Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Болярово отбелязва празник на града

2020 година е десетата поред, откакто жителите на град Болярово възстановиха Димитровден, като празник на града. Това отбеляза в своят поздрав кметът Христо Христов. 

По традиция на този ден се организира литийно шествие с иконата на свети Димитър. На него е кръстен и издигнатия наново през 1887 г. православен храм в града.  

„Духовността винаги и била отличителна черта на Болярово. Съчетанието на паметно минало, съхранено културно наследство, архитектурни паметници и красива чиста природа не само ни преизпълват с гордост и очароват всеки посетител на града, но и ни задължават да правим необходимото, за да може и нашите деца да се гордеят, че са родени тук“, каза в обръщението си към боляровци днес кметът на общината Христо Христов.

Заради пандемичната обстановка в страната, по препоръка на здравните власти се наложи тази година общинското ръководство да отмени всички планирани публични масови прояви за празника на Болярово, с цел да се предотврати струпването на много хора на едно място и пренасянето на COVID-19 на територията на общината.

„Аз и моят екип сме убедени, че здравето и живота на хората са от първостепенно значение. По тази причина в условията на пандемията заложихме предимно на повишаване на социалните мерки“, каза още кметът Христо Христов.

Общината осигури необходимите лични предпазни средства за всички работещи в общинските институции, както и за нуждаещи се от цялата община.

Осигуряват топъл обяд на над 250 души, както и на повече от 150 ученици от учебните заведения на общината.

Въпреки, че детските градини бяха затворени близо 4 месеца, общинското ръководство не позволи персоналът в тях да остане без доходи.

Подпомогнаха десетки нуждаещи се от лечение и храна с помощи от бюджета на общината, отпуснати с решения на Общинския съвет.

Предприетите мерки оказаха положителни резултати и в социалните заведения, където не се допусна пренасянето на инфекция сред потребителите и персонала.

Наред с това продължи работата и по подобряването на инфраструктурата в града. През последните седмици бяха извършени редица благоустройствени мероприятия- преасфалтирани бяха няколко улици и площадки, изградиха се нов паркинги, извърши се ремонт на  уличното осветление, почистиха се улиците и градския парк.

В ход са процедурите по проекта за ремонт на тротоарните настилки на улиците в кварталите на град Болярово, за който чрез Стратегията на МИГ Елхово-Болярово осигурихме 52 477 лева.

Всеки момент ще стартира изграждането на ново спортно игрище и нова фитнес зала в града.

Приключват и дейностите по рекултивация на старото сметище в града.

С цел пълноценното развитие  на децата и опазване на тяхното здраве се създават и необходимите условия за подобряването на материалната база в учебните заведения и в детските градини, наложен е и стриктен контрол по спазването на противоепидемичните мерки. Както по време на лятната ваканция, така и в навечерието на празника на Болярово бяха организирани и редица спортни състезания за тях, чиято цел основно е да насърчи физическата активност на децата и младежите и да им създаде добри навици за здравословен начин на живот.

„Да, винаги има още какво да се желае! Пандемията от коронавирус в страната и света ни принуди да отложим, както провеждането на традиционния събор „Върбова свирка свири“, така и домакинството на Болярово на посетители от 7 държави в рамките на международния проект „#ЕuSAVE-Дейности на гражданите на ЕС за умни исторически селища“, които биха раздвижили още повече туризма в нашия район и съответно биха създали възможност за повишаване на доходите на населението“, припомни кметът Христо Христов.

Той се обърна с почит и признателност към фирмите и частни лица, които и тази година направиха дарения за празника на града. Събраните от тях средства ще бъдат използвани за провеждането на други празнични прояви при по-безопасни за здравето и живота на хората условия, отбеляза кметът на Болярово.  

На днешния ден той отправи и пожелания за дълъг живот, много здраве, късмет и благополучие и към строителите, както и към многото Димитровци и Димитрини, които също празнуват на 26 октомври. 

„Нека Свети Димитър закриля всички нас и ни носи мъдрост и воля, сила и вяра в идните по-добри дни!“, пожела още Христо Христов.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаски баби обуха Яна Маринова

Актрисата Яна Маринова се похвали с покупка от Бургас. В профила си в социалната мрежа тя пусна снимка на която се вижда, че е пред емблематичните баби на улица "Александровска", които продават всичко от цветя и билки до сладка и туршии. Актрисата се е сдобила с вълнени домашно плетени шушони. Маринова е разговаряла с жените и трогната от съдбата им,..

публикувано на 26.11.20 в 16:24

Десислава Григорова изработва сувенири за лечението на дъщеричката си Мелани

Доброто е около нас и може да предизвика добро. Това го доказа фейсбук групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“, в нея  майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, които изработват, а който желае може да си закупи.  В тяхна подкрепа ние създадохме рубриката ни..

обновено на 22.11.20 в 16:58

Стефан Диомов подари биографията си на регионалната библиотека

Стефан Диомов подари автобиографичната си книга на Регионалната библиотика „Пейо Яворов“. Към нея има и троен диск, който събира най-добрите му песни. Това стана в заемната служба на улица "Богороди", където видният бургазлия се срещна с екипа на културната институция.  Маестрото не скри вълнението си, че „Белите и черни клавиши на моя живот“..

публикувано на 19.11.20 в 17:13

Конска кост за ритуално действие сред ценните находки от Русокастро

Проучванията на крепостта Русокастро приключиха в началото на м. октомври 2020 г. В резултат изцяло е разкрит донжонът на замъка, голям фрагмент от източната крепостна стена и съвсем нова правоъгълна кула. Традиционно при процеса на проучване се събира всяка открита животинска кост. При анализа им археозоолога д-р Георги Рибаров се натъква на..

публикувано на 19.11.20 в 10:55

Теодора Калчева: "Маската не бива да ни спира да се гримираме"

Гримът е основна част от визията на много жени. Той обаче би могъл да се повреди или да не издържи през целия ден, ако носим предпазна маска на лицето си. В такъв случай как трябва да променим   грижата за кожата и поставянето на грим и как да запазим самочувствието си в условията на пандемия и стрес? В никакъв случай маските не бива да ни..

публикувано на 15.11.20 в 15:30

Малина Юрукова изработва картички и сувенири за рехабилитацията на дъщеря си

Доброто е около нас и може да предизвика добро. Това го доказа фейсбук групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“. В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, които изработват, а който желае може да си закупи. В тяхна подкрепа ние..

обновено на 15.11.20 в 14:25

Георги Мархолев: "Кен Хенсли ще продължава да живее с нас чрез музиката си"

Само преди дни, светът каза сбогом на рок легендата Кен Хенсли. Музикантът е автор на повечето от големите хитове на групата "Юрая Хийп", сред които и емблематичното парче "Джулай Морнинг". Кен Хенсли е смятан за една от най-значимите фигури в историята на рок музиката.   Легендата многократно е гостувал в България, а и в Бургас...

публикувано на 15.11.20 в 14:13