Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Айтос посреща чудотворните мощи на Св. Ефрем Нови

Чудо пред иконата на св. Ефрем Нови се случи на жена от Айтос

| обновено на 24.10.20 в 09:44
Снимка: Ангел Бончев

В навечерието на празника на Айтос, в града ще бъде изложена иконата с вградена частица от светите чудотворни мощи на свети великомъченик и чудотворец Ефрем Нови. Миряните ще могат да се докоснат до светинята днес в айтоския храм „Свети Димитър”.

Журналистът Ангел Бончев ще представи и своя филм, както и книгите, които е посветил на живота и мъченическия подвиг на светеца. Това ще се случи в 19 часа в Народно Читалище „Васил Левски 1869”. 

"Въпреки, че той е живял през ХV и XVI век, станало е ясно за него пред ХХ век - 1950 година. През 2011 година е канонизиран от Вселенската патриаршия. В Гърция и Румъния, където е много по-познат от България е наречен светецът светкавица. Защото чудесата, които се случват по неговите молитви са изключително бързи. Той отговаря много бързо на нашите молитви. 

Във времена, в които вярата е твърде разклатена и хората се страхуват, е изключително важно за нас да имаме още един молитвеник пред Бога, който да се застъпва за нас."

Журналистът Ангел Бончев разказа и за чудо, което се е случило при представянето на иконата в Камено преди три седмици. 

"Една жена, която е била в Камено, сподели за свое чудо. Тя разказала, че дългогодишен проблем, който е имала с едно от коленете при движение, след поклонение пред иконата на Свети Ефрем, след молитвата, която е изляла пред този велик чудотворец, по някакъв начин ѝ се е наместило коляното."

Очаква се поклонение на чудотворната икона на Свети Ефрем Нови да има и в Карнобат и Ямбол.

Подробности в звуковия файл.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаски баби обуха Яна Маринова

Актрисата Яна Маринова се похвали с покупка от Бургас. В профила си в социалната мрежа тя пусна снимка на която се вижда, че е пред емблематичните баби на улица "Александровска", които продават всичко от цветя и билки до сладка и туршии. Актрисата се е сдобила с вълнени домашно плетени шушони. Маринова е разговаряла с жените и трогната от съдбата им,..

публикувано на 26.11.20 в 16:24

Десислава Григорова изработва сувенири за лечението на дъщеричката си Мелани

Доброто е около нас и може да предизвика добро. Това го доказа фейсбук групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“, в нея  майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, които изработват, а който желае може да си закупи.  В тяхна подкрепа ние създадохме рубриката ни..

обновено на 22.11.20 в 16:58

Стефан Диомов подари биографията си на регионалната библиотека

Стефан Диомов подари автобиографичната си книга на Регионалната библиотика „Пейо Яворов“. Към нея има и троен диск, който събира най-добрите му песни. Това стана в заемната служба на улица "Богороди", където видният бургазлия се срещна с екипа на културната институция.  Маестрото не скри вълнението си, че „Белите и черни клавиши на моя живот“..

публикувано на 19.11.20 в 17:13

Конска кост за ритуално действие сред ценните находки от Русокастро

Проучванията на крепостта Русокастро приключиха в началото на м. октомври 2020 г. В резултат изцяло е разкрит донжонът на замъка, голям фрагмент от източната крепостна стена и съвсем нова правоъгълна кула. Традиционно при процеса на проучване се събира всяка открита животинска кост. При анализа им археозоолога д-р Георги Рибаров се натъква на..

публикувано на 19.11.20 в 10:55

Теодора Калчева: "Маската не бива да ни спира да се гримираме"

Гримът е основна част от визията на много жени. Той обаче би могъл да се повреди или да не издържи през целия ден, ако носим предпазна маска на лицето си. В такъв случай как трябва да променим   грижата за кожата и поставянето на грим и как да запазим самочувствието си в условията на пандемия и стрес? В никакъв случай маските не бива да ни..

публикувано на 15.11.20 в 15:30

Малина Юрукова изработва картички и сувенири за рехабилитацията на дъщеря си

Доброто е около нас и може да предизвика добро. Това го доказа фейсбук групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“. В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, които изработват, а който желае може да си закупи. В тяхна подкрепа ние..

обновено на 15.11.20 в 14:25

Георги Мархолев: "Кен Хенсли ще продължава да живее с нас чрез музиката си"

Само преди дни, светът каза сбогом на рок легендата Кен Хенсли. Музикантът е автор на повечето от големите хитове на групата "Юрая Хийп", сред които и емблематичното парче "Джулай Морнинг". Кен Хенсли е смятан за една от най-значимите фигури в историята на рок музиката.   Легендата многократно е гостувал в България, а и в Бургас...

публикувано на 15.11.20 в 14:13