Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Помагала, храна и санитарни материали получават 71 семейства от община Поморие

 Проектът „2+2 = 5“ на поморийското  читалище“ Просвета1888 г" осигурява учебни помагала, санитарни  материали и храна на 71 семейства. Те са уязвими от пандемията и ще бъдат подпомогнати  за 4 месеца. Помощта е  на обща стойност 17 хиляди лева.

Реализацията  тръгва от поставянето на театрална постоновка, чрез която са се събирали средства за  малката Яна Нанушева. Детето за съжаление не успява да се пребори с тежкото заболяване, каза координаторът на проекта Атанаска Драгнева.Тогава решихме, че можем да помагаме на други деца и семейства, и разработихме този проект, уточни тя. Той се осъществява по Програма „ИРИС",  създадена по инициатива на Български дарителски форум, Национална мрежа за децата и Фондация „Работилница за граждански инициативи“:

Идеята е да се намали опасността от раздялата между деца и родители.Това е основният приоритет на програмата.Това не са социално слаби хора, това са хора, които в по-голяма част от годината работят, но заради ковида техните работни места са закрити, напълно или частично, много трудно става прехраната и оцеляването на тези семейства. 

Реалната помощ по проекта достига до хората в  сътрудничеството с партньори и доброволци от читалище “Атанас Манчев” – Каблешково, ОУ “П.Хилендарски” – гр. Каблешково, читалището в с. Бата,  ОУ “Хр.Ботев” – с. Бата, читалище “Просвета 1928” в с. Порой и ОУ “Св.св.Кирил и Методий”. През септември и октомври раздадохме помагала и учебници, оказа се, че част от тях са много скъпи, подчерта Драгнева. Така са осигурени учебници по английски език за големите и помагала за децата в начален курс.Доставени  са и маски за многократна употреба от фирма, която гарантира 60 изпирания.Осигурени са и информационни дипляни за обща хигиена и правила по време на пандемия.

Освен консумативи, хората до края на декември ще получат и хранителни пакети, поясни  Атанаска Драгнева. Те ще включват храни от първа необходимост -брашно, варива, консерви. 50 лева ще струва един пакет, който ще получи семейство.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

6 проектора бяха дарени на Английската гимназия в Бургас

Бивши възпитаници и общественият съвет дариха 6 нови проектора на гимназия "Гео Милев" в Бургас, съобщават от учебното заведение. Това оборудване ще осигури високотехнологична мултимедийна учебна среда. „Помощта, която получаваме, за да осигурим заслужената база за нашите ученици е огромна и целият екип на АЕГ „Гео Милев“ е благодарен на ангажираните с..

публикувано на 23.11.20 в 16:06
Снимката е с илюстративна цел.

Спират водата в Поморие утре

Утре, 24.11.2020 г. (вторник), водата в Поморие ще бъде спряна централно заради ремонтни дейности, съобщават от ВиК - Бургас. Между 08.00 и 18.00 часа, жителите ще бъдат без вода, поради авария в главния водопровод.

публикувано на 23.11.20 в 15:02

В три инициативи за намаляване на отпадъците се включва Бургас

В периода от 21 до 29 ноември се провежда Европейската седмица за намаляване на отпадъците /ЕСНО/. Мотото през 2020 г. е "Моите действия за намаляване на отпадъците". Идеята на Европейската седмица е да популяризира концепцията за предотвратяване на генерирането на отпадъци чрез координиране на дейности, осъществени от публични институции или местни..

публикувано на 23.11.20 в 14:43
Снимката е илюстративна

Родители с предложения как да се извършва приема през следващата учебна година

Родителите, които ще записват за първи път своите деца в общинските детски ясли, градини или в първи клас, могат да подават предложения за промяна на правилата за прием през учебната 2021/2022 година, съобщават от община Бургас. Предложенията могат да бъдат входирани до 29 ноември в Центъра за административно обслужване на граждани в сградата на..

публикувано на 23.11.20 в 14:20

Реконструираха две площадки в ясла в Сливен

Изцяло са реконструирани две площадки в Детска ясла № 6 в Сливен. Детското заведение е с капацитет от 64 деца, разделени в четири групи. На детските площадки са монтирани ударо поглъщаща настилка, пясъчници, комбинирани съоръжения, включващи „Магазинче за закуски“, „Горска къщичка“, всички съобразени с възрастта на децата (1-3 години). Паралелно с..

публикувано на 23.11.20 в 12:45

Първи етап от реставрацията на Паметника на Шести артилерийски полк в Сливен приключи

Завърши първия етап от реставрацията на Паметника на Шести артилерийски полк в Сливен. От Общината съобщават, че бетонната фигура е подменена с реплика от месинг, която е монтирана успешно. По проекта са инвестирани 20 576 лева, събрани от дарения на Общината, както и на местни фирми и граждани. Реставрацията е дело от склупторите Стефко Кънев..

публикувано на 23.11.20 в 12:25
Снимката е илюстративна

Иззеха 60 000 контрабандни цигари при спецакция край Сливен

Близо 60 000 къса контрабандни цигари са иззети при операция на ОДМВР Сливен. Незаконната търговия с акцизни стоки е разкрита по време на специализирана акция на Икономическа полиция на територията на община Нова Загора, съобщават от полицията.  Първите 20 хиляди къса цигари са открити при проверка на лек автомобил, в близост до село Каменово. В Нова..

публикувано на 23.11.20 в 12:06