Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Обединени патриоти“ внасят предложения за промени в Закона за устройство на територията

Народните представители от „Обединени патриоти“ внасят предложения в Закона за устройство на територията, с които удължават за още две години възможността да се преотреждат земеделски земи в общините, в които няма влязъл Общ устройствен план (ОУП).

На този етап над 130 малки и големи общини у нас все още нямат влязъл в сила Общ устройствен план(ОУП), подчертават в мотивите си Валери Симеонов, Борис Ячев, Христиан Митев от НФСБ, които са сред вносителите на промените. Това спъва развитието на инфраструктурата, на бизнеса, на строителството, на предприемачеството и не позволява развитието на икономическите процеси в тях.

Вносителите подчертават, че с удължаването на срока с две години дават възможност, не само за преотреждане на земеделски земи, но и за приемане от общините на ОУП, което понастоящем е затруднено поради:

-Обжалване в повечето случаи на процедурите за избор на изпълнител на ОУП по Закона за обществените поръчки, което налага често откриването на нова процедура;

-Затруднено набавяне на необходимите за изработването на общите устройствени планове изходни данни и информация;

-Значителни по своята продължителност процедури за обществено обсъждане и такива за съгласуване със заинтересованите институции и органи.

Според сега действащото законодателство от 1 януари 2021г. няма да може да се преотреждат земеделски земи за стопански и икономически цели, за изграждането на инфраструктурни проекти – пътища, водопроводи и др., което е сериозна пречка пред тези общини.

С внесените промени преди второто четене на Закона за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията се предвижда срокът за приемане на ОУП да бъде удължен до 01.01.2023г., вместо до 01.01.2021г., както е към момента.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Симеонов поведе листата на НФСБ в Бургас, отхвърли коалиция с БСП и ДПС

Лидерите на ВОЛЯ и НФСБ Веселин Марешки и Валери Симеонов ще водят листите на Патриотичната коалиция във Варна и в Бургас. Сред приоритетите им са удвояване на минималната пенсия, борба с монополите и изграждането на автомагистрала „Черно море“. Относно евентуална коалиция с ГЕРБ в бъдещия парламент, Симеoнов посочи, че без управляващата..

публикувано на 28.02.21 в 15:28

Ивайло Вълчев ще води листата на "Има такъв народ" в Бургас

Ивайло Вълчев ще води листата на "Има такъв народ" във Втори бургаски многомандатен район.  Сценаристът и син на поета Ваньо Вълчев е популярно име в морския град. Останалите в листата не са познати на широката общественост с изключение на известния оперен певец Георги Султанов, който е на петото място. 16 са подадените в РИК имена. Ето и първите десет:..

публикувано на 28.02.21 в 13:11

Дъщерята на Красимир Премянов заема гражданската квота в листата на БСП в Бургас

БСП-Бургас регистрира в Районната избирателна комисия листата си за участие в предстоящите парламентарни избори. След вече ясните на първите три места Петър Кънев, досегашен депутат на левицата, професор Юлия Йоргова и Тодор Байчев, четвъртото място от гражданската квота заема Андреана Красимирова Премянова-Янкова. Юрист по образование, доктор по..

публикувано на 28.02.21 в 11:35

Зам.-председателят на „Възраждане“ Цончо Ганев поведе листата в Бургас

Заместник – председателят на ПП „Възраждане“ Цончо Ганев е водач листата в Бургас за предстоящите парламентарни избори на 4 април. Председателят на Тракийското дружество „Екзарх Антим I“ Тодор Ангелов е представител на гражданската квота и заема второто място в листата. На трето място е председателят на ПП „Възраждане“ – Бургас Борис Аладжов,..

публикувано на 27.02.21 в 15:09

Тодор Георгиев: Неуважение е да спускаш парашутисти в листите

Партиите на уважават избирателите по места, спускайки им водачи от София. Това коментира пред БНР-Бургас бизнесменът и анализатор Тодор Георгиев. По традиция, това правят БСП, въпреки че имат разпознаваем бургазлия, който може да е лидер, като Атанас Зафиров, посочи Георгиев. „К ойто не е в Бургас, а е в Сливен. А, в същото време, ямболията..

публикувано на 26.02.21 в 13:13

Свъртяни* повеждат листите в Бургас

В навечерието на парламентарните избори – горещи страсти около реденето на листите за депутати. Оказва се, че почти всички формации няма да имат местни водачи, дори ГЕРБ, които винаги са залагали на хора от региона. Изненадата в ГЕРБ е най-голяма, тъй като управляващата партия винаги е имала местни водачи. Тежката дума от София този път е..

публикувано на 26.02.21 в 08:15

БНР кани партиите, коалициите и инициативните комитети за подписване на предизборно споразумение

Българското национално радио кани партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирани за участие в парламентарните избори на 4 април 2021 г., за подписване на споразумението за реда и условията за отразяване на предизборната кампания в програмите на БНР.  На 25 февруари , 26 февруари и на 1 март , от 10.00 до 17.00 часа, ви очакваме в..

публикувано на 25.02.21 в 14:56