Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Slow Food Travel" или туризъм с идентичност в СозополКулинарните специфики на Созопол могат да бъдат включени в картата на Slow Food, която съдържа 56 хранителни продукта, характерни за всеки един от регионите в страната. Това стана ясно по време на първата среща в морската община под мотото „Slow Food Travel - туризъм с идентичност“. 

Може да се постави началото на популяризиране на созополски ресторанти, които предлагат вкуса на морската община. Това е част от  кампанията „Биоразнообразие в чиния“, която се случва разади ситуацията с Ковид мерките на фермерскси пазари. Първоначалният замисъл е бил, това да става в столични заведения, каза Десислава Димитрова координатор на Slow Food за България:

"Работим с няколко инструмента, но за мен най-ценен е "Съкровищница на вкусове". В тази съкровищница имаме амбицията да съберем знанието за храни, които са на път да изчезнат. България е представена с 56 продукта. Откриването им е доста трудно, защото са семейна традиция, а ролята ни е да извадим на бял свят повече от тези съкровища. Понякога е доста тъжно, защото попадаш на продукт, който е уникален, но обречен, защото няма кой да го продължи. Примерно последният, който знае за даден продукт е възрастна жена или мъж,  които с тяхното изчезване от нашия свят, изчезва и знанието за него."

Нова инициатива на Slow Food е стимулирането на бавния туризъм, чрез партньорство за различни преживявания с храна най-често с представяне на местни фермери, ресторанти или други места предлагащи храна и напитки, допълни Димитрова:
Рибата е характерната храна за Созопол, но тя в момента е в много малки количества.
Една от причините за слабия риболов край Созопол е траленето, което се прави постоянно, каза председателят на Общинският съвет в Созопол – Георги Пинелов

"Нашите рибарски кораби целогодишно тралят. Освен цацата си отива по този начин и останалата риба, дори и калканът. Това е сериозен проблем, но за мен държавата или не иска или не може да се справи с него. Има Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), която явно не си върши достатъчно добре работата.  Всички знаем, че когато има забрана за улов на калкан, той пак си се вади"

Според  Елена Чаушева, представител на созополския туристически и ресторантьорски бранш:

"В Созопол сме имали и традиция във винопроизводството. Добре е да помислим за някакъв сорт, имахме и винарска изба. Маринатата в Созопол също е наша, използва се за по-дълго съхраняване на рибата на времето, за да я държат по-дълго, По същия начин е и с лакердата.

Мотото на движението е “Вкусно, чисто, честно”, защото храната трябва да е чиста, производителите да получават справедливо възнаграждение за труда си, а потребители да купуват тази храна на достъпна цена.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
снимката е илюстративна

За и против купуването на електромобили по време на пандемия

Докладната за закупуването на 2 електоромобила за Община Бургас, които да заменят два стари дизелови, се превърна в дебат за приоритетите в момент на пандемия. Съветниците подкрепиха общината да кандидатства за безвъзмездна финансова помощ от Националния Доверителен ЕкоФонд по Инвестиционна програма за климата за насърчаване използването на..

публикувано на 24.11.20 в 17:57

Изградиха Център за грижа за лица с умствена изостаналост в Малко Търново

Център за грижа за лица с умствена изостаналост е изграден в Малко Търново. В него ще се предлагат качествени социални услуги за хора с увреждания. Там ще бъдат настанени част от обитателите на Дома в Заберново, чийто закриване предстои през следващата година. Новата сграда е построена за 4 месеца, в нея са обособени 7..

обновено на 24.11.20 в 15:57
Снимката е с илюстративна цел.

Временно променят маршрута на линия 15 в кв. Сарафово утре

Утре, 25 ноември от 08:30 поради ремонтни дейности на кръстовището на ул. "Брацигово" и ул. "Ангел Димитров" в кв. Сарафово, спирка Брацигово временно няма да бъде обслужвана. Маршрутът на линия 15 на "Бургасбус" от кв. Сарафово в посока Бургас ще бъде, както следва: ул. "Ангел Димитров" - ул. "Емона" - ул. "Октомври" - ул. "Брацигово" и продължава по..

публикувано на 24.11.20 в 15:55

"Булевард Демокрация" на 24 ноември

Ако не друго, поне управляващите успяват да поддържат адреналин в управляваните. Ето, цял народ сега стои и чака срядата, както жена (или мъж) не е чакал. Защото здравният министър призова за пълен локдаун (каква хубава българска дума), ама премиерът преди това каза, че пари трябва да се правят. Здравната система срещу икономическата система ще..

публикувано на 24.11.20 в 14:48
Снимката е с илюстративна цел

МВР-Бургас търси нови кадри

Обявен е конкурс за назначаване на държавна служба в Областна дирекция на МВР-Бургас за 5 вакантни изпълнителски длъжности, съобщиха от ведомството. Търсят се нови кадри, за които се изисква задължителна първоначална професионална подготовка в отдел „Разследване“. Критериите могат да бъдат намерени на страницата на Дирекция „Човешки..

публикувано на 24.11.20 в 14:31

След докладна на БСП: ремонтират обекти в Равнец

Одобриха докладната на БСП за саниране на Културния дом в Равнец и за асфалтиране, отводняване и ремонт на ул. „Марица” в селото. Предложението на общинските съветници от БСП Живко Господинов, Георги Спасов, Васил Иванов, Христо Панайотов и Павел Маринов относно село Равнец бе одобрена на днешното заседание на Общински съвет – Бургас. Става..

публикувано на 24.11.20 в 13:54

Заради две аварии спряха водата в Българово

Заради две аварии спряха водата в Българово.Първата е на водоема за питейна вода и, втората е  на улица "Петрова нива".Водоподаването ще бъде възстановено след отсраняването им, съобщават от местното кметство.

публикувано на 24.11.20 в 09:20