Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проект за близо 6 млн. лева ще реализира община Средец

 Проект за близо 6 млн. лева ще реализира община Средец. Той е за реставрация, консервация и изграждане на  допълнителна инфраструктура на национален археологически резерват“ Деултум“. Предстои и изграждане на посетителски центрове в селата Факия и Голямо Буково. 

Мащабният проект  цели както съхранение на археолигическите обекти в резервата, така и да създаде нови услуги, които да превърнат " Деултум" в още по- привлекателно място за туристите. Тази година посещаемостта беше много по-висока, спрямо миналата, каза директорът му Красимира Костова:

Идеята е да се съхранят обемите в археологическите обекти.Те да могат да се използват от туристите не само за наблюдение, но да могат да се използват и от артисти, да се случват събития в обемите на археологическия паметник.Това ще даде по-голям потенциал за развитието на самия резерват.

Общината също ще участва финансово в проекта , уточняваме колко ще бъде процентът, това ще генерира приходи, проектът е  по Оперативна програма "Региони в растеж" , обясни кметът на община Средец Иван Жабов:

В момента проектът е в процес на оценка.Няма как да предвидим в какви месеци ще приключи тя. Аз мисля, че отговаряме на всички критерии.Тук, това, което е открито, да може да се консервира и реставрира, да се запази, да се изгради в по-добър вид. В крайна сметка да се поздравим, че наистина имаме един археологически резерват, който да може да спори с европейските резервати.

Развитието на туризма е един от основните приоритети на общината, добави Жабав. Има неусвоени средства през Местната инициативна група, чрез тях ще бъдат изградени два посетителски центъра. те ще бъдат в селата Факия и Голямо Буково.Ще бъдат изработени информационни табели с туристически маршрути и указателни табели до конкретни туристически обекти- долмени, мегалитното светилище " Големият камък", манастира "Св. Живоприемний източник".Два къта за отдих с чешми ще бъдат обособени с беседки в землището на с. Факия.

Алманах от три книги и рекламен видео клип ще бъдат изготвени  по поректа "Да срещнем културите на Централна Странджа" . Те ще популяризират фестивалите "Божура", "С песните на Комня Стоянова" и  обичаите Еньова буля и Герман.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е с илюстративна цел.

Бургаската туристическа камара настоява за подкрепа на бизнеса

Бургаската туристическа камара (БРТК) настоява за адекватна подкрепа и указания за прилагане на мерките на правителството.  Членовете на Бургаската регионална туристическа камара подкрепят по-строгите мерки на Правителството, влизащи в сила от петък 27 ноември. Те  приемат решението на кабинета, но търсят отговор на следните въпроси, които имат пряко..

публикувано на 26.11.20 в 15:13
Манол Тодоров

Манол Тодоров: Фалити и безработица след затваряне на ресторантите

Част от ресторантьорският бизнес ще фалира след това затваряне. Това прогнозира пред БНР-Бургас Манол Тодоров, собственик на заведение от бранша. Като цяло, ефектът за нас от тези мерки, ще са още безработни хора, които трябва да освободим, добави той: “ Анатемосва се ресторантьорският бранш в България и хората гледат само обвивката,..

публикувано на 25.11.20 в 15:52
Бисер Манолов

Бисер Манолов: Държавата не предлага мерки, а щуротии

Държавата няма никаква идея какво целят тези мерки, които се предлагат. Това посочи пред БНР-Бургас икономистът Бисер Манолов. Мерките трябва да помогнат на бизнеса да оцелее до април, а държавата трябва да свие разходите си, поясни той и добави още един факт: „ Централната банка и търговските банки се договориха да няма удължаване на..

публикувано на 25.11.20 в 15:34
Снимката е илюстративна

От частния бизнес зоват държавата да помогне на затворените фирми

Бъдещето ни е неясно, може да се стигне и до фалити. Нека държавата помогне, като поеме част от разходите на фирмите, докато са затворени, казва Петър Ангелов, който се занимава с  частен бизнес в Бургас. Той има заведение за бързо хранене и пекарна в града.  „ Ние не можем да се оправим още от предното затваряне, потънали сме в..

публикувано на 25.11.20 в 15:01

Дават 24 лв на ден за работници в неплатен отпуск заради рестрикциите

Нова мярка за подпомагане на затворените бизнеси започва да действа от понеделник. Работниците, излезли в неплатен отпуск заради Ковид ограниченията ще получават компенсация от 24 лева на ден. Това съобщи социалният министър Деница Сачева. „Ще могат да разчитат работещите, осигурени на 8 часов работен ден на 24 лева на ден. Още в петък,..

публикувано на 25.11.20 в 12:22
Снимката е илюстративна

Без ефективен протест на такситата в Бургас утре

Оцеляването на таксиметровите фирми при предстоящото затваряне на държавата е на преден план, а не инкриминирането на нерегламентирания превоз. Мнението е на председателя на сдружението на таксиметровите компании в Бургас Драгомир Добрев. Той лично няма да подкрепи протеста на колегите си утре в столицата. Това заявиха и други представители на бранша..

публикувано на 24.11.20 в 16:46
Снимката е с илюстративна цел.

Ръст от 10,7% на средната месечна работна заплата в Сливен

Спад с 6,2% процента на заетите по трудово-правни отношения в област Сливен през третото тримесечие на 2020, спрямо същия период на миналата година, отчитат от Националния статистически институт. Общо заетите по трудови отношения в областта са 37 хиляди души. През третото тримесечие на годината брутна месечна заплата за областта се е увеличила спрямо..

публикувано на 24.11.20 в 16:09