Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

От 27 до 29 октомври:

Фестивалът на съвременните изкуства "Вода" провокира със сетивния лабиринт "Храм"

Спектакълът ще се проведе в плувния басейн на Младежкия културен център

| обновено на 27.10.20 в 12:50


Фестивал за съвременни изкуства „Вода“ започва днес в Бургас. Това е четвъртото му издание, което ще се проведе по различен начин, съобщи организаторът му Петя Стойкова:

„Предстоят три много интересни събития. Тази година форматът на фестивала е по - различен, но тя и цялата година е по - различна! Ще представим три самостоятелни и различни събития в три различни месеца. Началото поставяме с „Храм“, може да го посетите в продължение на 3 дни от 27 до 29 октомври включително.

Специфичното за този спектакъл е, че за разлика от класическия театър, тук се работи като се активират всички сетива на участниците – зрение, слух, обоняние, осезание и дори вкус. Това е театър на сетивния Лабиринт , съобщи Михаил Димов, артистичен директор на гостуващия Театър на сетивата – София:

„Храм“ представлява интерактивен спектакъл, в който самата публика става главен герой и активен участник в творческото взаимодействие. Представлението премахва условната граница между артист и зрител и те се превръщат в сътворци на преживяването.Това е спектакъл за един зрител, преживяването е индивидуално за един човек и 15 актьори.“

Срещата със спектакъла „Храм“ е ос индивидуален час между 18:00 и 20:00 ч. в пространството на басейна на Младежкия културен център.

Втората артистична акция по време на фестивала ще е "DRIFT" - спектакъл в градска среда на Давид Сомло от Унгария. Спектакълът ще бъде представен в градска среда, в централната част на Бургас през ноември. "Drift" е едночасова звукова хореография, съставена за голямо обществено пространство и изпълнена с 15 местни изпълнители и режисирана от унгарския интердисциплинарен артист David Somlo. В "Дрифт" изпълнителите следват "невидими пътеки" на голям публичен площад и близката му околност.

Третата артистична акция ще е през декември в Часовниковата кула на ж.п. гара Бургас. Там ще се случи звуковата архитектурна к инсталация "RADIANT TIME" на германеца Абел Корински с участието на Танцова компания "Дюн".

Фестивалът за съвременни изкуства се реализира от сдружение "Танц БГ" с финансовата подкрепа на Министерство на Културата, а спектакълът "Воден храм" се осъществява с подкрепата на Община Бургас.Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Концертът посветен на Бетовен е отложен

Концертът, посветен на 250 години от рождението на виенския класик Л. В. Бетовен, е отложен. Спектакълът трябваше да се състои днес (24.11.2020г.) в залата на Бургаската опера. Поради усложнената епидемична обстановка и с цел опазване на здравето на музикантите и публиката, събитието се отлага за средата на месец декември. 

публикувано на 24.11.20 в 15:41

Поетесата Емили Дикинсън оживява на бургаска сцена

Премиера на театралния спектакъл "НЕБЕСНА РАНА ИЛИ ЕКСТАЗЪТ ЕМИЛИ" ще представи режисьорът Симеон Димитров на 26 ноември от 19.00 ч. в Клуб "Модерен Театър". Това съобщиха организаторите на събитието. Спектакълът е изграден по авторската пиеса на Симеон Димитров за личността на гениалната поетеса Емили Дикинсън.  Блестящото слово на..

публикувано на 24.11.20 в 11:26

Община Бургас увеличи процента,с който финансира културни проекти

Нови правила за подпомагане на културния сектор в условията на Ковид-19 прие Общинският съвет. Докладната предизвика оживени дебати в онлайн заседанието.  С цел обогатяване на културния календар на Бургас се регламентира допускането до кандидатстване за финансиране на организации и артисти на свободна практика от други населени места в страната,..

публикувано на 24.11.20 в 10:35

Българският представител на Евровизия Виктория Георгиева-VICTORIA  и “UGLY CRY“

По пътя към Евровизия  в София и Лондон в началото на годината се проведоха музикални лагери с български и международни композитори, където Виктория Георгиева взе  участие като автор на музика и текст. Когато трябваше да пиша с англичаните, видях че те пишат по различен начин, работят една идея по –различно. И самото им усещане за музика..

публикувано на 23.11.20 в 17:00

Темите в предаването" Булевард Демокрация" на 23 ноември

Ковид в област Бургас и може ли да се реализира идеята на здравните власти  болниците в Поморие и в Средец  да станат чисти от коронавирус.  Управителят на лечебното заведение в Средец  Георги Георгиев  ще информира за тежкото и положение и липсата на лекари. Климентин Милчев,  шофьор на линейка от спешната помощ в Бургас,  ще чуем  за това..

публикувано на 23.11.20 в 14:07

Представят провокацията DRIFT тази събота

Спектакълът "DRIFT" ще бъде представен тази събота в Бургас. Той е второто артсъбитие от тазгодишното издание на Фестивала за съвременни изкуства “ВОДА”. За осъществяването му до 24 ноември се търсят 15 доброволци, които ще се включат в проекта на унгарския интердисциплинарен артист Давид Сомло, съобщи организаторът на фестивала Петя..

публикувано на 23.11.20 в 11:07
Димитър Еленов

Напусна ни режисьорът Димитър Еленов

Още един духовен аристократ се присъедини към небесната сцена. Димитър Еленов почина на 73- годишна възраст.  По думите на последователите му, той остава е дин от най-всеотдайните сеячи на обич, красота и принципи с личния пример.  В актьорската си кариера има над 100 главни роли, като режисьор  е с  над 50 постановки. Създател е на поредица..

публикувано на 22.11.20 в 14:53