Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Зам.-министър Русинова: 16 000 работни места са спасени в Бургаско

4000 от тях са от туристическия и транспорния сектор по схемата 80/2016 хиляди са спасените работни места в областта, благодарение на усилията ни, заяви в Бургас заместник социалният министър Зорница Русинова. Около 4000 души от туристическия и транспортния сектор са подпомогнати по мярката 80 на 20. Засега програмата ще продължи и зимните месеци

„До вчера бе възможността фирмите по стария вариант на 60 на 40 да подават заявки за периода до септември. През следващите седмици ще започне набирането на новите заявки до края на годината. Обезпечени сме с достатъчно средства“.

Относно процедурите за кандидатстване Русинова коментира: „Непрекъснато се опитваме да усъвършенстваме част от документацията. Искаме декларация от фирмите да декларират определен тип изискания,  които има към програмата и после ние по служебен път да ги проверяваме,  както и изцяло да се мине с електронно кандидатстване“.

Обмисля се удължаване периода на субсидираната заетост по програмата „Заетост за теб“, стана ясно на срещата. В момента по програмата в рамките на 3 месеца се субсидира определена квота работни места с минимална работна заплата. „Идеята е от ноември да започне за по-дълъг период тази субсидия. В момента тече съгласуване с Европейската комисия“, каза Русинова. Вероятността е срокът да се удължи до 6 месеца.

Тенденцията, която виждаме, дори и без да има ограничения, като затваряне както по време на извънредното положение е бизнесът да продължи да се нуждае от подкрепата на държавата, посочи още тя.

В Бургас посещението на заместник-министър Русинова започна със среща с ръководството на бургаска транспортна фирма, подпомогната по мярката 60/40 и "Заетост за теб" на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

Повече чуйте в звуковия файл: 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Бургасбус“ иска да обедини два кредита чрез договор за овърдрафт

„Бургасбус“ иска да обедини два свои кредита, сключвайки договор за овърдрафт в размер до 1 млн. лв. Докладната записка е внесена в Общинския съвет. Предложението породи дебат в Комисията по икономика и инвестиционни политики.  Повече от 10 години използваме кредит за оборотни средства, посочи управителят на „Бургасбус“ Петко Драгнев. Той поясни,..

публикувано на 20.10.20 в 12:07

Последен ден от базар "Флора Есен"

Днес е последния ден от базара "Флора Есен"в Бургас. Цветното изложение се провежда за шеста поредна година в експоцентър „Флора“ и ще предложи многообразие на цветя, керамика и аксесоари за градината. Над 20 фирми участват в четиридневния цветен базар, съобщи управителят на центъра Мирослава Аргирова:  „В това издание на базара..

публикувано на 18.10.20 в 08:45
Снимката е илюстративна

Опашка от коли на граничен пункт Малко Търново

Опашка от автомобили се е образувала на граничен пункт Малко Търново. Чака се около два часа, за да се премине към Турция.   На пазар в Турция – това избират много наши сънародници през последните уикенди. Причината е спада в курса на турската лира. Преминаването на границата днес обаче изисква около два часа престой. Кметът на Малко Търново..

публикувано на 17.10.20 в 11:21
Снимката е илюстративна

Бургас посреща украински туристи

Туроператорите в Бургас стартират есенно-зимния сезон с украински туристи. Морският град ще  посреща по две групи от Украйна всеки месец. Този уикенд е предназначен за комбиниран тур Бургас-Истанбул, а следващият ще е с програма изцяло в България, пояснява Иван Кирязов. „Стартираме от октомври до следващия летен сезон програми два дни в..

публикувано на 17.10.20 в 09:10

Облагодетелстват ли се богати фирми с две от новите държавни мерки?

Облагодетелства ли една от новите мерки в помощ на бизнеса заради коронакризата само богатите хора? Бургаски финансист алармира за подобна нередност Министерството на икономиката. Мерките са насочени към т. нар. богати малки – Адаптиране дейността на малките и средни предприятия в контекста на COVID-19 и Подкрепа за малки предприятия с..

публикувано на 16.10.20 в 11:04

На 16-ти октомври започва изплащането на средствата по мярка COVID 1

1 милиард  и 700 хиляди  лева се очаква да получат земеделските стопани до края  на годината.От тях близо над 400 млиона са за справяне с ковид кризата и засушаването. Парите са по различни извънредни мерки и програмата de minimis. 50 млн. лева вече са при земеделците, а на 16-ти  октомври ще започне изплащането и по т.н  мярка COVID 1 . Повече от 32..

публикувано на 15.10.20 в 16:31

Бургас ще има нов общински туристически кораб

Изграждането на новия общински туристически кораб вече е в ход. Плавателният съд е тип катамаран и ще обслужва целогодишно туристическите маршрути в Бургаския залив, превозвайки пасажери от Морска гара до остров Света Анастасия, лодкостоянката в "Крайморие", рибарските пристанища в "Сарафово" и Ченгене скеле, както и до близки..

обновено на 14.10.20 в 16:32