Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Графикът Васил Колев получи голямата награда " Сирак Скитник"

Снимка: Община Сливен

Национална изложба за изобразително изкуство по повод празника на Сливен 26-ти октомври Димитровден  бе открита в галерия „Сирак Скитник“. Тя има конкурсен характер и представя съвременна живопис, графика, скулптура и неконвенционални форми. Над 140 български художници взеха участие в нея.

Голямата награда „Сирак Скитник“ тази година бе връчена на графика Васил Колев:  

 Разбира се, за мен е удоволствие да бъдат отличен. За мен е по-важно отклика на публиката, по-формалната част не ми допада. 

Наградата за живопис бе дадена на Пламен Кирилов, за графика на Иван Матеев, за скулптура на Радослав Тодоров. Призът за сливенски автор получи Данелина Косева, за най-млад автор Благовеста Желязкова, а за неконвенционални форми Дора Славова. Кметът на Сливен Стефан Радев обяви, че общината е готова да надгражда  този конкурс:

 Да увеличим бюджета, така че да работим , да превърнем това в едно от най-значимите събития от такъв род в България.  

Картините са експонирани в трите най-големи градски галерии – „Сирак Скитник“, „Май“ и “Димитър Добрович.“ 

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Йордан Камджалов и Плевенската филхармония гостуват в Бургас с "Музикална магия"

Продължава турнето „Музикална магия“ на Плевенската филхармония и маестро Йордан Камджалов, със солист Атанас Маринов, кларинет. Музикантите ще гостуват през следващата седмица в Созопол, Карнобат, Бургас и Несебър. „Нямаше как това турне да спре, защото е една „музикална магия“, която вдигаше публиката на крака във всички..

публикувано на 19.07.24 в 09:10

Дора Славова с арт провокация на тема биоетика

Провокативна изложба, озаглавена „Не докосвай!“ (Dont't Touch), откри в залата на Дружеството на бургаските художници Дора Славова. Биоетиката е голямата тема на проекта, посочи авторката: "Заглавието отговаря на концепцията на изложбата-не докосвайте жената, не посягайте на нея. Пазете я вместо да й налагате рестрикции, унижения, забрани, за..

обновено на 18.07.24 в 15:32

Bass That Sound ще акостира на остров Света Анастасия следващия петък

За първи път досега остров света Анастасия ще бъде озвучен от летни Drum and Bass ритми на 26 юли (петък). Включват се английски и български артисти. Сред тях са  Hugh Hardie,  Kanobie,  Mocks и Konspirator, Mitrev и други. Hugh Hardie  е израснал в Кеймбридж, а за първи път добива популярност през 2015 г. Ранният успех бързо е постигнат с..

публикувано на 18.07.24 в 14:44
архив

Бургаската акустична група „Прегърнат облак“ записа ново видео

„Прегърнат облак“ - бургаската акустична група записа ново видео.  Песента се нарича „Гарване“ и е записана и заснета в реално време в атмосферата на галерията на Дружество на бургаските художници. Песента е изпълнена в колаборация с Детски хор Милка Стоева, с диригент Мариета Секлемова. В изпълнението се включиха още бургаската певица Пени Ставрева..

публикувано на 17.07.24 в 13:50

Рок легендите от „Конкурент“ ще имат островен концерт на 9 август

Една от най-разпознаваемите български рок групи - „Конкурент“ е част от културния календар на Лято 2024. Концертът ще бъде на остров „Света Анастасия“, съобщи Общината.  Събитието ще бъде на 9 август от 21.00 ч. Той е част от представянето на новия десети албум на групата "По трудния път". Включва 11 студийни версии и 3 бонус изпълнения на живо,..

публикувано на 17.07.24 в 10:59

"Лирични репортажи" в Дома на писателя в Бургас

Събитие под наслов "Лирични репортажи" ще се състои днес от 18.30 часа в Дома на писателя в Бургас, съобщават от Общината. Свои поетични и белетристични творби ще представят бургаски писатели, чийто професионален път по един или друг начин е свързан и с журналистиката, коментираха организаторите на събитието Наталия Недялкова – поет и преводач..

публикувано на 17.07.24 в 10:44

"В света на музиката" събира цигуларя Веско Ешкенази и акордеона на Вероника Тодорова

Бургас е спирка от националното турне на Веско Ешкенази с Плевенска филхармония днес.  Световноизвестният български цигулар е главно действащо лице, заедно с Вероника Тодорова – акордеон и Георги Милтиядов, диригент и аранжор в концерта от 20 часа в Дома на НХК. „В света на музиката“ беобявен за Музикален проект на годината от БНР в..

обновено на 17.07.24 в 07:16