Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Читалище "Любен Каравелов" на 80 години:

Поезия ще се лее край рибните сергии на "Краснодар" днес

С атрактивни изяви школите се включват в юбилейния фестивал "Ние, читалището!"

6
Литературно студио "Митични птици" с ръководител Роза Боянова
Снимка: читалище "Любен Каравелов"

С акции в градска среда читалище „Любен Каравелов“ отбелязва своята 80-та годишнина. Пет разнообразни дни очакват най-големия бургаски пазар „Краснодар“ и квартал „Възраждане“. От днес  под формата на малък местен фестивал ще бъдат реализирани поредица от артистични изяви, които представят петте школи на читалището. Целта е дейността на културната институция да бъде представена по атрактивен начин чрез средствата на съвременните изкуства. Началото е днес от 16.30 на „Краснодар“ с инсталацията „Поезия край рибните сергии“, съобщи ръководителят на литературното студио "Митични птици" Роза Боянова:

"Ще бъде изградена една инсталация с поезия от архитект Марияна Сърбова, която е подготвила страхотна визуална изява, по друг начин ще се видят написаните творби на децата. Участниците от литературното студио ще прочетат свои стихове, но и ще дадат възможност на продавачите на риба, на купувачите на зеленчуци и плодове, също да прочетат по нещичко от нашите поети."

"Интересът към четенето остава. Читалището разполага с 48 хиляди тома литература, интернет и дигитални услуги. Нашите библиотекари правят видеоревюта на новите книги", отбелязва секретарят на читалището Вили Колева.

Серенада от стари градски песни в изпълнение на ансамбъл "Морски бриз" очаква обитателите на блока, в който се помещава читалището на улица “Калоян 24“ утре от 18 часа. Акцията „С английски език на кръстопът“ е в сряда от 11 часа, отново на пазара.  В четвъртък пак там предстои фолклорен флашмоб на фолклорната формация "Тракийче". На 30 октомври е концерта на школата по пиано и Самира Алваш, озаглавен "Ръце върху клавишите" с участието на Благовеста Рядкова. И през петте дни ще има чай читалня пред входа на читалището. 

Домакинството с открита сцена предоставя Кооперативен пазар "Краснодар" - партньор на проекта. Режисьор на сценичните изяви и акции в градска среда е Петя Стойкова - хореограф, режисьор и постановчик. Участват още Мариана Сърбова - архитект и художник, Благовеста Рядкова - пианист, Лазар Налбантов - народен певец, Георги Д. Георгиев - поет, актрисата Румяна Кралева с ТФ "Усмивка" и младите рок изпълнители от "9 Бенд". Визуалният артист Красимир Марчев ще документира 5-дневните творчески акции.

Медиен партньор на фестивала е БНР Бургас.
Проектът е финансиран със съдействието на Община Бургас.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Концертът посветен на Бетовен е отложен

Концертът, посветен на 250 години от рождението на виенския класик Л. В. Бетовен, е отложен. Спектакълът трябваше да се състои днес (24.11.2020г.) в залата на Бургаската опера. Поради усложнената епидемична обстановка и с цел опазване на здравето на музикантите и публиката, събитието се отлага за средата на месец декември. 

публикувано на 24.11.20 в 15:41

Поетесата Емили Дикинсън оживява на бургаска сцена

Премиера на театралния спектакъл "НЕБЕСНА РАНА ИЛИ ЕКСТАЗЪТ ЕМИЛИ" ще представи режисьорът Симеон Димитров на 26 ноември от 19.00 ч. в Клуб "Модерен Театър". Това съобщиха организаторите на събитието. Спектакълът е изграден по авторската пиеса на Симеон Димитров за личността на гениалната поетеса Емили Дикинсън.  Блестящото слово на..

публикувано на 24.11.20 в 11:26

Община Бургас увеличи процента,с който финансира културни проекти

Нови правила за подпомагане на културния сектор в условията на Ковид-19 прие Общинският съвет. Докладната предизвика оживени дебати в онлайн заседанието.  С цел обогатяване на културния календар на Бургас се регламентира допускането до кандидатстване за финансиране на организации и артисти на свободна практика от други населени места в страната,..

публикувано на 24.11.20 в 10:35

Българският представител на Евровизия Виктория Георгиева-VICTORIA  и “UGLY CRY“

По пътя към Евровизия  в София и Лондон в началото на годината се проведоха музикални лагери с български и международни композитори, където Виктория Георгиева взе  участие като автор на музика и текст. Когато трябваше да пиша с англичаните, видях че те пишат по различен начин, работят една идея по –различно. И самото им усещане за музика..

публикувано на 23.11.20 в 17:00

Темите в предаването" Булевард Демокрация" на 23 ноември

Ковид в област Бургас и може ли да се реализира идеята на здравните власти  болниците в Поморие и в Средец  да станат чисти от коронавирус.  Управителят на лечебното заведение в Средец  Георги Георгиев  ще информира за тежкото и положение и липсата на лекари. Климентин Милчев,  шофьор на линейка от спешната помощ в Бургас,  ще чуем  за това..

публикувано на 23.11.20 в 14:07

Представят провокацията DRIFT тази събота

Спектакълът "DRIFT" ще бъде представен тази събота в Бургас. Той е второто артсъбитие от тазгодишното издание на Фестивала за съвременни изкуства “ВОДА”. За осъществяването му до 24 ноември се търсят 15 доброволци, които ще се включат в проекта на унгарския интердисциплинарен артист Давид Сомло, съобщи организаторът на фестивала Петя..

публикувано на 23.11.20 в 11:07
Димитър Еленов

Напусна ни режисьорът Димитър Еленов

Още един духовен аристократ се присъедини към небесната сцена. Димитър Еленов почина на 73- годишна възраст.  По думите на последователите му, той остава е дин от най-всеотдайните сеячи на обич, красота и принципи с личния пример.  В актьорската си кариера има над 100 главни роли, като режисьор  е с  над 50 постановки. Създател е на поредица..

публикувано на 22.11.20 в 14:53