Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проверка в сливенската Спешна помощ заради "възкръснал" мъж

Снимка: БГНЕС

Тече вътрешна проверка във Спешна помощ Сливен за случай на 72-годишен пациент, който е диагностициран като мъртъв и и предаден на погребална агенция. Когато е бил откаран в хладилна камера на гробищата в града, той се е показал признаци на живот. В момента мъжът е в кома, в реанимацията на областната болница. Сигналътза жив човек в хладилната камера е подаден от служителите на погребалната агенция. Все още не ясно кой е подписал смъртния акт на 72 годишния мъж. 

Според съседи на мъжа в сливенския квартал „Дружба“,полиция, пожарна и линейка е имало пред блока в деня, когато мъжът е открит "мъртъв" в дома си, според първоначалната експертиза:

"Ние разбрахме, защото почукаха на нашата врата и поискаха да вземат ток. Полицаите почукаха и им услужихме, за да разбият вратата/ Вчера, някъде по обяд. Пред входа имаше кола на пожарната, кола на Бърза помощ и на полицията", разказаха съседи. 

Управителят на погребалната агенция, която е трябвало да съхрани трупа до завръщането на близките от чужбина, Бисер Тодоров, разказа какво са видели неговите служители:

"Когато го свалят от третия етаж, слагат го в ковчега и го карат на гробищата в камерата, хладилната, забелязват, че човекът леко трепва, после леко отваря устата. Веднага се обаждат. Бърза помощ пристига с полиция , но аз конкретно за случая имам акт за смърт. За моите колеги е шок. Колкото и да са работили в тази сфера, когато ти дават човек починал и изведнъж го виждаш, че примърдва… даже единият от колегите е малко стресиран, доста и то. В почивка съм ги пуснал и двамата, защото са стресирани. Аз не съм очаквал такова нещо, но този, който е констатирал смъртта трябва да носи отговорността", каза Тодоров.

Той каза още, че не знае кой е издал констатацията за смъртта.  

"Човекът го дават за починал в 11:29.  В 11.30 мин. идва негов близък с акт за смърт. Въз основа на него, аз отивам и взимам човека. Кой е издал разрешителното, коя линейка е ходила - мене това не мевълнува. Аз имам акт за смърт. С този акт за смърт мога и да го погреба. 112, обърнете се към 112 да ви кажат кой екип от Бърза помощ е ходил там и е констатирал смъртта", коментира собственикът на агенцията. 

Директорът на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ д-р Васислав Петров също каза, че не знае кой лекар е потвърдил смъртта:  

"Просто инцидентът е такъв, донякъде абсурден, за това че, доколкото разбирам, има издадено съобщение, регистрирана е смъртта от някой, не мога да ви кажа от кого, не сме разбрали още. И за това погребалната агенция е отишла в дома и го е взела, като тогава, когато го е взимала, пациентът не е показвал никакви признаци на живот. Чак след като го закарват в гробищния парк, там установяват, че пациентът има движение на очите и от там е докаран при нас. Не мога да ви кажа. Ние ще напишем писмо до РЗИ, в което да представим случая, то да извърши своите проверки", поясни Петров.

Д-р Юлия Бянкова от реанимация коментира състоянието на човека. 

"Всички показатели от клиничните изследвания са извън нормите. В много тежко състояние е човека", добави Бянкова.

Роднините на възрастния мъж живеят в САЩ и във Великобритания и се очаква да си дойдат в петък в България. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава ремонтът на детските отделения в УМБАЛ Бургас

Напредва ремонтът в детските отделения на УМБАЛ Бургас. Със собствени средства на болницата, 70 000 лева, отпуснати от Община Бургас и средства на дарители, се подобряват условията, в които се лекуват най-малките пациенти. Дейностите се извършват поетапно, тъй като не е възможно отделенията да бъдат затворени изцяло и да спрат да приемат пациенти. В..

публикувано на 10.07.24 в 10:16

НЗОК и БЛС изясняват как ще се плаща на аптеките

Очаква се днес да станат ясни окончателните правила, по които Здравната каса ще плаща на аптеките за отпускане на лекарства, заплащани напълно от здравния фонд. Димитър Маринов: Някой се опитва да саботира договарянето между аптеките и НЗОК Те се договарят между ръководството на Касата и Българския фармацевтичен съюз, а причина за търсенето на..

публикувано на 09.07.24 в 08:19

СПБ подготви проект за приравняване на обучението на парамедиците по европейски стандарт

Съюзът на парамедиците в България е разработил проект за уеднаквяване на теоретичната и практическа подготовка по модел на Европейската общност по спешна медицина. Той трябва да реши един от най-сериозните проблеми в страната – различните часове и хорариуми, по които сега се подготвят парамедиците във висшите училища и професионални центрове. Това..

публикувано на 08.07.24 в 11:48

След протестните акции: Фармацевтичният съюз продължава преговорите с НЗОК

Продължават разговорите между Българския фармацевтичен съюз и Националната здравноосигурителна каса. Те се провеждат във връзка с промените в Наредба 4, която се отнася до предписването и отпускането на лекарствени продукти по здравна каса и заради, които се намалява плащането към аптеките за извършването на тази дейност. От Българския..

публикувано на 05.07.24 в 07:56

300 деца от Бургас бяха прегледани по програма "Детско здраве" на "Пирогов"

Близо 300 деца от гр. Бургас преминаха безплатни профилактични прегледи при специалистите от Програма "Детско здраве". Кампанията, организирана от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ и Столична Колегия на БЛС посети морския град с цел проследяване на състоянието на децата, които вече са прегледани и достъп на непрегледани при предходното посещение. Прегледите се..

публикувано на 04.07.24 в 14:27

УНГ специалисти: Слуховият скрининг на новородените трябва да е задължителен

Едно от всеки хиляда деца се ражда глухо, а три на всеки хиляда новородени имат нарушения на слуха в различна степен. Това означава, че от общо 51 197 бебета, родени в България през изминалата 2023 г., между 50 и 60 имат или пълна, или частична загуба на слуха. За съжаление, това не се открива веднага, а би следвало, казва доц. д-р Даниел Петков,..

публикувано на 04.07.24 в 11:17

Фармацевти и собственици на аптеки протестираха и в Ямбол

Фармацевти и собственици на аптеки в Ямбол затвориха обектите и се събраха пред сградата на Регионалната здравна каса в знак на протест срещу предложеното изменение на Наредба 4 за условията и реда на предписване на отпускане на лекарствени продукти. Между 14 и 16 часа в града останаха отворени само аптеките на големите вериги, пред всички..

публикувано на 03.07.24 в 15:54