Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Водата за уста намалява риска от заразяване с Covid-19

Д-р Николай Шарков: Най-безопасното място, на което човек може да бъде, е зъболекарският кабинет

Стоматолозите работят при строго определени правила заради Covid-19, които са били разписани  още през март от Българския зъболекарски съюз, каза председателят му д-р Николай Шарков. Той твърди, че стоматологичните кабинети са едни от най-безопасните места. Причината са високата хигиена и дезинфекция, които са се спазвали, много преди да се появи коронавирусът, в стоматологичните кабинети,  заради ХИВ,СПИН,хепатити  и други, уточни той:

Най-безопасното място, на което човек може да бъде, е зъболекарскияj кабинет. Там не само преди време на пандемията, а и преди нея, се вземаха всички мерки асептика и антисептика. Някак си забравихме другите вируси, които кръжат около нас.

С лични предпазни средства са както стоматолозите, така и останалия персонал. Ние работим чрез триаж, чрез система за отсяване на необходимостта от лечение. Първото е телефонното записване.

Д-р Николай Шарков потвърди информация разпространяваща се в интернет, че водата за уста намалява риска от заразяване с Covid-19:

Оригиналните статии са в моя телефон. Да, доказано е от наши колеги от институт в САЩ. Това те го установяват, но ние го знаехме предварително.  Когато използваме специалните води за уста, ние рязко намаляваме възможността от заболяване от  Covid-19. Защото ние отстраняваме цялата микробна флора. Носът, очите и най-вече устата е входното отверстие за вируса.

Моля, след прекарано заболяване хвърляйте четката, защото върху пластмасата, особено, ако не е суха, вирусите и другите микроорганизми се задържат седем часа!

Сама двама - трима зъболекари има заразени в страната и това е станало извън кабинетите , а на обществени места.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:Очаквайте в програмата на БНР Бургас още полезни съвети и информация от д-р Николай Шарков за профилактиката на детското орално здраве и националната профилактична програма, която се реализира вече няколко години.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ПЕТ Скенер заработи в Бургас

ПЕТ скенер ще обслужва нуждите на онкоболни пациенти, съобщават от Комплексния онкологичен център в Бургас. Новата апаратура ще позволи на лекарите да разпознават метастази и рецидиви на по-ранен етап. Също ще спомогне по-лесно да се оценяват резултатите от химио- или лъчетерапия. Пациентите могат да запишат часове за изследване на 056/876676.  Скенерът..

публикувано на 27.11.20 в 10:47

И в Бургас започва кръвонабиране за създаване на лечебна плазма /ОБНОВЕНА/

УМБАЛ Бургас очаква кръводарители, преболедували КОВИД, които желаят да помогнат на други да оздравеят! УМБАЛ Бургас започва да взема кръв от дарители, преболедували КОВИД за създаване на лечебна - рековалесцентна плазма.  Вече не е необходимо бургазлии да пътуват до други градове, за да даряват, което ще улесни и ускори процедурата по..

публикувано на 26.11.20 в 15:40

Линейка от Карнобат чака с тежкоболен три часа пред УМБАЛ Бургас

Два открити триажни центъра има в Бургас, но на практика само единият от тях работи. Пред областната болница в града с часове наред чакат болни за преглед , докато  в другия триажен център в частната болница „Дева Мария“ линейките изобщо не водят своите пациенти. Още в края на септември, макар и трудно, в Бургас бяха открити звената  - в областната..

публикувано на 25.11.20 в 15:38

51 нови случая на коронавирус в бургаска област

51 са новите случаи на коронавирус в бургаска област, в сливенска са 52 , а в ямболска 7.За страната новорегистрираните са  3146 при направени 7244 PCR теста. 189 души са починали през последното денонощие, сочат данните на Единния информационен портал към полунощ.Излекувани са 1702-ма души.Общо 6 270 пациенти с коронавирус остават в болница, от които..

публикувано на 24.11.20 в 07:51

От петък затварят учебни заведения, ресторанти и търговски обекти

От 27 -ми  ноември се очаква да бъдат затворени всички ресторанти, учебни заведения и търговски обекти. Ще работят само аптеките и хранителните магазини.Забраняват се спортни и културни събития, както и частни тържества. Целта е да се даде глътка въздух на здравеопазването, заяви на брифинг  на НОЩ здравният министър Костадин Ангелов. Резултатите могат да..

публикувано на 23.11.20 в 17:23
Снимката е илюстративна

В Бургас не отказват лекарства с рецепта по телефон

Значително са се увеличили предписанията на лекарства по телефон в Бургас през последните няколко дни. Не се отказват медикаменти на пациентите, но количествата са силно ограничени , казва председателят на Регионалната фармацевтична колегия магистър фармацевт Любима Бургазлиева.  „Различно процедират колегите, някои си разпечатват..

публикувано на 23.11.20 в 16:55
Снимката е илюстративна

Джипита: Рецептата по телефон крие рискове, но ги поемаме

Изписването на рецепта по телефона е тежка отговорност, но в условията на пандемия я поемаме, казва зам. председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари в Бургас д-р Пламен Панайотов . Заради дефицита на лекарства, джипитата дават възможност и за генеричната им замяна.  Системата е претоварена. Разделянето на потоците..

публикувано на 23.11.20 в 10:48