Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

20 000 души се включиха в петиция срещу замърсяването от пластмаса

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Петиция с искане за конкретни мерки за ограничаване на замърсяването от пластмаса, внесоха екоактивисти днес в Министерството на околната среда и водите. В подписката са се включили близо 20 000 души, обясни Данита Заричинова от екологичното сдружение „За Земята“. „Нашето основно искане е директивата, която се прие на европейско ниво да бъде амбициозно и контролирано въведена в българското законодателство. Всичко да премине от еднократна пластмаса към многократна. Това е единственото решение да се справим дългосрочно с проблема със замърсяването с пластмаса“, обясни тя.

Еколозите от "Грийнпийс - България" и "За Земята" предлагат да бъде въведен възвръщаем депозит върху пластмасовите бутилки и пълна забрана на найлоновите торбички. „И двете мерки са възможни и приложими. Депозитът го виждаме в много други европейски страни. Правят се машини в супермаркети и на други обществени места. Всеки може да връща срещу определена стойност всякакви бутилки. Найлоновите торбички също имат своите алтернативи. Има нужда от нови политики в тази насока и от много по-строг контрол“, допълни Заричинова.

Внасянето на петицията става в седмицата, в която отбелязваме Международния ден на Черно море.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Приеха актуализацията на бюджета в Сливен

Община Сливен не предвижда коледни и новогодишни прояви, съобщи кмета Стефан Радев. Решението е свързано с опазването живота и здравето на гражданите в пандемичната обстановка. В града обаче ще има празнична украса, която от днес започна да се слага, каза още кметът Радев, който присъства на редовната сесия на Общинския съвет.  Кметът Радев обяви,..

обновено на 26.11.20 в 13:38

Кметът Илиян Янчев за кончината на д-р Диляна Цветкова: Отиде си достоен Човек. Достоен Лекар!

Кметът Малко Търново Илиян Янчев изрази своите съболезнования по повод смъртта на лекарят от Белодробната болница в Бургас д-р Диляна Цветкова, която почина вчера от Ковид -19.  Тя е работила като терапевт в Малко Търново, била е и директор на болницата в странджанската община. Ето какво написа градоначалникът на своята фейсбук страница:..

публикувано на 26.11.20 в 12:16
Снимката е с илюстративна цел.

Пазете пчелите! Ще се извършва обработка с хербицид

Предупреждават се собствениците на пчелни семейства, че в  периода от 28.11.2020 до 30.11.2020. Между 00.00 и 10.00 часа  ще извърши третиране с хербицид срещу едногодишни житни и широколистни плевели в посеви с рапица и ечемик. Обработката ще се извършва в землището на гр. Бургас, съобщават от общината. 

публикувано на 26.11.20 в 11:42
Снимката е с илюстративна цел.

Булевард „Бургаско шосе“ в Сливен ще бъде затворен за движение на 28 и 29 ноември

На 28 и 29 ноември, събота и неделя, ще бъде затворен за движение булевард „Бургаско шосе“ в участъка от паметника на Седми конен полк „Орлето“ до Колодрума в Сливен. Причината е монтаж на светлинна коледна украса. Мярката ще важи от 7:30 до 17 часа.

публикувано на 26.11.20 в 11:23
Снимката е с илюстративна цел.

Над 100 язовира в община Тунджа са проверени преди зимния сезон

Над 100 язовира на територията на община Тунджа са проверени преди зимния сезон. Отстранени са повредите в техническите съоръжения и дигите на водоемите. Заради липсата на валежи през последната година голяма част от по- малките язовири са празни, но рискът от аварии, включително и след човешка намеса, винаги съществува.  Заместник кметът на..

публикувано на 26.11.20 в 11:14
Снимката е с илюстративна цел.

КАТ Бургас няма да работи утре след 13:00 ч.

Сектор „Пътна полиция” в Бургас няма да обслужва граждани утре (27.11.2020г.) след 13.00 ч. Причината е профилактика на системите за „Регистрация на МПС”, съобщиха от полицията. На гише № 3 ще се предоставят услуги за издаване на транзитни табели с регистрационен номер /транзитни номера/.

публикувано на 26.11.20 в 11:05

И в Бургас започва кръвонабиране за създаване на лечебна плазма

УМБАЛ Бургас очаква кръводарители, преболедували КОВИД, които желаят да помогнат на други да оздравеят! УМБАЛ Бургас започва да взема кръв от дарители, преболедували КОВИД за създаване на лечебна - рековалесцентна плазма.  Вече не е необходимо бургазлии да пътуват до други градове, за да даряват, което ще улесни и ускори процедурата по..

публикувано на 26.11.20 в 08:30