Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

18 октомври - Европейски ден за борба с трафика на хора

Националната комисия за борба с трафика на хора и Местната комисия за борба с трафика на хора (МКБТХ)- Бургас провеждат ежегодната информационна кампания по повод 18 октомври – Европейски ден за борба с трафика на хора. Кампанията тази година е под наслов „Трафикът на хора с цел сексуална експлоатация съществува”.

Въвличането в този вид експлоатация е една от най-разпространените форми на трафик съгласно официалните данни на Прокуратурата на Република България и Европейската комисия. Над 85% от идентифицираните жертви в България са жени, които биват подлъгвани и експлоатирани сексуално, включително зад граница.
Често тези хора, водени от мечтите си за по-добър живот за тях и семействата им, избират да рискуват, за да създадат кариера в развлекателния бизнес или в сферата на услугите, а дори и съзнателно избират да предоставят сексуални услуги, без да очакват, че в действителност друг ще печели от продажбата на тялото им.

И тогава се сблъскват с насилието, терора, срама и страха.

Пътят назад е труден, но жертвата винаги има шанс да се измъкне, да събере сили и да изгради живота си отново. Още по-добре е, когато хората се информират, помислят добре и се запитат какви рискове носи тази идеално описана реалност.
Видео: https://youtu.be/B2JZELYAm5o

Задайте си въпросите:
Получавате ли примамливи обещания за работа с много високо заплащане?
Предлагат ли ви непознати пътуване в чужбина?
Предлагат ли ви скъпи подаръци и съвместно съжителство?
Държат ли ви в неизвестност или изолация?
Казват ли ви как да се държите?
Страхувате ли се?
Тормозят ли ви?
Искат ли от вас лични снимки, предизвикателно видео, информация за семейството ви, лични данни?
Ако отговорите с „ДА”на един или повече от тези въпроси, вие сте в риск!

Планирате пътуване с цел работа зад граница? Бъдете изключително внимателни и предпазливи. Не всички са добронамерени към вас. Биха излъгали, за да спечелят като продават тялото ви.
Тези хора са престъпници. Ползвателите на сексуални услуги от жертви на трафик също носят наказателна отговорност.

Ако сте в беда, незабавно се свържете с българското представителство в страната, в която се намирате. Потърсете помощ от полицията – дори и да сте с отнети документи; от неправителствена организация, работеща с хора в нужда; от близките си или на някой от телефонните номера от този списък:

Единен европейски номер за спешни случаи:
112 (напълно безплатен, набира се без код)

Национална комисия за борба с трафика на хора:
тел. + 359 2 807 80 50 (работно време: от понеделник до петък, от 9:00 до 17:30 ч.)
e-mail: office@antitraffic.government.bg

Местни комисии за борба с трафика на хора:
Благоевград, тел.: + 359 73 86 77 77, e-mail: blagoevgrad@antitraffic.government.bg
Бургас, тел.: + 359 885 532 692, e-mail: burgas@antitraffic.government.bg
Варна, тел.: + 359 52 820 748, e-mail: varna@antitraffic.government.bg
Велико Търново, тел.: + 359 62 619 222, e-mail: vturnovo@antitraffic.government.bg
Монтана, тел.: + 359 96305 471, e-mail: montana@antitraffic.government.bg
Пазарджик, тел.: + 359 34 402 241, e-mail: pazardjik@antitraffic.government.bg
Плевен, тел.: +359 889 789 255, e-mail: pleven@antitraffic.government.bg
Пловдив, тел.: +359 32 622 136, e-mail: plovdiv@antitraffic.government.bg
Русе, тел.: + 359 82 841 918, e-mail: ruse@antitraffic.government.bg
Сливен, тел.: + 359 44 611 336, e-mail: sliven@antitraffic.government.bg

Национална телефонна линия за борба с трафика на хора:
Фондация „А21 България” – 0800 20 100

Кампанията се реализира с медийната подкрепа на Bulgaria On Air, Българска национална телевизия, Българско национално радио.

Научи повече за проблемите, свързани с явлението „трафик на хора” на интернет страниците на Националната комисия: www.antitraffic.government.bg и www.antitraffic.bg




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Преди лятото: Ремонтират ключови пътни отсечки в Бургаско

Няколко ключови пътни отсечки в област Бургас ще бъдат ремонтирани преди началото на активния туристически сезон. Дейностите ще стартират след настояване от страна на народните представители от ГЕРБ, съобщиха оттам. „На територията на област Бургас преминава голяма част от туристопотока през летния сезон. Основни пътища, които са връзка към курортните..

публикувано на 26.04.24 в 17:40

Няма регистрирани случаи на птичи грип на територията на област Бургас

Няма регистрирани случаи на инфлуенца по птиците на територията на Бургаска област. Това съобщи на заседание на Областната епизоотична комисия директорът на Областната дирекция по безопасност на храните  д-р Димитър Германов. Заболяването, известно още и като птичи грип, е констатирано в страната. Изпълнителният директор на БАБХ е дал указание да..

публикувано на 26.04.24 в 17:23

Около 130 ракети са изстреляни от полигона за борба с градушките в Сливен

На всяка минута полигонът за борба с градушките в Сливенска област край село Коньово е изстрелвал по две ракети, но въпреки това градоносният облак удари селата Караново, Брястово, Баня, Червенаково и град Шивачево. Това съобщи началникът на ракетната площадка Даниела Мушкова. Днес в пострадалите села правят оглед на щетите, като на повечето места..

публикувано на 26.04.24 в 16:56

Автомобилни състезатели и любители на бързите скорости се събират с обща кауза в Бургас

Събитие, посветено на пътната безопасност, ще се проведе тази неделя в двора на бургаската професионална гимназия по транспорт.  Професионални автомобилни състезатели и притежатели на едни от най-мощните автомобили в България се обединяват за една обща кауза, а именно безопасността на пътя. Гостите на събитието, състезатели и..

публикувано на 26.04.24 в 14:51

Реконструкция на вътрешна водопроводна мрежа в с. Русокастро, Ливада, Желязово

Със символична първа копка днес официално бе даден старт на проекта за реконструкцията на водопроводната мрежа в с. Русокастро, Ливада, Желязово, общ. Камено. Дейностите се реализират по проект по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г. Общата стойност на проекта е почти почти 3 млн лв.  Очаква се дейностите да приключат..

публикувано на 26.04.24 в 14:17
Емил Кундев

Главният счетоводител на Сливенска митрополия трябва да бъде освободен

Нередности в ревизията в поморийския манастир „Свети Георги“ откриват миряни от Сливенска епархия. Това се случва след като Светия синод представи листа с шест епископи, сред които да бъде избран нов Сливенски митрополит. Името на епископ Йеротей, игумен на поморийския манастир, не присъстваше в списъка, въпреки, че беше избран през февруари...

обновено на 26.04.24 в 14:09

Започва изграждането на светофар на ул. „Мусала“ в Поморие

Изграждането на светофар на ул. „Мусала“ в квартал „Свети Георги“ започва от днес, съобщават от Община Поморие. Дейностите налагат временна организация на движението по улицата.  Целта е чрез светофара, улицата да бъде разтоварена от тежкия трафик на автобуси, за да се възстанови нормалното двупосочно движение по нея.  Всички междуградски автобуси,..

публикувано на 26.04.24 в 13:18