Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Договор за сътрудничество между бургаския музей и сдружение „Черноморска Странджа“

Договор за сътрудничество и съвместна дейност между сдружение „Черноморска Странджа“ и Регионален исторически музей-Бургас, бе подписан в областта на културното наследство. Планират се осъществяването на общи проекти в областта на научната издателска дейност, общи изложби и популяризиране на културното наследство на Странджа. 

Това се случи на традиционната годишна кръгла маса в Ахтопол, посветена на културното наследство на Странджа. 

Срещата се проведе под патронажа на г-н Вълчо Чолаков – Областен управител на област Бургас, и доц. д-р Бони Петрунова, директор на Национален исторически музей – София.

На нея присъстваха инж. Петър Кънев, председател на сдружението, и д-р Милен Николов, директор на РИМ – Бургас. Беше направен преглед на осъществените археологически разкопки по южното Черноморие през 2020 г., както и постигнатите резултати. Обсъдени бяха и перспективите за осъществяване на археологически и исторически проучвания в региона на Странджа през 2021 г. в условията на пандемия.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започват Горещниците

Според народните вярвания започват Горещниците. Те са три дни - до 17 юли.  В някои райони на страната се спазват ограниченията за работа, с цел предпазване от пожар и огън. Седмицата до Илинден (20 юли), когато се отбелязва свети пророк Илия се нарича още Запалена неделя. Не се ходи на нивата, не се работи и не се извършват домакински дейности. Счита..

публикувано на 15.07.24 в 09:03

Без топлоподаване за три дни в няколко комплекса на Бургас

До 16:30 часа в сряда - 17 юли ще има прекъсване на топлоподаването към три бургаски жилищни комплекса, съобщиха от „Топлофикация Бургас“. Засегнатите потребители на услугата са в комплексите „Зорница“, „Лазур“ и „Братя Миладинови“. Топлоподаването е преустановено от 00.00 часа днес, а ще бъде възстановено на 17 юли. Причината за тридневното..

публикувано на 15.07.24 в 08:40

111 години от кончината на Коджакафалията

111 години от кончината на най-големия благодетел и дарител на Бургас – Александър Георгиев – Коджакафалията се навършват днес. В 11:30 часа венци и цветя в знак на признателност ще бъдат поднесени пред паметника на ул. „Цар Симеон I. Александър Георгиев-Коджакафалията остава в историята като Бащата на Бургас. Роден е през 1830 г. в с. Дюлгерия..

обновено на 15.07.24 в 07:14
От днес

Лятна автобусна линия вече свързва "Меден рудник" с Крайморие

Лятна автобусна линия свързва от днес  жилищен комплекс "Меден рудник" с квартал Крайморие, съобщи "Бургасбус". Автобус 17А се обслужва само в събота и неделя. Маршрутът му от "Меден рудник" е: ул. “Въстаническа” – бул. “Захари Стоянов” – ул. „”Александър Георгиев Коджакафалията” – ул. “Петрова нива” – ул. “Апостол Войвода” – бул. “Захари Стоянов”..

публикувано на 13.07.24 в 11:37

Катастрофа край Крайморие, осем са ранените (ОБНОВЕНА)

Осем са пострадалите откарани в “Шокова зала” към УМБАЛ - Бургас в резултат на катастрофата, възникнала по пътя Созопол - Бургас, непосредствено след пътен възел “Крайморие”, съобщиха от полицията. Пътният инцидент е възникнал около 19.45 ч. При неустановени до момента причини се е стигнало до сблъсък между микробус “Мерцедес” , управляван от 41..

публикувано на 12.07.24 в 21:05
Снимката  илюстративна

Горят сухи треви и храсти между елховските села Гранитово и Мелница (ОБНОВЕНА)

Разпространението на пожара между елховските села Гранитово и Мелница е ограничено към населените места, но борбата с огъня продължава. На мястото са пет противопожарни автомобила и 20 огнеборци. Включени са и гранични и горски служители В утрешния ден в потушаването ще се включат военни и тежка верижна техника. Над 1000 декара сухи треви и храсти..

публикувано на 12.07.24 в 20:47

В Болярово продължава жътвата на пшеницата

Жътвената кампания в Община Болярово при ечемика е приключила при среден добив 520 кг от декар, съобщиха от администрацията. Жътвата на пшеницата продължава. Пожънати са 65 000 декара, при среден добив 520 кг/декар. Неприбраната реколта от пшеница е 10 %. От засятата рапица в регион Болярово -18 083 декара са пожънати 12 000, при среден добив 220..

публикувано на 12.07.24 в 16:47