Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Коронакризата забави част от инфраструктурните проекти в община Бургас

Снимката е илюстративна.


Кризата с коронавируса засегна всички сфери в социалния и икономическия живот. Това даде отражение и върху бюджета на Община Бургас, посочи зам.-кметът Чанка Коралска. На сесия през юли беше решено планираните средства за капиталови разходи да бъдат свити. Поради тази причина част от инфраструктурните проекти ще бъдат отложени за следващата година.

„Например паркинг за над 100 автомобила до бл. 55 в ж.к. „Изгрев“, където имаме вече проектна готовност и предвидихме средства за реализация, но този обект няма да стартира през тази година, а се отлага за следващата. Трябваше да завършим втори етап на междублоково пространство до бл. 39 в „Изгрев“. Това също ще се отложи за следващата година. Паркинг до бл. 425 в ж.к. „Меден рудник“, за който също имаме проектна готовност, няма да стартира“, обясни зам.-кметът. Тя допълни, че сериозно забавяне ще има при изграждането на улици и инфраструктура в местността „Мадика“ в Северната промишлена зона. Отлага се и ремонтът на улица „Климент Охридски“. „Там сме зависими и от ВиК“, поясни Коралска.  

Около два месеца има забавяне при ремонтите на новата библиотека и Културния дом на Нефтохимика. „Забавянето е свързано основно с доставката на материали и оборудване, които са от чужбина. Ремонтът на Дома на Нефтохимика вече приключва. Той е съвсем на финалната права. Има леки довършителни дейности, които са преди предаване на обекта. За библиотеката, там се очаква от Турция да пристигне специална пожарогасителна инсталация за архива на библиотеката. Това е по изискванията за пожарна безопасност. Това е последната чакана от чужбина доставка. Надяваме се до края на ноември там също да се приключи с дейностите“, обясни зам.-кметът. В кварталите „Банево“ и „Сарафово“ ще се извършват само текущи ремонтните дейности на улици, а по-големите проекти ще бъдат отложени за следващата година.

Няма отказали се фирми от проекти, с които Община Бургас е сключила договори. Относно програмата за облагородяването на междублоковите пространства, зам.-кметът посочи, че скоро ще започнат дейностите по 7 от предложенията на гражданите. Останалите ще бъдат отложени за следващата година. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
снимката е илюстративна

За и против купуването на електромобили по време на пандемия

Докладната за закупуването на 2 електоромобила за Община Бургас, които да заменят два стари дизелови, се превърна в дебат за приоритетите в момент на пандемия. Съветниците подкрепиха общината да кандидатства за безвъзмездна финансова помощ от Националния Доверителен ЕкоФонд по Инвестиционна програма за климата за насърчаване използването на..

публикувано на 24.11.20 в 17:57

Изградиха Център за грижа за лица с умствена изостаналост в Малко Търново

Център за грижа за лица с умствена изостаналост е изграден в Малко Търново. В него ще се предлагат качествени социални услуги за хора с увреждания. Там ще бъдат настанени част от обитателите на Дома в Заберново, чийто закриване предстои през следващата година. Новата сграда е построена за 4 месеца, в нея са обособени 7..

обновено на 24.11.20 в 15:57
Снимката е с илюстративна цел.

Временно променят маршрута на линия 15 в кв. Сарафово утре

Утре, 25 ноември от 08:30 поради ремонтни дейности на кръстовището на ул. "Брацигово" и ул. "Ангел Димитров" в кв. Сарафово, спирка Брацигово временно няма да бъде обслужвана. Маршрутът на линия 15 на "Бургасбус" от кв. Сарафово в посока Бургас ще бъде, както следва: ул. "Ангел Димитров" - ул. "Емона" - ул. "Октомври" - ул. "Брацигово" и продължава по..

публикувано на 24.11.20 в 15:55

"Булевард Демокрация" на 24 ноември

Ако не друго, поне управляващите успяват да поддържат адреналин в управляваните. Ето, цял народ сега стои и чака срядата, както жена (или мъж) не е чакал. Защото здравният министър призова за пълен локдаун (каква хубава българска дума), ама премиерът преди това каза, че пари трябва да се правят. Здравната система срещу икономическата система ще..

публикувано на 24.11.20 в 14:48
Снимката е с илюстративна цел

МВР-Бургас търси нови кадри

Обявен е конкурс за назначаване на държавна служба в Областна дирекция на МВР-Бургас за 5 вакантни изпълнителски длъжности, съобщиха от ведомството. Търсят се нови кадри, за които се изисква задължителна първоначална професионална подготовка в отдел „Разследване“. Критериите могат да бъдат намерени на страницата на Дирекция „Човешки..

публикувано на 24.11.20 в 14:31

След докладна на БСП: ремонтират обекти в Равнец

Одобриха докладната на БСП за саниране на Културния дом в Равнец и за асфалтиране, отводняване и ремонт на ул. „Марица” в селото. Предложението на общинските съветници от БСП Живко Господинов, Георги Спасов, Васил Иванов, Христо Панайотов и Павел Маринов относно село Равнец бе одобрена на днешното заседание на Общински съвет – Бургас. Става..

публикувано на 24.11.20 в 13:54

Заради две аварии спряха водата в Българово

Заради две аварии спряха водата в Българово.Първата е на водоема за питейна вода и, втората е  на улица "Петрова нива".Водоподаването ще бъде възстановено след отсраняването им, съобщават от местното кметство.

публикувано на 24.11.20 в 09:20