Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посолството на Азербайджан с кампания в памет на загиналите в Нагорни Карабах

Снимка: Посолство на Азербайджан в България


Сраженията в Нагорни Карабах доведоха до стотици ранени цивилни граждани. В момента провеждаме възпоменателна кампания в памет на загиналите цивилни граждани от градовете Ганджа и Барда. Това посочи Посланикът на Азербайджан в България Н. Пр. Наргиз Гурбанова. „В момента провеждаме кампания, която е възпоменателна в памет на цивилните граждани от градовете Ганджа и Барда, които са починали в резултат на балистична ракетна атака от Армения. До този момент имаме общо 91 цивилни граждани, които са убити и около 400 ранени. Пред Посолството организирахме възпоменателен кът, за да отдадем почит към тези невинни хора. Сега имаме и втора кампания за град Барда, който също пострада след  балистична ракетна атака. На възпоменателния кът виждаме много хора, които идват, за да положат цветя и горящи свещи, за да покажат своята подкрепа към страданието на хората в Азербайджан“, обясни тя.

Много българи изпращат писма в Посолството на Азербайджан. Те изразяват своята съпричастност към случващото се, поясни Гурбанова.

Посланикът коментира и кризата, причинена от коронавируса. „Пандемията повлия на всички сфери в нашия живот и няма държава, която да е имунизирана към този вирус. Разбира се, когато пандемията започна, с така наречената първа вълна през март, ние бяхме подготвени също както сме подготвени и сега. Сега отчитаме сравнително по-малък брой заразени  в сравнение с други европейски държави - между 700 и 800 заразени“, обясни тя.

Гурбанова посочи, че са предприети и много мерки в подкрепа на бизнеса. „Също като останалите европейски държави всички ние трябваше да затворим множество бизнеси. Но малко по-късно разбрахме, че това може да има сериозен ефект върху икономическото развитие. По тази причина Правителството осигури подкрепа на частните бизнеси в размер на 3.5 милиарда долара. Те бяха насочени към частните предприемачи, за да могат да осигурят заплатите на работниците си и да ги задържат вместо да ги освобождават. Осигурихме и 10 милиона долара, за да подкрепим международни благотворителни организации, подпомогнахме и България“, допълни тя.

Според Наргиз Гурбанова, правителството на Азербайджан е предприело необходимите мерки за справяне с разпространението на короновируса в страната.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Без вода до 17 часа на няколко места в Бургас

Днес от 8:30 до 17:00 без вода остават няколко адреса в Бургас: -ул."Уилям Гладстон", от ул."Фердинандова" до ул."Иван Шишман". -ул."Цар Асен", от ул."Цар Петър" до ул."Уилям Гладстон". -ул."Шейново", от ул."Иван Шишман" до ул."Фердинандова". -ул."Патриарх Евтимий", от ул."Цар Асен" до ул."Фердинандова". Ще се извършват строително монтажни дейности...

публикувано на 07.08.24 в 08:08

Откриха паметна плоча на странджанската Баба Тонка в село Момина църква

В днешния ден /6 август/, на Преображение, когато преди 121 години избухва въстанието в Странджа, ви разказваме историята за странджанската Баба Тонка, както наричали Мария Тенишева. Паметна плоча, която напомня за нейното участие в националноосвободителното ни движение, има вече в село Момина църква. Инициатор за поставянето й е..

публикувано на 06.08.24 в 15:35

Стоян Стоянов ще е директор на НКЖИ до провеждане на конкурс

Министърът на транспорта назначи нов генерален директор на Националната компания "Железопътна инфраструктура" до провеждане на конкурс. По закон генералният директор е и член на Управителния съвет на НКЖИ. Постът се заема от Стоян Стоянов, който е експерт с над 30-годишен професионален опит в сферата на железопътния транспорт, посочват в съобщение от..

публикувано на 06.08.24 в 14:32

Овощари алармират за ниски изкупни цени на прасковите в Сливенско

Производителите на праскови в Сливенско алармираха, че изкупната цена на продукцията им е 60 ст. за килограм, което е под себестойността на отгледания плод. Изкупната цена на компотната праскова е станала ясна, след фактуриране на  предадената продукция. Според тях масово се вкарват праскови от Гърция, които се изкупуват там на цена от 35 евро цента...

публикувано на 06.08.24 в 13:07

Православната църква отбелязва Преображение Господне

С тържествени богослужения православната ни църква отбелязва Преображение Господне. Празникът е спомен за едно от важните събития в земния живот на Христос. Преди доброволните си страдания и кръстна смърт, той разкрива своята божествена слава пред трима свои ученици. Врачанският митрополит Григорий: Господ Исус Христос се преобразява в слава пред трима..

публикувано на 06.08.24 в 07:27

Националният възпоменателен събор в местността "Петрова нива" ще се проведе на 17 август

На 17 август ще се проведе националния възпоменателен събор Петрова нива през тази година. С разнообразна програма ще бъдат отбелязани  121 години от Илинденско - Преображенското въстание. Съборът се провежда под почетния патронаж на Президента на Република България Румен Радев. Организатори на честването на Петрова нива са Община Малко..

публикувано на 05.08.24 в 14:58

Ирландска пешеходка загина на пътя Варна - Бургас край Слънчев бряг

12 пътни инцидента са станали в област Бургас само за 3 дни, съобщават от полицията.  При катастрофа станала в малките часове на съботния ден, на пътя Варна - Бургас загива 56-годишна пешеходка от Ирландия. Тя е пресичала пътното платно неправилно, когато е била блъсната от  36-годишен мъж от с. Равда. Той  е тестван за употреба на алкохол и наркотици,..

публикувано на 05.08.24 в 14:35