Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В Бургаско около 40 учители в ранна пенсия заради страх от Ковид

Все по-трудно се намират заместници на болни преподаватели, казват синдикалисти

Снимка: БГНЕСВсе по-трудно става намирането на заместници на заболели преподаватели, алармират от синдикатите. Заради риска от заразяване с Ковид около 40 учители в община Бургас са предпочели ранно пенсиониране.

По-рано в пенсия, макар и с неблагоприятни за тях условия – с по-малък размер и добавка. Това избират редица преподаватели, притеснени за здравето си заради Ковид инфекцията. Като цяло пенсионираните учители в община Бургас тази година са повече в сравнение с предходната, казва председателят на Регионалния синдикат на българските учители Константин Янков.

„За община Бургас са някъде около 170-180 човека. Обикновено пенсионирането става или в края на учебната година или в началото на новата. Но не е чудно, ако нещата станат по-тежки от гледна точка на заразяемост или минем в електронна среда някои от колегите да предпочетат да излязат в пенсия и по време на учебната година“

От синдикатите в Бургас алармират и за кадрови проблем, който вече достига гилдията, заради нарастващия брой заболели учители.

„Ако има учители, които излизат от строя много трудно се намират специалисти, които да покрият техните часове. В малките училища, където преподавателя е само един и няма кой друг да поеме часовете, още повече че са на едносменен режим, заместващият задължително трябва да е външен човек. Той много трудно би се намерил, в това число и нередовни учители“, посочва Константин Янков.

Повече чуйте в звуковия файл: 
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

През ноември ще бъдат прегледани всички шестокласници в Община Бургас за гръбначни изкривявания

С  кампанията "Мързеливо око"  бе дадено началото на поредица от програми, с които Община Бургас  ще обхване деца на различна възраст. Чрез очните прегледи  ще бъдат  консултирани 1852 малчугани от 34 градини. Те са  напълно безплатни и имат за цел ранно откриване, диагностика и при необходимост насочване към навременно и адекватно лечение на децата...

публикувано на 19.10.20 в 16:18

Корейската езикова учебна година бе открита в Бургас

Над 100 са учениците в Бургас, които изучават корейски език. Корейската езикова учебна година бе открита за трети път в КЦ "Морско казино". В присъствието на директори и учители, учениците рецитираха традициона корейска поезия и представиха интересна хореография на к-pop танци, които добиват все по-голяма популярност по света и у нас. Специален гост на..

публикувано на 08.10.20 в 17:37

Обучения за деца по програмиране в Бургас

Безплатни обучения по програмиране за деца ще се проведат в Бургас. Те се организират от РобоКидс и в тях могат да участват деца от 9 до 18 г. Работилниците са част от инициативата "Запознайте се и програмирайте". Обучението се провежда в рамките на Европейската седмица на програмирането и Целите на ООН за устойчиво развитие.  Всяко от..

публикувано на 06.10.20 в 11:53

Несебърско училище в благородна кампания за книгите

Учениците от СУ „Любен Каравелов“ – Несебър се включиха активно в благородното начинание. Преди старта на новата учебна година те бяха информирани подробно за кампанията от своите класни ръководители. Най-активни в даряването на книги бяха учениците от начален и прогимназиален етап на обучение. Най-малките ученици дариха около 200 книги, основно с..

публикувано на 05.10.20 в 16:46

Първокурсниците в БСУ започнаха обучение присъствено

Академичната година в Бургаския свободен университет започна днес. За първи път заради пандемията тържествената церемония бе заменена със срещи на първокурсниците от отделените направления в аулата по график.  В Центъра по хуманитарни науки на БСУ най-много са записалите се за специалността "начална и предучилищна педагогика". Първокурсниците..

публикувано на 05.10.20 в 15:11

Младите педагози в Бургас са 109, Общината ги награди в Деня на учителя

Кметът   на Бургас Димитър Николов посети училище  "Епископ Константин Преславски", където тази година е най-голям броят на младите преподаватели. С педагозите той обсъди инициативата на Община Бургас за обновяване и облагородяване на училищните дворове и възможностите за разработване на една нова програма за ученици в по-горен клас, чиито семейства се..

публикувано на 05.10.20 в 15:06

Симпозиум по биоинформатика и биомедицина

 BioInfoMed' 2020  е събитието, което на    8-10 октомври ще събере  в новопостроения Конгресен център на Морска гара водещи учени от цял свят , за да представят най-съвременните изследвания и иновации в областите биомедицина, биоинформатика, компютърни технологии, обществено здравеопазване и качество на живота. Интересът към първото издание на..

публикувано на 05.10.20 в 11:35