Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Облагодетелстват ли се богати фирми с две от новите държавни мерки?

Снимка: БГНЕС

Облагодетелства ли една от новите мерки в помощ на бизнеса заради коронакризата само богатите хора? Бургаски финансист алармира за подобна нередност Министерството на икономиката.

Мерките са насочени към т. нар. богати малки – Адаптиране дейността на малките и средни предприятия в контекста на COVID-19 и Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията. Конкретният казус засяга критериите за техническа и финансова оценка на кандидатите по програмата и логиката по която са избирани показателите за финансова оценка. Спорният въпрос е връзката между високия марж на печалба и необходимостта от оборотен капитал за справяне с кризата.

Според експертът Добромир Янев, който е с повече от 15 години опит във финансовите и счетоводните анализи, единственият извод, който може да се направи от така заложените критерии за оценка, е че се цели да се дадат пари на предприятията, които нямат нужда от тях. Излиза, че предприятията работили с голям марж на печалбата в дейността си и са платили повече данъци, са предпочитани за подпомагане пред такива, оперирали с по-малък марж. Т.е. тези, които са печелили повече през предходните две години и са имали възможност да заделят резервен капитал, с който да посрещнат тежките условия на 2020 г., ще бъдат подпомогнати, за сметка на предприятията, които са работили при по-малък марж и които в действителност имат нужда от тази подкрепа. И двата показателя толерират богатите фирми, смята Янев. Това толериране обаче поставя в неравностойно положение и предприятия от различни отрасли и сектори. Тъй като в производството обикновено маржовете на печалба са доста по-ниски отколкото в търговията и в услугите, вероятността средствата предвидени за такива отрасли и сектори да останат неусвоени е реална. Като резултат средствата ще бъдат пренасочени към сектори търговия, услуги и др. които по подразбиране имат по-големи маржове на печалба. И така вместо да се подпомогне реалната икономика- производителите създаващи добавената стойност, ще бъдат стимулирани "по-добрите" продавачи, прекупвачи и предоставянето на услуги.

Според тези показатели, ако предприятие работи с висок марж на печалбата, то ще получи точки по първият показател. Ако същото това предприятие обаче има големи амортизационни отчисления (това се случва, ако има много и/или нови активи) и/или големи лихвени плащания (защото е изтеглен кредит за закупуване на новите активи, които да осигурят по-високия марж, например) то тези разходи за данъци може да спаднат драстично и по вторият показател въпросното предприятие може да не получи точки. Това важи с още по-голяма сила и за фирми, които работят с нормални маржове. Те ще бъдат порязани и по двата показателя, а най-вероятно те са най-нуждаещи се.

Това ли е целта на тези програми - да убием малкия производител и да помогнем да оцелее големия прекупвач, пита Добромир Янев.

Бизнесът, който е заинтересован, може да пише на Министерството на икономиката за възражения, посочва финансистът, крайният срок за това е до днес.

БНР-Бургас ще потърси за позиция и подробности по тези мерки и икономическото ведомство.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Марин Киров: В наредбата за свободно къмпингуване има неясноти, но Община Царево я подкрепя

Българското кемпер общество сигнализира в отворена позиция, че служебното правителство се опитва да върне стария вариант на наредбата за свободно къмпингуване. Те посочват, че предишната версия е събрала над 600 отрицателни становища. Според тях тя няма роля на регулация, а на индиректна забрана на къмпирането в страната. От..

публикувано на 26.07.24 в 14:30

НС: До края на годината бизнесът ще получава компенсации заради високите цени на тока

До края на годината бизнесът ще продължи да получава компенсации заради високите цени на тока. Те ще са 100% при цена от над 180 лева на мегаватчас на борсата, независимо в коя мрежа крайните небитови потребители са присъединени. Това решение беше подкрепено от 185 депутати от всички парламентарни групи и независими, само петима от ПП-ДБ се въздържаха...

публикувано на 26.07.24 в 14:12

Плажовете в Приморско са препълнени от туристи

Северният плаж на Приморско беше препълнен от туристи преди дни. Кадрите с летовниците разпространи в социалните мрежи хотелиерът от морския град Здравко Василев. Според него, подобен наплив от туристи този плаж не помни от десетилетие.   „Израснал съм на този плаж и го помня в този вид. Винаги е бил в този вид. Винаги е бил..

публикувано на 26.07.24 в 13:42

Прави се опит да се върне стар вариант на проекта на наредбата за къмпингуването

Прави се опит да се върне стар вариант на проекта на наредбата за къмпингуването. Това заяви председателят на Българското кемпер общество Йордан Ибришимов. Той алармира, че представители на общността не са поканени на работната среща на междуведомствената група тази седмица, която излезе със срок до 1 август да бъдат обобщени предложенията и..

обновено на 26.07.24 в 11:59

Николай Киров: Земеделците могат да загубят 100 млн. лева

Земеделците може да загубят 100 милиона лева, защото процедурата по прием на документи за проекти за поливните площи не е започнала, съобщи председателят на бургаския съюз на зърнопроизводителите Николай Киров. Причината е разминаване в данните. Информацията на хартия е от преди 20 години, тези терени сега не са поливни, поясни той:..

обновено на 25.07.24 в 18:15
Министър Тахов обеща спешно да бъдат осигурени обезщетения за хората от пострадалите села.

Земеделските служби в опожарените райони започват приема на заявления за форсмажор

Общинските служби  „Земеделие“ в районите с обявено бедствено положение, започват да приемат от утре заявления за форсмажорни обстоятелства във връзка с кандидатстването за подпомагане за Кампания 2024 и уведомления за възникналите пожари, съобщи Министерството на земеделието.  С цел облекчаване на административната тежест служителите на Държавен..

публикувано на 25.07.24 в 17:23
Данъчна проверка. Снимката е илюстративна.

Още седмица за деклариране и плащане на данъците за второто тримесечие

На 31 юли изтича крайният срок, в който предприятията и самоосигуряващите се, които са изплатили доходи на физически лица извън трудов договор и са задължени да им удържат данък, трябва да подадат по електронен път декларация за второто тримесечие, припомни НАП.  Това е и последният ден за внасяне на удържания данък към бюджета. Най-бързо и..

публикувано на 25.07.24 в 13:25