Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Намалиха наказанието на шофьор убил пешеходец на АМ „Тракия“

Бургаският апелативен съд измени присъдата на мъж, причинил катастрофа на АМ „Тракия", при която загина пешеходец. Съдиите намалиха наказанието от две години лишаване от свобода на една година и четири месеца лишаване от свобода. Навалява се и изпитателния срок, за който е отложено изтърпяването на наказанието, от пет години на три години и срока за лишаване от правоуправление от четири години на една година и четири месеца.

Софиянецът е признат за виновен в това, че на 09 септември 2016 г., около 05:45 ч. на АМ „Тракия“, в района на Община Карнобат, управлявайки лек автомобил, блъснал пресичащия магистралата пешеходец. 

В съдебната зала стана ясно, че той е карал със 122 км/ч, скорост, която е била несъобразена с намалената видимост. "Той е извършил деянието по непредпазливост, изразила се в небрежност, тъй като не е целял пряко настъпването на престъпния резултат и не е предвиждал общественоопасните последици, но е бил длъжен и обективно е могъл да ги предвиди, както и да ги предотврати."

От заключенията на тройната автотехническа експертиза безспорно е установено, че е една от техническите причини за настъпилото пътно произшествие е предприетото пресичане на платното за движение от пострадалия пешеходец. По тези съображения апелативният съд е приел, че катастрофата е настъпила по взаимна вина на двамата участници - водача и пострадалия, допуснали по едно нарушение на правилата за движение от ЗДвП.  Съдът е посочил, че първопричина е поведението на пешеходеца, който е пресичал неправомерно, при намалена видимост, без да се съобрази с приближаващия към него с висока скорост автомобил и така е създал необходимите предпоставки за автопроизшествието.

Решението подлежи на касационно обжалване и протестиране пред ВКС на Р България в 15 – дневен срок от съобщаването на страните, че е изготвено.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриха луксозна кола и лодка, издирвани по делото срещу Румен Гайтански - Вълка

Полицията е открила луксозен автомобил и лодка, които се издирваха в рамките на делото срещу Румен Гайтански - Вълка, научи от свои източници БНР.  Луксозната кола, която е на стойност близо милион евро, е намерена в района на Росенец. Лодката е задържана от Гранична полиция при опит да бъде изведена от български териториални води . В момента..

публикувано на 06.09.24 в 13:26

Пътната полиция в Бургас с кампания срещу пияните шофьори

Служители от Областната дирекция на МВР-Бургас осъществиха специализирана проверка за определяне на концентрацията на алкохол в кръвта на шофьори на ключово кръстовище в града. Акцията е в партньорство с Главна дирекция „Национална полиция“ в дългогодишната социално-отговорна кампания „Алкохолът е лош шофьор“. Инициативата на марка бири и има за цел да..

публикувано на 05.09.24 в 13:32
Зам.-министърът на вътрешните работи Любомир Йосифов

Защо сменихме директора на бургаската полиция? Четете между редовете

"Въпроси, свързани с промяната, трябва да ги четете между редовете." С тези думи новият зам.-министър на вътрешните работи Любомир Йосифов отговори на въпрос на БНР Бургас какво налага смяната на директора на Областната дирекция на МВР в Бургас в навечерието на избори.  Тази сутрин Йосифов беше в морския град, за да представи лично новия..

публикувано на 05.09.24 в 12:30

Трима са задържани от бургаската полиция за притежание на наркотици

Трима са задържани от бургаската полиция за притежание на големи количества наркотици.  Единият случай е от бургаския комплекс " Меден Рудник". Униформените са извършили проверка на 31-годишен бургазлия, в който са намерели два плика с марихуана с общо тегло 20 грама. В дома на задържания, са открити и още около 3 грама. Бургазлията е задържан с..

публикувано на 05.09.24 в 09:26

Турнир по пожароприложен спорт ще се проведе в Бургас

За втора поредна година Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Бургас и „Спортен клуб по пожароприложен спорт – Бургас“, организират провеждането на клубен турнир по пожароприложен спорт за пожарникари и доброволци в най атрактивната дисциплина „Бойно разгръщане от мотопомпа“, съобщават от полицията...

обновено на 05.09.24 в 08:21

Владимир Маринов е новият директор на ОД на МВР

Владимир Маринов е новият директор на ОД на МВР в Бургас. До момента той беше началник на Първо РПУ в града.  Маринов сменя на поста старши комисар Емил Павлов, който вчера бе освободен от длъжност. Това е първата рокада в системата след като Атанас Илков застана начело на МВР. Очаквайте подробности!

обновено на 05.09.24 в 08:01
Стл комисар Емил Павлов

Емил Павлов вече не е директор на ОД на МВР-Бургас

Директорът на ОД МВР – Бургас старши комисар Емил Павлов е освободен от длъжност. По неофициална информация това му е било съобщено днес.  Към момента не е ясно кой ще поеме поста в една от най-натоварените дирекции в страната в навечерието на изборите. Комисар Павлов бе назначен през август 2023 година. Тогава той замени дългогодишния..

публикувано на 04.09.24 в 19:23