Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

На 16-ти октомври започва изплащането на средствата по мярка COVID 1

Снимка: Министерство на земеделието, храните игорите

1 милиард  и 700 хиляди  лева се очаква да получат земеделските стопани до края  на годината.От тях близо над 400 млиона са за справяне с ковид кризата и засушаването. Парите са по различни извънредни мерки и програмата de minimis. 50 млн. лева вече са при земеделците, а на 16-ти  октомври ще започне изплащането и по т.н  мярка COVID 1 .Повече от 32 хиляди земеделски стопани са кандидатствали за нея.Тя е за извънредно временно подпомагане и е с бюджет 93. 5 млн. лева, обясни директорът на областната служба "Земеделие" Лидия Станкова в Бургас:

Тя беше предназначена за земеделските стопани, които извършват своята дейност в секторите- плодове и зеленчуци, маслодайна роза, винени лозя, животновъдство и пчеларство. За нашата област общо подадените заявления са 2274. Начинът на кандидатстване беше изключително облекчен.по двете - Ковид 1 и Ковид 2 заявленията се приемаха в общинските служби.Изискванията бяха съвсем достижими.

По другата мярка – COVID 2  са кандидатствали 1166 стопани  за 5.5 млн лева. Средствата  трябва да бъдат преведени от 10 -ти  до 20-ти ноември , уточни Станкова:

По отношение на животновъдите, Управителният съвет също утвърди допълнителен ресурс от 2,6 млн по de minimis за стопани- животновъди отглеждащи крави юници, биволи, овце майки и кози майки.Подпомогнвати ще лбъдат тези, които са подали заявление за директни плащания по схемите за обвъзрано подпомагане за животни или по преходна национална помощ.Целта е да се подкрепят стопаните, които търпят загуби заради сушата и негативното влияние на пандемията.

 Бургаска област е един  от 7 -те източни региона, които са засегнати от сушата и сланата. За щетите от тях също са осигурени средства. Заради сланата  са изданени 7 протокола за пропаднали трайни насаждения, а за сушата 24 . Тя е един от основните проблеми  тази  година за семейството на Ирина  Никова, което от 15 години се занимава с животновъдство.  250 бивола се отглеждат  в землището на Бургас и с. Трояново. Не за първи път  фирмата кандидатства за помощ:

Няма паша за животните, много е трудно.кандидатствах за de minimis и по Ковид. По първата ги преведоха. Всичко беше точно. Сега за COVID очакваме на 16-ти.Средствата винаги са помощ,  винаги може повече, но това е добре.

Фермата на Марина Иванова също получава помощ. Тя се занимава със земеделие  от 13 години, а от три години отглежда и 50 крави в землището на кв. Долно Езерово. Именно за тях ще получат по трийсет лева на глава  животно  и средства за винени лозя. Основният пробблем  за Иванова също са метеорологичните условия:

Това засушаване свали добивите, поне 4 пъти по - ниски са от това, което сме вадили.Пандемията не оказа голямо влияние върху нас, не се е налагало да съкращаваме персонал. Всяка помощ заради лошата година е добра.Процедурата е много опростена, защото директно от държавния фонд електронно вадят заявление. Много е лесно, не се изисквма нищо от страна на земелделския производител, освен да си носи едно удостоверение за банковата сметка и да се подпише на две места.Бих апелирала, ако има такива пак мерки, да са по този начин структурирани.Парите много бързо се получиха.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На 15 декември изтича срокът за внасяне на последната месечна или тримесечна авансова вноска за корпоративен данък за 2020 година

На 15 декември изтича срокът за внасяне на последната месечна или тримесечна авансова вноска за корпоративен данък за 2020 година. Това е и последният срок, в който фирмите имат възможност да направят корекция на декларираните от тях авансови вноски за тази година. Фирмите, чиито приходи от продажби за предходната година надвишават 300 000..

публикувано на 24.11.20 в 08:47

Хотелиери носят топла храна на медиците на първа линия в Поморие

Идеята за топъл обяд на медиците, работещи в Ковид отделението на поморийската болница е на председателя на сдружението Хотели и Ресторанти Поморие – Георги Тръпков. Надделяло и това, като разбрал, че един медиците три дни не се е прибирала вкъщи. „Видяхме, че колегите от Велико Търново са предприели такава инициатива и тя се е приела много..

публикувано на 23.11.20 в 16:41

Френски опит за екосистемите на Поморийското езеро

В Поморийско езеро започва тригодишен проект по програма LIFE на Европейската комисия. Той обединява  усилията на две български екологични организации на френска биологична станция и частния бизнес, който оперира в езерото. Заради нарушения хидрологичен режим в резултат от наводненията през 2015 г. е наблюдавано замърсяване на повърхностните води,..

публикувано на 22.11.20 в 10:38

Националното сдружение "Случаен превоз" не подкрепя протест на превозвачите

Протест срещу ветото, наложено от президента Румен Радев на новоприетите текстова в Наказателния кодекс за инкриминирането на нерегламентираните превози, подготвят от Конфедерацията на автобусните превозвачи. От организацията посочват, че и таксиметровите коли ще се присъединят към протеста, който трябва да се проведе на 25 ноември в София. От..

публикувано на 21.11.20 в 13:17
архив

Министерството на туризма поиска становища и предложения за опазване на морските плажове през зимния сезон

По повод постъпващи запитвания от медиите относно разораване на плажна ивица и издигане на дига на Централния плаж в Созопол, пресцентърът на Министерството на туризма  поиска становища и предложения от компетентните институции за разработване на процедури, които да спомогнат за опазване на морските плажове от вредното въздействие на водите на Черно..

публикувано на 20.11.20 в 18:01

Коледотворителница в социално предприятие "Морски знаци"

Защитни маски и коледни сувенири изработват в социално предприятие „Морски знаци“. Усилията са насочени към реализирането на продукцията им в условията на кризата повлияна от коронавируса. В предприятието работят 12 души, лица с увреждания, самотни и многодетни майки. В началото на кризата, през март, от „Морски знаци“ реагираха..

публикувано на 20.11.20 в 16:11

"Нарисувай ми усмивка" - оцеляване с гъвкав бизнес план и с онлайн продажби

Социалното предприятие „Нарисувай ми усмивка“ към сдружение „Онкоболни и приятели“ насочва усилията си към онлайн търговия. Целта е да се реализира продукцията му . Предприятието съществува вече 5 години, в него работят 8 души на половин работен ден. Те изработва меки кукли и различни сувенири. Оцеляването ни е свързано с..

обновено на 20.11.20 в 10:04