Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паметна плоча беше поставена на църковната камбанария

Кампания по повод 150 години от първото килийно училище ще се проведе в Средец

Паметна плоча по случай 150 години от началото на първото килийно училище в Средец беше поставена върху камбанарията на църквата "Светая Светих".Тя ще напомня за основателя на училищното дело в село Карабунар Софройний Врачански, който става учител и свещеник там  преди век и половина и неговите наследници.Кампания от различни събития започна по случай годишнината. За старта й бе избран неслучайно  Деня на будителите.Тя ще продължи до 24-ти май 2021г. 

 Един от инициаторите за проявите и плочата е дългогодишният преподавател по литература Радка Стоянова. Тя е и бивш директор на гимназия "Св.Св.Кирил и Методий". Интересът на учителката от развитието на просветителското дело в града се заражда още преди 30 години, когато започва да изследва летописната книга на учебното завадение и други архивни материали. 

Идеята на Радка Стоянова е подкрепена от общината и местни общественици, които създават Инициативен комитет за провеждане на поредица от събития по повод годишнината. Кампанията ще продължи до 24-ти май, обясни кметът на Средец инж.Иван Жабов. Всеки месец ще се реализират различни прояви като конкурси за есета, разкази, ще има викторини. Организацията им е поделена между Историческия музей и местните училища.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

НС прие промени за размера на обезщетенията за безработица

Депутатите приеха на първо четене промени в Кодекса за социално осигуряване. Те предвиждат при определяне размера на обезщетенията за безработица на осигурявалите се в България и в страни от ЕС, да не се вземат предвид само доходите от последната работа, каквато е практиката досега, а изчисленията да се правят на база последните 24..

публикувано на 25.07.24 в 13:00

НСОРБ със становище по законопроекта за консолидиране на ВиК дружествата

Националното сдружение на общините в България излезе със становище относно законопроекта за водоснабдяването и канализацията. Той предвижда консолидиране на останалите общински ВиК дружества в страната към държавните, както и промени, свързани с регулиране цената на услугата. Според Сдружението, това ще намали конкуренцията, ще елиминира..

публикувано на 25.07.24 в 12:08

Държавата даде имот на община Созопол, свързан с ВиК проект

С решение на правителството Община Созопол получава собствеността върху имот - частна държавна собственост, намиращ се в. м. „Синетудис“, гр. Созопол.  Той е с площ 9565 кв. м и ще бъде използван за изграждане на нова водна камера към съществуващ напорен водопровод „Каваци“. Обектът е част от проект „Интегриран воден проект на област Бургас“,..

публикувано на 24.07.24 в 16:39

Новата детска градина в сливенското село Сотиря ще е готова през септември

Сградата на новата детска градина в сливенското село Сотиря трябва да е готова през месец септември. Това стана ясно по време на посещението на кмета Стефан Радев на обекта. Той се запозна с напредъка на строителството и разговаря с управителя на фирмата-изпълнител Тодор Дечев. Изграждането на новата сграда започна през месец септември 2023..

публикувано на 24.07.24 в 16:08

Предлагат нови пешеходни пътеки в Бургас

Още пешеходни пътеки тип „зебра“ да бъдат очертани на натоварени участъци в Бургас, предлагат общинските съветници от коалицията „Продължаваме Промяната - Демократична България“. Адвокат Христина Хаджиатанасова и архитект Дилян Георгиев са посочили 4 района като са добавили и снимки, за да онагледят ситуацията. Отново беше повдигнат и въпроса..

публикувано на 24.07.24 в 15:57

Частично бедствено положение е в сила в 20 населени места в община Стралджа

Частично бедствено положение заради безводие е в сила в 20 населени места на община Стралджа. Крайната мярка се налага тъй като съществува опасност  за здравето на жителите, се казва в заповедта на кмета Атанас Киров. Към момента само в град Стралджа и село Зимница няма  проблеми с водоподаването, но и тук аварии на липсват, подчерта зам.-кметът..

публикувано на 24.07.24 в 14:31

Стартира подписване на договори за подмяна на старите печки с екоуреди по програма Лайф

Започва подписването на договори за подмяна на старите отоплителни уреди на дърва и/или въглища с нови екологични отоплителни уреди по Интегрирания проект „Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух“ по Програма ЛАЙФ. Проектът по Програма ЛАЙФ обхваща: ЦГЧ, кв. „Възраждане“, к-с „Лазур“, к-с „Бр. Миладинови“,..

публикувано на 24.07.24 в 14:27