Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Писателят Василий Димов твърди, че не се страхува от острото перо

Писателят с български корени Василий Димов има своето място в съвременната европейска литература. Многообразните текстове на Димов обаче позволяват на всеки читател да направи свое собствено откритие. Такъв е случаят и с "Кафказус". Книгата, която мнозина определят като висококачествена литература, ще има своя премиера днес от 18.00 часа в зала "Петя Дубарова" на Културен център "Морско казино".

Авторът е  популярен с книгите си от така наречената експериментална проза. Стила на новата си книга определя като поеми написани в проза.

"Те са два текста, единият се казва "Кафказус", а другият "Анабечди". Те малко по стилистика си приличат и дори и по темата, донякъде. Само че вторият текст може да се каже, че е по-общ, а "Кафказус" се дели на някакви такива, наистина притчи, само че аз ги разбирам и съм ги писал, като поеми в проза. Това е много особен жанр и най-първите книги на човечеството са били в такъв стил написани. Естествено те са написани в съвременен стил, на съвременен език, със съвременни виждания върху събитията, които стават".

Василий Димов заема своето място в съвременната европейска литература, неколкократно е номиниран за наградата руски „Букър“. Книгата „Кафказус“, е издадена от бургаското издателство "Знаци".


Василий Димов е роден на 7 януари 1957 г. в Бесарабия. Завършва Журналистическия факултет на Московския държавен университет (1978) с дипломна работа на катедрата за литературна критика. Известен е най-вече с интелектуалния си роман "Алюзиите на свети Посекел", 1996 (номинация за руски "Букър", 1997). Немското издателство "DuMont" в Кьолн купува световните права на романа за 25 години и представя немския превод ("Die vier Leben des heiligen Possekel") на Панаира на книгата във Франкфурт на Майн. Интерес представляват и романите "Тбилисимо", 2003, "Москва в понеделници", 2014 (номинация за руски "Букър", 2014), а така също и сборникът с повести "Профил в слепено огледало", 1991 и др. Специално внимание заслужава сборникът с притчи "Кафказус", публикуван най-напред в списание "День и ночь" в оригинал. Преведен е и на немски в списание "Lettre International - Berlin", като поема в проза. На български са преведени сборникът с повести "Профил в слепено огледало", романът "Москва в понеделници" и поемите "Кафказус" и "Анабечди". Някои са публикувани по-рано в България в списание "Съвременник".

Повече за "Кафказус" и самия автор можете да научите от интервюто на Елена Димитрова с Василий Димов.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Концертът посветен на Бетовен е отложен

Концертът, посветен на 250 години от рождението на виенския класик Л. В. Бетовен, е отложен. Спектакълът трябваше да се състои днес (24.11.2020г.) в залата на Бургаската опера. Поради усложнената епидемична обстановка и с цел опазване на здравето на музикантите и публиката, събитието се отлага за средата на месец декември. 

публикувано на 24.11.20 в 15:41

Поетесата Емили Дикинсън оживява на бургаска сцена

Премиера на театралния спектакъл "НЕБЕСНА РАНА ИЛИ ЕКСТАЗЪТ ЕМИЛИ" ще представи режисьорът Симеон Димитров на 26 ноември от 19.00 ч. в Клуб "Модерен Театър". Това съобщиха организаторите на събитието. Спектакълът е изграден по авторската пиеса на Симеон Димитров за личността на гениалната поетеса Емили Дикинсън.  Блестящото слово на..

публикувано на 24.11.20 в 11:26

Община Бургас увеличи процента,с който финансира културни проекти

Нови правила за подпомагане на културния сектор в условията на Ковид-19 прие Общинският съвет. Докладната предизвика оживени дебати в онлайн заседанието.  С цел обогатяване на културния календар на Бургас се регламентира допускането до кандидатстване за финансиране на организации и артисти на свободна практика от други населени места в страната,..

публикувано на 24.11.20 в 10:35

Българският представител на Евровизия Виктория Георгиева-VICTORIA  и “UGLY CRY“

По пътя към Евровизия  в София и Лондон в началото на годината се проведоха музикални лагери с български и международни композитори, където Виктория Георгиева взе  участие като автор на музика и текст. Когато трябваше да пиша с англичаните, видях че те пишат по различен начин, работят една идея по –различно. И самото им усещане за музика..

публикувано на 23.11.20 в 17:00

Темите в предаването" Булевард Демокрация" на 23 ноември

Ковид в област Бургас и може ли да се реализира идеята на здравните власти  болниците в Поморие и в Средец  да станат чисти от коронавирус.  Управителят на лечебното заведение в Средец  Георги Георгиев  ще информира за тежкото и положение и липсата на лекари. Климентин Милчев,  шофьор на линейка от спешната помощ в Бургас,  ще чуем  за това..

публикувано на 23.11.20 в 14:07

Представят провокацията DRIFT тази събота

Спектакълът "DRIFT" ще бъде представен тази събота в Бургас. Той е второто артсъбитие от тазгодишното издание на Фестивала за съвременни изкуства “ВОДА”. За осъществяването му до 24 ноември се търсят 15 доброволци, които ще се включат в проекта на унгарския интердисциплинарен артист Давид Сомло, съобщи организаторът на фестивала Петя..

публикувано на 23.11.20 в 11:07
Димитър Еленов

Напусна ни режисьорът Димитър Еленов

Още един духовен аристократ се присъедини към небесната сцена. Димитър Еленов почина на 73- годишна възраст.  По думите на последователите му, той остава е дин от най-всеотдайните сеячи на обич, красота и принципи с личния пример.  В актьорската си кариера има над 100 главни роли, като режисьор  е с  над 50 постановки. Създател е на поредица..

публикувано на 22.11.20 в 14:53