Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Облагодетелстват ли се богати фирми с две от новите държавни мерки?

Снимка: БГНЕС

Облагодетелства ли една от новите мерки в помощ на бизнеса заради коронакризата само богатите хора? Бургаски финансист алармира за подобна нередност Министерството на икономиката.

Мерките са насочени към т. нар. богати малки – Адаптиране дейността на малките и средни предприятия в контекста на COVID-19 и Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията. Конкретният казус засяга критериите за техническа и финансова оценка на кандидатите по програмата и логиката по която са избирани показателите за финансова оценка. Спорният въпрос е връзката между високия марж на печалба и необходимостта от оборотен капитал за справяне с кризата.

Според експертът Добромир Янев, който е с повече от 15 години опит във финансовите и счетоводните анализи, единственият извод, който може да се направи от така заложените критерии за оценка, е че се цели да се дадат пари на предприятията, които нямат нужда от тях. Излиза, че предприятията работили с голям марж на печалбата в дейността си и са платили повече данъци, са предпочитани за подпомагане пред такива, оперирали с по-малък марж. Т.е. тези, които са печелили повече през предходните две години и са имали възможност да заделят резервен капитал, с който да посрещнат тежките условия на 2020 г., ще бъдат подпомогнати, за сметка на предприятията, които са работили при по-малък марж и които в действителност имат нужда от тази подкрепа. И двата показателя толерират богатите фирми, смята Янев. Това толериране обаче поставя в неравностойно положение и предприятия от различни отрасли и сектори. Тъй като в производството обикновено маржовете на печалба са доста по-ниски отколкото в търговията и в услугите, вероятността средствата предвидени за такива отрасли и сектори да останат неусвоени е реална. Като резултат средствата ще бъдат пренасочени към сектори търговия, услуги и др. които по подразбиране имат по-големи маржове на печалба. И така вместо да се подпомогне реалната икономика- производителите създаващи добавената стойност, ще бъдат стимулирани "по-добрите" продавачи, прекупвачи и предоставянето на услуги.

Според тези показатели, ако предприятие работи с висок марж на печалбата, то ще получи точки по първият показател. Ако същото това предприятие обаче има големи амортизационни отчисления (това се случва, ако има много и/или нови активи) и/или големи лихвени плащания (защото е изтеглен кредит за закупуване на новите активи, които да осигурят по-високия марж, например) то тези разходи за данъци може да спаднат драстично и по вторият показател въпросното предприятие може да не получи точки. Това важи с още по-голяма сила и за фирми, които работят с нормални маржове. Те ще бъдат порязани и по двата показателя, а най-вероятно те са най-нуждаещи се.

Това ли е целта на тези програми - да убием малкия производител и да помогнем да оцелее големия прекупвач, пита Добромир Янев.

Бизнесът, който е заинтересован, може да пише на Министерството на икономиката за възражения, посочва финансистът, крайният срок за това е до днес.

БНР-Бургас ще потърси за позиция и подробности по тези мерки и икономическото ведомство.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Бургасбус“ иска да обедини два кредита чрез договор за овърдрафт

„Бургасбус“ иска да обедини два свои кредита, сключвайки договор за овърдрафт в размер до 1 млн. лв. Докладната записка е внесена в Общинския съвет. Предложението породи дебат в Комисията по икономика и инвестиционни политики.  Повече от 10 години използваме кредит за оборотни средства, посочи управителят на „Бургасбус“ Петко Драгнев. Той поясни,..

публикувано на 20.10.20 в 12:07

Последен ден от базар "Флора Есен"

Днес е последния ден от базара "Флора Есен"в Бургас. Цветното изложение се провежда за шеста поредна година в експоцентър „Флора“ и ще предложи многообразие на цветя, керамика и аксесоари за градината. Над 20 фирми участват в четиридневния цветен базар, съобщи управителят на центъра Мирослава Аргирова:  „В това издание на базара..

публикувано на 18.10.20 в 08:45
Снимката е илюстративна

Опашка от коли на граничен пункт Малко Търново

Опашка от автомобили се е образувала на граничен пункт Малко Търново. Чака се около два часа, за да се премине към Турция.   На пазар в Турция – това избират много наши сънародници през последните уикенди. Причината е спада в курса на турската лира. Преминаването на границата днес обаче изисква около два часа престой. Кметът на Малко Търново..

публикувано на 17.10.20 в 11:21
Снимката е илюстративна

Бургас посреща украински туристи

Туроператорите в Бургас стартират есенно-зимния сезон с украински туристи. Морският град ще  посреща по две групи от Украйна всеки месец. Този уикенд е предназначен за комбиниран тур Бургас-Истанбул, а следващият ще е с програма изцяло в България, пояснява Иван Кирязов. „Стартираме от октомври до следващия летен сезон програми два дни в..

публикувано на 17.10.20 в 09:10

Зам.-министър Русинова: 16 000 работни места са спасени в Бургаско

16 хиляди са спасените работни места в областта, благодарение на усилията ни, заяви в Бургас заместник социалният министър Зорница Русинова. Около 4000 души от туристическия и транспортния сектор са подпомогнати по мярката 80 на 20. Засега програмата ще продължи и зимните месеци „До вчера бе възможността фирмите по стария..

публикувано на 16.10.20 в 11:17

На 16-ти октомври започва изплащането на средствата по мярка COVID 1

1 милиард  и 700 хиляди  лева се очаква да получат земеделските стопани до края  на годината.От тях близо над 400 млиона са за справяне с ковид кризата и засушаването. Парите са по различни извънредни мерки и програмата de minimis. 50 млн. лева вече са при земеделците, а на 16-ти  октомври ще започне изплащането и по т.н  мярка COVID 1 . Повече от 32..

публикувано на 15.10.20 в 16:31

Бургас ще има нов общински туристически кораб

Изграждането на новия общински туристически кораб вече е в ход. Плавателният съд е тип катамаран и ще обслужва целогодишно туристическите маршрути в Бургаския залив, превозвайки пасажери от Морска гара до остров Света Анастасия, лодкостоянката в "Крайморие", рибарските пристанища в "Сарафово" и Ченгене скеле, както и до близки..

обновено на 14.10.20 в 16:32