Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Бургазлии масово отменят почивките си в Турция

По традиция бургазлии предпочитат да почиват на есен, когато се освобождават от ангажиментите си покрай летния сезон. Именно октомври е най-активният месец за пътувания към двете ни южни съседки Гърция и Турция. Резервациите се правят още през месец януари, а най-предпочитани дестинации са Кушадъсъ, Мармарис и Дидим, казват туроператори. В условията на коронавирус обаче желаещите да пътуват до страната на боговете са сведени до минимум, тъй като за визитата там се изискма пи си ар тест. И въпреки, че такъв не ни трябва за Турция и там пътуванията масово се отменят, коментира туроператорът Димитър Костадинов. Канселирани са близо 70% от направените резервации.

"За Турция не се изискват тестове, но така или иначе споразумението между България и Турция е до 30-ти ноември и не се знае дали после ще продължи. Дано да продължи, за да можем да пътуваме, защото ако вкарат изискване от българска страна пи си ар тест, за хората, които влизат от Турция означава, че ще спрат и тези еднодневните пътувания, да не говорим за резервации за нова година. А за почивките, които трябваше хората сега да пътуват, но са се отказали им даваме ваучери, които важат до 2022-ра година, така сме се разбрали с турските партньори".

В момента от агенцията на Димитър Костадинов са спрели всякакви резервации. Работи се месец за месец, тъй като обстановката е динамична, а от фирмата не желаят да подвеждат клиентите си.

Подробностите чуйте в звуковия файл.
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

377 процента е ръстът на украинските туристи тази година спрямо миналата

377 процента е ръстът на украинските туристи в България тази година спрямо миналата. Сред тях има и ученици, които са на лагери. Голяма част от украинците пристигат това лято с автобуси, сред тях има и семейства, и индивидуални туристи, съобщи министърът на туризма Стела Балтова в Слънчев бряг, където се срещна с Мариана Олескив, председател на..

публикувано на 29.07.21 в 16:24
Вромос

Министър Балтова: Проверка ще бъде извършена на плаж Вромос

 Проверка ще бъди извършена на плаж Вромос, след появили се снимки, на които се виждат автомобили, паркирани на плажната ивица. Министърът на туризма Стела Балтова, заяви: Ситуация, която е скандална.Така мога да я определя.Мога да уверя, тъй като, това е неохраняем плаж и той се управлява от Областна администрация, веднага съм се свързала с..

публикувано на 29.07.21 в 14:55

Туристи „резервират“ с хавлия място на първа линия до морето

Тази година цените на чадърите и шезлонгите са по-ниски в сравнение с предишни сезони. Някои туристи обаче пак намират начини да „надхитрят“ системата. Освен поставяне на хавлия, за да си „резервираш“ място на първа линия до морето, има и друга практика – „подаряване“ на касов бон за платената услугата на нов турист на плажа. Това обаче създава..

публикувано на 29.07.21 в 12:36

Пл. Копчев: Мрачните прогнози за приключване на сезона и за ръст на заболелите разколебават туристите

Писмо до премиера и до министерствата на туризма, икономиката, финансите и здравеопазването са изпратили от Съюза на собствениците в Слънчев бряг. В него те настояват за по-умерен тон при разпространението на информацията, свързана с ковид ситуацията в страната. Според хотелиерите тя вреди на туризма. Мрачните прогнози за приключване на сезона и..

публикувано на 27.07.21 в 14:35
Снимката е илюстративна.

Липсват кадри в туризма

За проблем с намирането на кадри, сигнализират от туристическия бранш. Една от основните причини е, че хотелиерите не са очаквали, че този сезон ще бъде толкова силен. Продължава да се наблюдава и тенденцията за наемане на непълнолетни в сектора. В сравнение с миналата година процентът на безработица в Бургас е доста по – нисък. За..

публикувано на 27.07.21 в 14:27

Задържаха за 24 часа Георги Георгиев, събирал по пет лева за паркинг на Силистар

Сигнал, че отново неправомерно се събират пари за паркинг до плаж Силистар подаде Симеон Георгиев от София до БНР Бургас. Наша проверка установи, че на място е изпратена полиция и лицето, което взема по пет лева такса, е задържано.    Симеон Георгиев е отседнал в Ахтопол и днес за първи ден посещава Силистар, там вижда полицаи и човек, на който..

публикувано на 27.07.21 в 12:29
Снимката е илюстративна

Подстанция Обзор ще бъде открита в началото на 2022 година

Две нови подстанци в бургаска област ще повишат сигурността и капацитета  на електрическата мрежа, съобщиха от ЕВН.Първата вече работи, предстои втората да влезе в експлоатация през 2022 година , обясни Здравко Братоев, зам.- председател на Съвета на директорите на компанията: Стационарната подстанция Каблешково заработи съвсем скоро,в..

публикувано на 27.07.21 в 11:48