Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Разкриват два буферни центъра за пациенти със съмнения за COVID-19

Снимка: Община Бургас

В Бургас от понеделник ще бъдат разкрити два диагностични буферни медицински центрове, които ще диагностицират и насочват за домашно лечение или за хоспитализация пациенти със съмнения за КОВИД-19.

Това съобщи кметът на Община Бургас Димитър Николов след среща с директора на РЗИ д-р Георги Паздеров, директора на Регионалната здравна каса д-р Лъчезар Томов, директора на "Бърза помощ" д-р Асен Кърджиев, декана на Медицински факултет доц. д-р Цветан Велинов, собствениците и управителите на медицинските заведения в града.

Двата буферни центъра ще имат на разположение лекар, медицинска сестра и рентгенолог. Те ще са разположени в ДКЦ "Свети Георги Победеносец" /бившата военна болница/ и ДКЦ "Ел Масри" в к-с "Лазур". Логистиката им ще се осъществява от Семир Абумелих и Зиад Ел Марси, които изразиха готовност да поемат тези звена. До средата на следващата седмица ще се осигури и денонощен режим на работата им.

Целта на разкриването на буферните центрове е да се диагностицират пациенти със съмнения за КОВИД-19, като се определя, кои от тях са за домашно лечение и за кои се налага хоспитализация. На място ще се правят и ПСР тестове, а екипите в двете звена ще са в постоянна връзка с четирите болници, където в момента извършват прием на болни с КОВИД-19 - държавната УМБАЛ, УМБАЛ "Дева Мария", МБАЛ "Бургасмед" и СБАЛПФЗ. Така ще могат да насочват чрез Бърза помощ пациенти, нуждаещи се от настаняване към лечебните заведения със свободни места. В екипите на двата центъра ще се включат специалисти от доболничната помощ в Бургас.

Целта е да се избегне лутането на пациенти от едно здравно заведение в друго, да се консултират хората с лека симптоматика, така че да се намали наплива към големите болници, да се облекчи работата на Бърза помощ и най-вече да се намали стреса на гражданите.

И двата центъра ще бъдат контролирани и ще работят по спуснат от РЗИ алгоритъм за симптоматика, лечение, необходимост от хоспитализация или от домашно лечение.

Кметът на Бургас ще разговаря с директора на ОД на МВР Калоян Калоянов за разпределението на полицейски патрули около двата центъра за обезпечаване сигурността на медиците и спокойствието на пациентите. 

От следващата седмица леглата на държавната УМБАЛ Бургас ще бъдат увеличени с още 20 със заповед на директора на РЗИ, стана още ясно от срещата.

На нея присъстваха собствениците и управителите на МБАЛ "Лайф Хоспитал", УМБАЛ "Дева Мария", УМБАЛ Бургас, МБАЛ "Д-р Маджуров", СБАЛПФЗ, МБАЛ "Бургасмед". Всички те изразиха готовност при необходимост да се включат в обслужването на пациенти с КОВИД чрез разширяване на мрежата от здравни заведения, които ги лекуват. Представителите на бургаските болници се договориха още да си сътрудничат при намирането на специалисти за КОВИД отделенията.

Предстои разговор на кмета Димитър Николов с проф. д-р Георги Бозов, декан на Факултета по обществено здраве и здравни грижи, за включването на студенти последен курс в оперативната работа на здравните заведения в Бургас при тяхно желание.

Междувременно Община Бургас е закупила достатъчно количества медицински консумативи и екипировка, които да предостави на нуждаещите се здравни заведения.

Общинската дезинфекционна станция извършва ускорена дезинфекция на автобуси и спирки, улици, публични пространства, входове на обществени сгради и болници. Служители на УКОРС извършват постоянни проверки на търговски обекти за предпазни маски, дезинфекция и спазване на дистанция.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е с илюстративна цел.

Психолози ще оказват подкрепа по телефона в Бургас

Граждани, които се нуждаят от психологическа помощ, могат да я получават с обаждане на горещ телефон - 0800 18 017. Психолози от  Центъра за подкрепа "Вселена", ще предоставят услугата денонощно и без почивен ден.  Консултациите се извършват още от началото на пандемията от предварително обучен за това екип. До настоящия момент много бургазлии са..

публикувано на 25.11.20 в 13:23

Още един лекар загуби битката с Covid-19

Почина д-р Диляна Цветкова, съобщават от Българския лекарски съюз. Д-р Диляна Цветкова беше специалист по вътрешни болести в Специализираната болница за активно лечение по пневмофизиатрични заболявания в гр. Бургас.  На 68 години, тя загуби битката с коронавируса. Д-р Цветкова беше отдаден на професията си лекар и активен член на..

публикувано на 25.11.20 в 12:28

Затварят редица обекти за месец (обновява се)

Новите, по-строги, противоепидемични мерки влизат в сила от петък - 27 ноември, и ще продължат до 21 декември 2020 г. Това заяви на извънреден брифинг в Министерски съвет министърът на здравеопазването Костадин Ангелов Преустановяват се присъствените занятия за всички ученици от 1-и до 12 клас и всички извънкласни дейности..

обновено на 25.11.20 в 10:03
Снимката е илюстративна

307 заразени с коронавирус в Бургаска област за денонощие

4382 са новите случаи на коронавирус у нас при направени над 10 400 PCR теста , показват данните на Единния информационен портал към полунощ. Положителните проби са близо 42 процента от изследваните. Рекорден брой заразени в Бургаска област – 307. В Сливенска – 115, в Ямболска – 97. 6365 пациенти с коронавирус са настанени в болница...

публикувано на 25.11.20 в 07:37
Снимката е с илюстративна цел.

Covid-19 в Сливенско: 52 новозаразени и двама починали

Двама лекари, две медицински сестри и двама санитари от различни болнични заведения са сред новите диагностицирани с COVID-19 в Сливенска област, съобщават от Областния кризисен щаб. За денонощието новите случаи на заразени са 52. През последното денонощие са починали две жени на 86 и 69 години. Те са имали придружаващи заболявания. Едната от..

публикувано на 24.11.20 в 14:41

В УМБАЛ – Бургас имат остра нужда от сестри

Кандидати за доброволци в УМБАЛ-Бургас още чакат да ги потърсят. Андрей Едрев е един от подалите документи още в началото на месеца. Направил си е всички изискани от него изследвания, но никой не го е потърсил досега. „ И, до настоящия момент, на мен никой не ми се е обадил, не се е възползвал от услугите, които предлагам. Като аз заявих,..

публикувано на 24.11.20 в 13:14
Снимката е с илюстративна цел.

Нов ЕКГ-апарат ще бъде закупен в Бургас

Общината ще закупи нов ЕКГ-апарат, за да подпомогне медиците в грижата им за пациентите. Устройството ще бъде разположено на 3-ия и 4-ия етаж в Корпус 1 на „Комплексно-онкологичния център“ в Бургас. В новия корпус на фоайето ще бъде монтиран и апарат за калцуни.  

публикувано на 24.11.20 в 11:25