Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В УМБАЛ Бургас:

Лекари и сестри от други отделения вече дават дежурства при пациенти с COVID-19

Лекари и сестри от други отделения на УМБАЛ Бургас вече дават дежурства при пациенти с COVID-19. Това съобщават от пресцентъра на медицинското заведение. Крайната мярка се наложи заради нуждата от помощ на персонала в Инфекциозно отделение, който не е в състояние да се грижи за толкова много болни. Изготвен е график, според който лекари и сестри от други отделения се командироват в Инфекциозното. 

Въпреки първоначалния отказ да помогнат на колегите си, част от тях все пак ще го направят. Първите дежурства са на лекари от Ревматологично отделение, които от вчера застъпиха на поста. Пример даде началникът на отделението д-р Иван Казмин, който е в пенсионна възраст, но прекара целия вчерашен ден в КОВИД-сектора. Всички лекари от Ревматологията също ще дежурят, както и медицински сестри. Някои от тях също наближават 60-те години, но споделят, че макар и да не подлежат на мобилизация заради възрастта си, ще поемат риска и призовават по-младите колежки също да помогнат.

Кардиологичното отделение на УМБАЛ Бургас също ще отдели лекари и сестри за дежурства.  Въпреки командироването, персоналът все още не е достатъчен, за да обслужва всички 60 легла, разкрити за пациенти с COVID-19. Трудности създава и фактът, че те се намират в две отделни сгради на болницата - в Инфекциозно отделение и на 10-я етаж в терапевтичния корпус, на мястото на Отделението за долекуване. Още 10 легла продължават да работят и за пациенти с други инфекциозни заболявания, които също се нуждаят от лекар-инфекционист.

От днес Спешно отделение вече е с разширен изолатор, в който ще изчакват прием докараните с линейки съмнителни пациенти, докато излязат тестовете им за КОВИД. Изолаторът се намира на мястото на бившия детски спешен кабинет. Разширеният изолатор ще освободи място в Спешно отделение, екипите на линейките също ще могат по-бързо да отиват на друг адрес, защото сега има случаи, в които пациентите чакат в тях поради липса на място.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кметът Димитър Николов и директорката на ДГ

Денонощна детска градина за децата на медиците осигуряват в Бургас (ОБНОВЕНА)

Три детски градини в община Бургас отварят извънредно, за да поемат от понеделник грижата за децата на бургаските лекари и медицински лица. Това става със заповед на кмета Димитър Николов.  Детска градина “Звездица-Зорница”, която се намира в комплекс "Зорница", има  готовност да осигури денонощен режим на работа за случаи, в които родителите са..

обновено на 26.11.20 в 14:16

Виновен съм, признавам!*

Всеки ден ми се карат. Карат ми се от телевизора, карат ми се от радиото, карат ми се от Фейсбук-а. Карат ми се, че не нося маска; карат ми се, че не се дезинфекцирам; карат ми се, че ходя по кръчми и дискотеки; карат ми се, че не спазвам дистанция; карат ми се, че се събирам с големи групи хора; карат ми се, че заради мен медиците страдат; карат ми..

публикувано на 26.11.20 в 12:50
Снимката е с илюстративна цел.

Няма новозаразени в домовете за възрастни в Ямбол и село Болярско

Няма нови случаи на заболели сред обитателите на домовете за възрастни в Ямбол и село Болярско. 57-те, дали положителни проби, са изолирани от останалите и за тях е осигурено медицинско наблюдение. 43-мата обитатели на Дома за възрастни в Ямбол, които дадоха положителни проби са на антибиотична терапия се, чувстват добре и не се налага настаняване в..

публикувано на 26.11.20 в 12:41

184 души медицински персонал в област Сливен са с коронавирус

184 души, работещи в системата на здравеопазването в област Сливен, са диагностицирани с Covid-19 от началото на април досега, съобщи Областният кризисен щаб. Данните сочат, че от началото на месеца досега заболеваемостта сред работещите в здравеопазването тревожно расте. През ноември са диагностицирани 23-ма от общия брой заболели лекари от началото..

публикувано на 26.11.20 в 09:11

221 нови случая на Ковид-19 в Бургаска област

3 712 или 42,08% от направените през изминалото денонощие, от тях 221 в Бургаска област, 89 в Сливенска и 93 в Ямболска област.  8 820 PCR теста са положителни, показват данните в Единния информационен портал към полунощ. Излекуваните са 2 518 души. Починали с Covid-19 са 141 души. В болница остават 6 548 пациенти, от тях 410 са в..

публикувано на 26.11.20 в 07:45

Лекар избухна срещу протестиращите и неспазващите мерките

Обръщение до всички протестиращи отправи чрез социалната мрежа бургаският анестезиолог д-р Александър Серафимов. Медикът е гневен, че усилията на хората в бяло  се обезсмислят заради безотговорност на нежелаещите да спазват мерките. Д-р Серафимов написа:  "В интензивното болните с ковид са вече толкова зле, че не можете дори да си представите!..

публикувано на 25.11.20 в 21:38
Снимката е с илюстративна цел.

Ковид-19 в Сливенско: 115 новорегистрирани и 3 починали

115 души са диагностицирани с COVID-19 през последното денонощие в област Сливен, съобщават от Областния кризисен щаб. През последното денонощие са починали трима души на възраст 61, 67 и 79 години. Към момента активните случаи на COVID са 1 002. Сред новите установени случаи на COVID са четирима лекари, медицинска сестра и четирима санитари от различни..

публикувано на 25.11.20 в 15:18