Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Община Бургас излиза от управлението на футболния „Нефтохимик“

738 000 лева са дълговете на клуба, търси се спасител

Снимка: ПФК "Нефтохимик 1962"


Общинският съвет в Бургас взе решение за безвъзмездното прехвърляне акциите на Община Бургас от капитала на „Професионален футболен клуб Нефтохимик Бургас 1962“. Клубът е в тежко финансово състояние.

С решението Община Бургас излиза от управлението на спортния клуб, а нейните 800 акции ще бъдат предложени на останалите акционери. Това са Павел Бошнаков, който вече един път е заявил желание да излезе от ръководството на „Нефтохимик“ и СНЦ-Нефтохимик-сдружението на феновете. Те има по процедура 100 дни време за размисъл. Едва след това акциите ще бъдат предложени на трети лица. В случая това е бизнес дамата Анелия Златкова, която единствена е заявила интерес и намерение да развива клуба.

738 000 лева са към момента задълженията на клуба. 20 са съдебните искове от футболисти за неполучени пари още от миналия сезон. Над 300 хиляди лева е дала община Бургас отначало на годината за „Нефтохимик“.

„Не абдикираме от „Нефтохимик“. Мислим, че това е начинът клубът да бъде спасен, ако това все още е възможно.“, коментира председателят на спортната комисия Йордан Георгиев. Той призова феновете или веднага да вземат акциите и да осигурят спонсор или да дадат път на другите.  

Против прехвърлянето на акциите гласува общинският съветник Красимир Калудов:

"Времето доказа, че Община Бургас няма място в професионален футболен клуб като управление и финансиране. Начинът, по който се случва не ми харесва. Ние предлагаме акциите на основните акционери - Павел Бошнаков и феновете, а секунди по-късно става ясно, че Бошнаков не само не желае тези акции, а предлага и своите. Феновете на този етап също не са ентусиазирани да влязат в управлението на клуба. Единствено г-жа Златкова застана честно открито със своето име и поиска акциите, но само толкова. Тя не дойде на заседанието, не представи своята визия."

Повече чуйте в звуковия файл. 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Златко Янков за срещата с Марадона

Футболният сезон 92/93 година и контролата Аржентина -България  водят до  първата непринудена  среща на  националите  с Марадона.  Златко Янков припомня: Бяхме в Буенос Айрес  и Дон Диего дойде за един час при нас тогава,  с всички се здрависа, успях да говоря с него на испански. Стоичков го покани, Марадона мина с чашата с уиски  и лед,..

публикувано на 26.11.20 в 12:39

Преразпределят 36 хиляди лева за бургаския спорт

36 000 лева от непроведени заради коронавируса спортни мероприятия бяха пренасочени към нуждаещите се клубове и събития. Решението е на Общинския съвет по предложение на комисията по спорт. Най-голяма част от сумата -16 000 лева ще получи волейболния клуб „Нефтохимик 2010“ за да покрие частично разходите си от участия в международни турнири. 10 000..

публикувано на 24.11.20 в 11:06

"Нефтохимик" с първа победа за сезона

Отборът на "Нефтохимик" успя да запише първа победа през настоящия сезон, след като се наложи с 2:1 над "Септември" в Симитли в мач от 14-ия кръг на Втора лига.  Даниел Иванов в 71-ата минута и Симеон Вешев във втората минута на добавеното време донесоха победата на гостите от Бургас.   За домакините Боби Хазуров вкара единствения гол за Септември в..

публикувано на 20.11.20 в 17:36
спортно катерене

Изграждат закрита стена за катерене в Бургас

В Младежки културен център ще функционира стена за катерене на закрито. Тя ще е втората за града. Първата беше изградена в спортен комплекс "Славейков", но тя е на открито. Проектът се осъществява по предложение на Георги Иванов – лицензиран инструктор по спортно и скално катерене. Размерите на съоръжението са с височина 6,12 метра и площ 112,5..

публикувано на 20.11.20 в 15:49

Децата от Централния полицейски джу джицу клуб с дарение за Отделението по неонатология в УМБАЛ – Бургас

Малките бойци от Централния полицейски карате и джу джицу клуб в Бургас предоставиха 500 лева за Отделението по неонатология в Университетската многопрофилна болница по активно лечение. Сумата е от месечните им такси и е спестена от несъстояли се състезания през тази година заради коронавируса. Дарението получи д-р Стиляна Томова,..

обновено на 16.11.20 в 17:16

Ивайло Стаматов: Отказахме акциите на ПФК"Нефтохимик", финансово не сме в състояние да поемем разходите

До края на седмицата ще стане ясно дали Анелия Златкова ще приеме акциите на Община Бургас от професионалния футболен клуб Нефтохимик. Това коментира за БНР Бургас Ивайло Стаматов от едноименното сдружение с нестопанска цел, което е отказало да му бъдат прехвърлени акциите. Мотивите са, че финансово фенклубът не може да го поеме разходите към..

публикувано на 16.11.20 в 16:14
архив

35 ветерани представят Бургас на днешния Мастърс

Спортно дълголетие   и сила на духа  ще демонстрират участниците  в шестия турнир  по плуване „Мастърс“ Бургас. Той ще събере ветераните от цяла България, информира Яна Боева от клуб „Черноморец“: „ Около 170 състазатели са, 14 отбора. Което, на фона на цялата обстановка, е добре. Възрастовите групи са до 90-годишни, 12 възрастови..

публикувано на 14.11.20 в 09:43