Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Тодор Стамболиев поиска промяна в Наредбата за паркиране в определени зони в Бургас

| обновено на 20.10.20 в 17:25Предложението на омбудсмана Тодор Стамболиев за промяна в Наредбата за платено и безплатно паркиране в определени зони в Община Бургас предизвика дебати по време на заседанието на постоянната комисия по Обществен ред и сигурност. Идеята на обществения посредник е собствениците на имоти в Бургас, които по постоянен адрес живеят на друго място да ползват временен стикер за паркиране. 

Проблемът с паркирането в Бургас е от години, така както и този казус, от частен характер от собственик на имот, който иска да ползва платено паркиране на определен период, а не целогодишно, посочи общественият посредник Тодор Стамболиев:

"Лятото идва на почивка заедно с внука си. Беше се опитал да се снабди със стикер за платено паркиране, съгласно нашата Наредба за условията и реда за безплатно паркиране по постоянен адрес, но му е отказано. Към 2018 година по справка лицата, които притежават жилища на територията на Бургас, с постоянен адрес в друг град е 2841, до 1 юли броят им е вече 3 873. Смятам, че е справедливо, когато притежаваш жилище в града, плащаш данък и такса смет, нищо че не живееш постоянно тук, трябва да имаш възможността да закупиш такъв стикер 

Предложението на Стамболиев е той да се издаде за паркиране на едно лице, с един имот, който да не е търговска част, да няма гараж и да е за определено време в годината. Според Пламен Димитров от Общинско предприятие "Транспорт"

"това ще доведе допълнително до липса на свободни места за паркиране..."

Димитър Найденов посочи:“

"Нека вземем под внимание и факта, че на територията на Бургас има десетки хора, които живеят в чужбина, но са собственици на жилища в града. Така, че пак ще имаме този проблем, ако искамве тези хора да се върнат в града..."

Според председателя на комисията Живко  Господинов:

"Лично съм на мнение, че зоните са натоварени и в момента. Невъзможно е в събота и неделя да се паркира в Синята зона или в Зелената. Решението на този проблем е в изграждането на многоетажни паркинги", поясни той.

По думите му общинската администрация трябва да излезе със становище по казуса, защото има опасност вместо да се разреши да се задълбочи. Подкрепи го и Севдалина Турманова

"Трябва да се направи задълбочен анализ от ОП"Транспорт", защото се сблъскваме с проблема с паркирането, но срещаме неодобрението на гражданите..."

За разрешаване на казуса бяха посочени примери и с други натоварени градове в Европа със скъпото таксуване на автомобили, които преминават в центалната част. 

Още по темата в репортажа:
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Шумоизолираща стена искат жителите на квартал "Крайморие"

Шумоизолираща стена искат жителите на квартал "Крайморие". Проблемът бе дебатиран и в Общинския съвет на Бургас. П редложението идва след сигнали от граждани за шумов терор от преминаващите коли по пътя Бургас-Созопол, особено през летния сезон, поясняват вносителите от групата на НФСБ. Искането е да се изгради стена с дължина 100м., подобна на тази в кв...

публикувано на 29.11.20 в 09:28

И тази година Несебър се включва в „Операция: Плюшено мече“

За шеста поредна година Община Несебър и Център за обществена подкрепа ще се включат в мащабната коледна акция „Операция: Плюшено мече“. Тя е посветена на сбъдването на мечти за коледни подаръци на деца и младежи в неравностойно положение. Тази Коледа 29 деца и младежи на възраст от 0 г. до 17 г. ще участват в кампанията и ще имат възможност да..

публикувано на 29.11.20 в 08:54

Фотоконкурс събира красиви пейзажи от България

И тази година ще се проведе националният конкурс “Любими места на картата на България”.  Целта на конкурса е да предостави възможност на всеки да покаже и популяризира любимите си места в България, като сподели свои авторски снимки, свързани с различи видове забележителности: културни, природни, археологически,  исторически, както и нематериално..

публикувано на 29.11.20 в 08:14

БЧК предоставя хранителни и хигиенни пакети на 1024 семейства в Бургаско

БЧК ще предостави на 1024 семейства в Бургаско по един хранителен и един хигиенен пакет. Помощта е по програмата „Дейности в отговор на КОВИД 19 в България“. Пакетите се предоставят на лица засегнати от кризата с коронавируса, изгубили своята работа и останали без доходи, поставени под карантина и социално слаби семейства . Те са..

обновено на 28.11.20 в 16:15

Община Созопол отменя част от празничните прояви през декември

Община Созопол отменя редица празнични мероприятия с цел опазване на общественото здраве. Няма да се състои   традиционното честване на Никулден, пише в своя заповед кметът Тихомир Янакиев. При спазване на строги мерки ще бъде проведена Светата литургия в храм „Св. Георги Победоносец“. Отменя се и провеждането на Благотворителния коледен базар, както..

публикувано на 28.11.20 в 08:36
Снимката е с илюстративна цел.

Емил Димитров: Няма да има водна криза в Бургас

Няма да има водна криза в област Бургас. Ще има както питейна, така и вода за земеделците през следващата година. Това коментираха Министърът на околната среда Емил Димитров и Бойко Борисов на съвместна среща. По-рано днес Димитров алармира именно за предстоящата водна криза.  При започване на незабавно строителство им възможност да се добие достатъчен..

публикувано на 27.11.20 в 16:46

БЧК - Бургас предоставя 140 пакета здравословни храни на деца в нужда

БЧК - Бургас предоставя 140 хранителни пакета на деца посещаващи социални институции, от социално слаби семейства и деца в риск. Всеки пакет е на стойност 10 лв. и съдържа бисквити, конфитюр, лютеница, сладка царевица, детски пастет, грах и др. Помощта се предоставя в Центровете за обществена подкрепа в Бургас, за работа с деца на..

публикувано на 29.11.20 в 10:30