Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Започна осмото издание на фестивала „Есенни пасажи“ в Несебър (ГАЛЕРИЯ)

26
Снимка: Свобода АтанасоваВ Несебър започна фестивала „Есенни пасажи“. В него се вплитат културни събития, рибни специалитети и конкурси. Традиционното начало постави маринистката изложба в Артиум център. 

В дните до 25 октомври в Несебър е домакин на фестивала „Есенни пасажи“. Инициатори на експозицията са Дружеството на несебърските художници и Сдружението на творците  „Несебър – АРТ“. Изложбата откри Златин Чаушев, началник на отдел „Несебър - световно наследство“:


"12 са участниците. Единият от тях е автор, който не присъства физически от миналата година сред нас, но творчеството му остава,  това е Радослав Ралев с три негови картини.  Той присъства и днес, защото изкуството е вечно.
В Несебър всичко е незабравимо, тук човек се изгубва и се намира. Този град е и муза за художниците, още от малки от художествените училища ги водят именно в този град.  Големи художници са минали оттук.  Дълго време галерия тук имаше Ставри Калинов, акварелистът Тукмакчиев е правил изложба, Стоян Цанев, Стоимен Стоилов, Климент Атанасов, Жеко Стоянов. Експозицията ще остане тук до края на месеца, на 31 октомври е Денят на Черно море и тук ще има детска изложба. 

Следващото събитие от програмата на Община Несебър е тази вечер, от 18 часа, когато ще започне концентът на Нели Петкова.
на площад Месамбрия, в стария град .
Националният  рибен фестивал ще продължи и през уикенда. А в момента на рибните сергии присъства сафридът, паламуд  и лефер. това е прясната риба, която излиза в момента, разказа търговецът:

"Излиза паламуд, сафрид, зарган. Тръгва се на риболов вечер, когато няма много вълни, за да се хвърлят мрежите. Цаца рибарите твърдят, че не са хващали още"

На същото място утре на площад Месамбрия ще се носи аромат  на прясно приготвена риба, защото там ще има готварско шоу с рибни специалитети на професионални Шеф готвачи, ще има и дегустация, а в неделния ден е традиционната надпревара за най-вкусна рибена чорба между риболовните кораби на Несебър. 

Още информация в репортажа:
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шумоизолираща стена искат жителите на квартал "Крайморие"

Шумоизолираща стена искат жителите на квартал "Крайморие". Проблемът бе дебатиран и в Общинския съвет на Бургас. П редложението идва след сигнали от граждани за шумов терор от преминаващите коли по пътя Бургас-Созопол, особено през летния сезон, поясняват вносителите от групата на НФСБ. Искането е да се изгради стена с дължина 100м., подобна на тази в кв...

публикувано на 29.11.20 в 09:28

И тази година Несебър се включва в „Операция: Плюшено мече“

За шеста поредна година Община Несебър и Център за обществена подкрепа ще се включат в мащабната коледна акция „Операция: Плюшено мече“. Тя е посветена на сбъдването на мечти за коледни подаръци на деца и младежи в неравностойно положение. Тази Коледа 29 деца и младежи на възраст от 0 г. до 17 г. ще участват в кампанията и ще имат възможност да..

публикувано на 29.11.20 в 08:54

Фотоконкурс събира красиви пейзажи от България

И тази година ще се проведе националният конкурс “Любими места на картата на България”.  Целта на конкурса е да предостави възможност на всеки да покаже и популяризира любимите си места в България, като сподели свои авторски снимки, свързани с различи видове забележителности: културни, природни, археологически,  исторически, както и нематериално..

публикувано на 29.11.20 в 08:14

БЧК предоставя хранителни и хигиенни пакети на 1024 семейства в Бургаско

БЧК ще предостави на 1024 семейства в Бургаско по един хранителен и един хигиенен пакет. Помощта е по програмата „Дейности в отговор на КОВИД 19 в България“. Пакетите се предоставят на лица засегнати от кризата с коронавируса, изгубили своята работа и останали без доходи, поставени под карантина и социално слаби семейства . Те са..

обновено на 28.11.20 в 16:15

Община Созопол отменя част от празничните прояви през декември

Община Созопол отменя редица празнични мероприятия с цел опазване на общественото здраве. Няма да се състои   традиционното честване на Никулден, пише в своя заповед кметът Тихомир Янакиев. При спазване на строги мерки ще бъде проведена Светата литургия в храм „Св. Георги Победоносец“. Отменя се и провеждането на Благотворителния коледен базар, както..

публикувано на 28.11.20 в 08:36
Снимката е с илюстративна цел.

Емил Димитров: Няма да има водна криза в Бургас

Няма да има водна криза в област Бургас. Ще има както питейна, така и вода за земеделците през следващата година. Това коментираха Министърът на околната среда Емил Димитров и Бойко Борисов на съвместна среща. По-рано днес Димитров алармира именно за предстоящата водна криза.  При започване на незабавно строителство им възможност да се добие достатъчен..

публикувано на 27.11.20 в 16:46
Снимката е с илюстративна цел.

В Царево, Ахтопол и с. Лозенец ще се извърши тест на сирените

На 02.12.т.г. /сряда/ на територията на Царево, Ахтопол и с. Лозенец ще се проведе техническо тестване на системата за ранно предупреждение и оповестяване в случай на пожари в трансграничния регион с Република Турция, съобщават от полицията. Между 11.00 и 11.30 часа ще бъде задействана сиренната система, като ще се излъчат гласови съобщение за..

публикувано на 27.11.20 в 16:06