Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плувецът Цанко Цанков става "почетен гражданин" на Община Бургас

След рекордите в морския град получил покана да плува между два Сейшелски острова

Плувецът Цанко Цанков бе обявен за "почетен гражданин" на Община Бургас. За това гласува местният парламент днес. Гласуването бе съпроводено от дебат, тъй като общинският съветник Веселин Пренеров предложи плувецът да бъде удостоен с отличието "почетен съветник ", което е по-високо звание по новия правилник, който бе приет през 2018-та година.  

"Той е вдъхновител, увлече младите хора, показа какво е да надмогнеш себе си с преплуването на Бургаския залив и с рекорда, който постави на басейн "Флората" това лято. Той прослави Бургас по света," коментира Веселин Пренеров, който даде предложението. Той обяви и, че в Цанко е поканен от правителството на Сейшелските острови да преплува разстоянието между два от островите в атрактивна извява.  

Най-безспорно за почетен гражданин на Бургас бе гласуваното за европейския шампион по борба Петър Иванов, който бе избран с  мнозинство от 44 гласа. Посмъртно ще бъдат обявени още двама нови почетни граждани. Това е архитект Деви Симеонов, който е починал часове преди гласуването на съветниците и бе почетен с минута мълчание. Другият удостоен посмъртно е  актьора Нейчо Попов. Бургазлията бе съпруг на Стоянка Мутафова и това бе една от причините голямата актриса да има сантимент към морския град.  

Стоян Апостолов, автомобилен състезател, също вече е носител на званието "почетен гражданин". 

Десет бяха предложенията, а по правилник съветниците могат да одобрят за година само пет предложения. Певецът Захари Чернев, композиторът проф. Иво Керемидчиев, както и обществениците Вярка Андонова и Стоя Янчева, не получиха необходимия брой гласове. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

РИОСВ - Бургас: Неприятната миризма на нефтени продукти идва от морето

Девет сигнала за неприятна миризма на нефтени продукти са постъпили днес в Регионалната инспекция по околна среда и води в Бургас. Според екоинспекторите става дума за миризми от товаро – разтоварната дейност на танкерите, каза за БНР – Бургас директорът Павел Маринов. По думите му такива сигнали има от началото на лятото и са почти всяка седмица...

публикувано на 04.09.24 в 15:43

Меморандум подписа Мария Нейкова с НС на ТПК

Меморандум за сътрудничество бе подписан между Областна администрация Бургас, Националния съюз на трудово-производителните кооперации и Окръжния съюз на трудово-производителните кооперации–Бургас.  Това стана по време на форум на тема „105 години НС на ТПК“, който се проведе в  Областната администрация. Обхватът на Меморандума включва разработване..

публикувано на 04.09.24 в 15:13
Писателят Захари Карабашлиев ще представи романа си

Да внимаваме кого избираме: тези, които говорят за врагове и чужди влияния, водят към бездната

"Раната, която се отваря по време на една война, зараства много бавно. Понякога не зараства. Понякога минават десетилетия, вероятно и повече. Но по-трудно зарастват раните, за които не се говори и които не се третират" - казва писателят Захари Карабашлиев в навечерието на представянето на романа си "Рана" в рамките на културния фестивал "Аполония". То ще..

публикувано на 04.09.24 в 15:25

Акция за кастриране на дворни кучета и котки ще се проведе в Сливен

12-ата акция за кастриране на дворни животни ще се проведе в Сливен от 20 септември.  В дните до 23 септември ще се кастрират безплатно кучета и котки. Акцията е с предварително записване -   7 и 8 септември от 14 до 16 часа, на 14 и 15 септември от 14 до 16 часа или до запълване на квотата. Кампанията е с благотворителен характер. Целта е..

публикувано на 04.09.24 в 14:05

Община Царево кандидатства по проект за основен ремонт на кметството в Лозенец

В средата на август бяха представени проектите за ново оформление на обществени сгради в гр. Ахтопол, с. Синеморец, гр. Царево и с. Лозенец, изготвени от френски студенти, които участват в международен конкурс за проекти. Студенти от Париж изготвиха проекти за пет сгради в община Царево Междувременно, в партньорство с арх. Цвета Сурчева,..

публикувано на 04.09.24 в 09:50

Вижте празничните прояви за Деня на Средец

С втория литературен конкурс „Янаки Петров“ на 4 септември започват празничните прояви, посветени на Деня на град Средец, който се отбелязва на 23 септември. През целия месец са предвидени културни събития, спортни прояви, предстои и осветяване на нова църква в града.    При голям интерес от автори от цялата страна днес започва..

публикувано на 04.09.24 в 08:40
Стралджа

Удължават бедственото положение заради безводието в Стралджа

Заради безводието е удължен срокът на обявеното в община Стралджа частичното бедствено положение. В средата на юли кметът Атанас Киров обяви  извънредна ситуация и от тогава е в сила Общинският план за защита при бедствия.  Липсата на достатъчно количество вода в резервоарите, както и многобройните  аварии по водопроводната мрежа оставят всекидневно..

публикувано на 04.09.24 в 07:15