Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Прокуратурата с проверка за строителство в местността Поляните

Местността „Поляните“ над скалната забележителност известна като „Корабите“ край Синеморец.
Снимка: Нели Дончева, Асоциация на парковете в БългарияСигнал до прокуратурата за съгласуване на строителство в местността Поляните край Синеморец е подал общинският съветник Димитър Найденов. Става въпрос за три имота, които попадат в две защитени зони и в природен парк „Странджа“. 

Имотите, според Димитър Найденов са загубили статута си на урбанизирани територии и отново са земеделска земя. Мотивите му:

„Съгласно Закона за опазване на земеделските земи  строителството на такива имоти, коита са били земеделски земи, а впоследствие са станали УПИ, е трябвало да започне до определения срок, който в закона е 23 май 2017 г. Ако до тогава не започне строителство, което означава разкриване на строителна линия, строителна площадка, вода, канал, ограда, довеждаща инфраструктура, имотът автоматично губи правния си статут на УПИ и отново става земеделски“

Инвеститорите могат да проведат наново процедура по промяна на предназначението. Но за това се явява нова пречка по Закона за устройство на черноморското крайбрежие, според Найденов

Трябва да има Общ устройствен план, какъвто в случая община Царево няма. ТУП-а, който е приет през 90-те години не играе роля“

На единия имот ще се строи еднофамилна къща, а на другите е допуснато изграждане на пет вилни сгради с паркоместа, басейн и гаражи. Към момента строителството не е започнало, но е дадена зелена светлина, казва общинският съветник. 

В отговор на нашите въпроси, от регионалната екоинспекция отговориха, че няма да коментират, докато не приключи проверката на прокуратурата. 

Повече чуйте в интервюто с Димитър Найденов в звуковия файл: 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
снимката е илюстративна, но красива

Отвориха бургаския участък на АМ "Тракия"

Бургаският участък на АМ "Тракия" отново е отворен за движение. Причините за затварянето бяха силен вятър и снегонавявания.  Движението бе спряно и в двете платна, между пътен възел "Зимница" и Бургас. 

обновено на 27.01.21 в 17:50
Ченгене скеле

Вълков: Помагаме на рибарските селища, не на Доган (аудио и видео)

Законови промени, внесени от ГЕРБ за легализиране на рибарските селища, може да обслужат и интересите на Доган, твърди политикът Христо Иванов. Опасенията му са, че ще се узакони незаконната постройка до плажа в Росенец. Това не може да се случи, категоричен е депутатът Иван Вълков. Според лидера на „Да, България“, една от целите е да..

публикувано на 27.01.21 в 14:49

Разпитват вещи лица за смъртта на 18 -годишен младеж в аквапарк в Приморско

С разпит на свидетели и вещи лища продължава днешното трето заседание в Бургаския окръжен съд, по делото за смъртта на 18-годишно момче във воден атракцион в Приморско.  Случаят е от август 2019 година.  До този момент са разпитани 8 свидетели по делото. Според държавното обвинение подсъдимият е нарушил правилата за безопасност на съоръжението...

публикувано на 27.01.21 в 08:30

2 години затвор за кражба на накити и техника за над 3 500 лв

Две години затвор наложиха на двама крадци. Те са признали, че са отнели  златни накити, техника и аксесоари на обща стойност 3 575 лева. Кражбата е осъществена на 09.11.2020 година от апартамент в ж.к. „Изгрев“ Там о бвиняемите са проникнали, използвайки „трошач за секретни патрони“. Така успели да счупят заключващия механизъм на входната врата...

публикувано на 26.01.21 в 16:26

Окръжният съд заседава по дело за инцидент в аквапарк в Приморско

Бургаският окръжен съд разпитва днес 7 свидетели по делото за смъртта на 18-годишно момче във воден атракцион в Приморско. Инцидентът е преди 2 години. Предвиденото наказание за разпоредителя нарушил правилата за експлоатация на водната пързалка е до 6 години затвор.  На първото  разпоредително заседание съдът  е конституирал родителите..

публикувано на 26.01.21 в 15:10

Над 2 км. незаконни хрилни мрежи извадиха от язовир Мандра

Над 2 км. хрилни мрежи,  поставени в работно положение, установиха с лужители на сектор "Рибарство и контрол" - Бургас. Те са извършили  обход на язовир Мандра с патрулна лодка на ИАРА. Мрежите са извадени и иззети с констативен протокол срещу неизвестен нарушител. Уловът от вида сребриста каракуда в размер на 65 кг. е дарена на Зоопарк град Айтос...

публикувано на 26.01.21 в 11:56

Мъж е загинал при пожара в „Черно море“ в Бургас

Мъж е загинал при пожара в бургаския квартал „Черно море“. Предполага се, че това е 37-годишен човек, който последно е обитавал къщата, в която е възникнал огънят, съобщиха от полицията . Сигналът за пожара в постройката на ул. „Николай Лъсков“ 37 беше подаден рано тази сутрин.

публикувано на 26.01.21 в 09:41