични здравословни проблеми, живеещи на територията на община Тунджа, ще се възползват от новите патронажни услуги в домашна среда за период от 12 месеца. Проектните дейности включват предоставяне на мобилни медико - социални грижи за хората от малките населени места и превенция на COVID-19 в..

публикувано на 11.06.21 в 11:23

В Бургас ще има детска линейка

Парите за закупуване на детска линейка в Бургас са предвидени. Те ще са част от бюджета за изграждането на специализирана детска болница. Темата беше коментирана първо с кмета Димитър Николов и от два месеца имаме потвърждение, посочи авторът на инициативата Дончо Златев: „Преди два месеца от регионалното министерство получихме..

публикувано на 08.06.21 в 12:46

Ваксинации на открито и този уикенд, за 2 дни са се имунизирали 524 души

Ваксинациите в Морската градина в Бургас ще продължат и през следващите уикенди , казаха от Регионалната здравна инспекция. Акциите на открито дадоха нов тласък на имунизациите в града, като за двата дни ваксини са си поставили 524 души. Част от бургазлии се възползваха от тях заради предстоящи пътувания, други взеха решението спонтанно,..

публикувано на 07.06.21 в 14:39