Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

„Slow Food Travel" или туризъм с идентичност в Созопол



Кулинарните специфики на Созопол могат да бъдат включени в картата на Slow Food, която съдържа 56 хранителни продукта, характерни за всеки един от регионите в страната. Това стана ясно по време на първата среща в морската община под мотото „Slow Food Travel - туризъм с идентичност“. 

Може да се постави началото на популяризиране на созополски ресторанти, които предлагат вкуса на морската община. Това е част от  кампанията „Биоразнообразие в чиния“, която се случва разади ситуацията с Ковид мерките на фермерскси пазари. Първоначалният замисъл е бил, това да става в столични заведения, каза Десислава Димитрова координатор на Slow Food за България:

"Работим с няколко инструмента, но за мен най-ценен е "Съкровищница на вкусове". В тази съкровищница имаме амбицията да съберем знанието за храни, които са на път да изчезнат. България е представена с 56 продукта. Откриването им е доста трудно, защото са семейна традиция, а ролята ни е да извадим на бял свят повече от тези съкровища. Понякога е доста тъжно, защото попадаш на продукт, който е уникален, но обречен, защото няма кой да го продължи. Примерно последният, който знае за даден продукт е възрастна жена или мъж,  които с тяхното изчезване от нашия свят, изчезва и знанието за него."

Нова инициатива на Slow Food е стимулирането на бавния туризъм, чрез партньорство за различни преживявания с храна най-често с представяне на местни фермери, ресторанти или други места предлагащи храна и напитки, допълни Димитрова:
Рибата е характерната храна за Созопол, но тя в момента е в много малки количества.
Една от причините за слабия риболов край Созопол е траленето, което се прави постоянно, каза председателят на Общинският съвет в Созопол – Георги Пинелов

"Нашите рибарски кораби целогодишно тралят. Освен цацата си отива по този начин и останалата риба, дори и калканът. Това е сериозен проблем, но за мен държавата или не иска или не може да се справи с него. Има Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), която явно не си върши достатъчно добре работата.  Всички знаем, че когато има забрана за улов на калкан, той пак си се вади"

Според  Елена Чаушева, представител на созополския туристически и ресторантьорски бранш:

"В Созопол сме имали и традиция във винопроизводството. Добре е да помислим за някакъв сорт, имахме и винарска изба. Маринатата в Созопол също е наша, използва се за по-дълго съхраняване на рибата на времето, за да я държат по-дълго, По същия начин е и с лакердата.

Мотото на движението е “Вкусно, чисто, честно”, защото храната трябва да е чиста, производителите да получават справедливо възнаграждение за труда си, а потребители да купуват тази храна на достъпна цена.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

В Карнобат ще заседава борда на Програмата по трансгранично сътрудничество

В Карнобат следващата седмица ще заседава стратегическия борд на Програмата по трансгранично сътрудничество с Турция. По-голямата част от общините в Бургаско, Ямболско и Хасковска области участват със свои проекти. Очаква се всеки момент да бъдат подписани договорите и да започне тяхната реализация, посочи кмета на Карнобат Георги Димитров. "Ние..

публикувано на 08.02.25 в 12:00

Предлагат улица в Бургас да носи името на д-р Желю Желев

Улица в Бургас да носи името на първия демократично избран президент д-р Желю Желев. Документацията за това е внесена от заместник кмета с ресор култура Диана Саватева до председателя на общинския съвет Михаил Хаджиянев. В писмото си Саватева информира, че вече е изготвен и е влязъл в сила ПУП в района на новия жилищен комплекс „Хоризонт“, а улицата..

публикувано на 08.02.25 в 11:00

Сливенският митрополит предлага в ямболските училища да се преподава вероучение

От началото на следващата учебна година в ямболските училища да се организира преподаване и на „Вероучение“ предлага сливенският митрополит Арсений. От Сливенската митрополия ще доплащат на преподавателите, за да не се ощетяват  делегираните  на учебните заведения бюджети. Възможностите за преподаване на „Вероучение“ бяха обсъдени на среща между..

публикувано на 07.02.25 в 16:55

В Созопол изграждат инсталация за преработка и рециклиране на отпадъците

Първа копка бе направена в Созопол за изграждането на две нови инсталации за преработка на отпадъците и тяхното рециклиране. Площадка №4 на депото остана единствена незаета от отпадъците, генерирани в трите клетки в период от 17 години от трите туристически общини Созопол, Царево и Приморско.  На днешната церемония бе направена ритуална копка..

публикувано на 07.02.25 в 16:00
Senan Mollov / FB: Born in Sliven

Кметът на Сливен: Битакът няма да бъде местен

Пазарът за употребявани стоки т.нар. битак в Сливен няма да бъде местен. Това обяви днес кметът Стефан Радев и призова да не се спекулира с темата. Той остава на сегашното си място в частен терен.  Единствената промяна е, че площта на депото на общинския превозвач „Пътнически превози“, което граничи с частния имот, където се провежда битака,  вече..

публикувано на 07.02.25 в 16:00

Над 1 милион къса контрабандни цигари задържаха на МП Лесово

Митническите служители на Митнически пункт Лесово задържаха голямо количество от 1 034 000 къса (51 700 кутии) контрабандни цигари, укрити в товарен автомобил. Турският шофьор е карал колети  с групажна стока от Турция за Германия, Нидерландия и Великобритания. При митническата проверка със специализирана рентгенова апаратура инспекторите маркират..

публикувано на 07.02.25 в 11:00

Предлагат ваучерите за храна да станат до 300 лева

Максималната месечна стойност на ваучерите за храна да се увеличи от 200 на 300 лева предлагат от Асоциацията на операторите на ваучери. Предложението идва от работодатели и служители и вече е внесено в парламента. По този начин ще се запази покупателната способност на българските служители и работници, посочи Таня Обущарова от сдружението и се..

публикувано на 07.02.25 в 09:30