Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

УМБАЛ – Бургас ще започне на чисто, ако изтегли кредит

Бойко Миразчийски
Снимка: БНР-Бургас

Просрочени и текущи задължения ще бъдат покрити, ако изтеглим кредита до 11 милиона лева, коментира директорът на лечебното заведение Бойко Миразчийски. С годините успяхме да стопим дълговете с около 13 милиона за три години, добави той. Проблем са лихвите, които плащаме, поясни Миразчийски:

„Всички тези просрочени задължения носят лихви, а официалната лихва е 10%. Тази лихва, която ни я налагат фирмите, най-вече – едрите, маститите фирми, които са за лекарства и за медицински консумативи, всяка година ни носи едно изплащане на лихва около 500 000 лв. Което тежи страшно много. А тези пари могат да бъдат вложени и като допълнително закупуване на оборудване, на средства, което да подпомогне и болницата, а да подпомогне и пациентите, които се лекуват в нея“, коментира Миразчийски.

Успяхме да договорим кредит с лихва 1.9%, гратисен период от 4 месеца и до 8 години срок на изплащане, добави Бойко Миразчийски. Сметките ни показват, че ще ни остават по 10 000 лв. всеки месец, които можем да влагаме в оборудване, добави той.

Репортаж по темата можете да чуете в прикачения файл.
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

51 нови случая на коронавирус в бургаска област

51 са новите случаи на коронавирус в бургаска област, в сливенска са 52 , а в ямболска 7.За страната новорегистрираните са  3146 при направени 7244 PCR теста. 189 души са починали през последното денонощие, сочат данните на Единния информационен портал към полунощ.Излекувани са 1702-ма души.Общо 6 270 пациенти с коронавирус остават в болница, от които..

публикувано на 24.11.20 в 07:51

От петък затварят учебни заведения, ресторанти и търговски обекти

От 27 -ми  ноември се очаква да бъдат затворени всички ресторанти, учебни заведения и търговски обекти. Ще работят само аптеките и хранителните магазини.Забраняват се спортни и културни събития, както и частни тържества. Целта е да се даде глътка въздух на здравеопазването, заяви на брифинг  на НОЩ здравният министър Костадин Ангелов. Резултатите могат да..

публикувано на 23.11.20 в 17:23
Снимката е илюстративна

В Бургас не отказват лекарства с рецепта по телефон

Значително са се увеличили предписанията на лекарства по телефон в Бургас през последните няколко дни. Не се отказват медикаменти на пациентите, но количествата са силно ограничени , казва председателят на Регионалната фармацевтична колегия магистър фармацевт Любима Бургазлиева.  „Различно процедират колегите, някои си разпечатват..

публикувано на 23.11.20 в 16:55
Снимката е илюстративна

Джипита: Рецептата по телефон крие рискове, но ги поемаме

Изписването на рецепта по телефона е тежка отговорност, но в условията на пандемия я поемаме, казва зам. председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари в Бургас д-р Пламен Панайотов . Заради дефицита на лекарства, джипитата дават възможност и за генеричната им замяна.  Системата е претоварена. Разделянето на потоците..

публикувано на 23.11.20 в 10:48

Доц. Велинов: Болниците трябва да продължат да прилагат Ремдесивир

Болниците трябва да продължат да прилагат Ремдесивир като терапевтично средство при лечението на Ковид-19. Това заяви вирусологът и декан на Медицинския факултет в Бургас доц. Цветан Велинов. Повод за становището му е препоръката на Световната здравна организация да не се използва медикамента при хоспитализирани болни от коронавирус.  Като..

публикувано на 20.11.20 в 14:38

Тестват за коронавирус потребителите и персонала на домове за възрастни хора в ямболска област

Започна масово тестване на потребителите и персонала на домовете за възрастни в Ямбол и село Болярско. Броят на заболелите през последните дни рязко се е увеличил в цялата област. В Дома за възрастни в Ямбол с положителни проби са медицинска сестра и и санитарка. Изследвани ще бъдат 180 потребители и персонала от 89 души. От Дома в село Болярско две..

публикувано на 18.11.20 в 08:40

282 са новите случаи на коронавирус в област Бургас

282 са новите случаи на коронавирус в бургаска област, в сливенска са 71, в ямболска - 72. 4828 са  общо в страната при направени 11 611 PCR теста. Положителните проби са 41,5 процента от всички изследвания. Новозаразените в София са най-много - 1301, в Пловдив са 525, във Варна - 490. 5463 от инфектираните с вируса са лекуват в болница, 303 са..

публикувано на 18.11.20 в 07:47