Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

К. Янков:Локалният подход при въвеждането на обучение в електронна среда е по –добър

Има разделение  в учителската  гилдия, дали трябва или не  трябва да се  въвежда обучение в електронна среда.Н яма учител,който ще ви каже, че този тип образователен процес е по-добър от присъствения, коментира  Константин Янков, председдател Синдиката на българските в Бургас. Много колеги се страхуват и дори се пенсионираха по- рано, поясни той. Решението трябва да се вземе  от здравните власти, социалните партньори, каквито са синдикатите и от родителите, за да бъде то най-адекватното.

Локалният подход при въвеждането на  обучение в електронна среда е по –добър в сравнение с националния, уточни още Янков:

Всички ние сме с нагласа колкото се може по-дълго децата трябва да прекарват в училище. От друга страна, голяма част от колегите се чувстват застрашени, уплашени и предпочитат да се премине в електронна среда, защото рисковете са доста големи. Ясно е, че децата прекарта заболяването доста по- леко, докато при учителите често има и фатален край. От тази гледна точна е трудно да се прецени кое натежава повече. При всички случаи, доказано е, че учениците в гимназиален етап много по-лесно трябва да се справят. На учениците в прогимназията ще бъде доста по-трудно. Най -трудно е за децата от първи и втори клас.

Проблем е и намирането на заместващи учители, тъй като повечето от преподавателите, които заменят титулярите, са пенсионери. Те са в рисковата група и не са подготвени да работят дистанционно.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Немската гимназия в Бургас ще си партнира с Германо- българската индустриална камар

Немската езикова гимназия "Гьоте" -  Бургас ще си сътрудничи с Германо-българската индустриална камара в страната. Целта е разработването на образователни инициативи между двете организации.  Те ще доведат до създаване на възможности за активен обмен на информация, но и общуване между фирмите-инвеститори в страната и региона и учениците на гимназията...

публикувано на 27.01.21 в 11:30
Снимката е илюстративна

50 % от учителите и 40 % от непедагогическия персонал в Бургаска област ще бъдат тествани за COVID-19

2 156 учители ще бъдат тествани в Бургаска област. Това е 50 % от педагогическия персонал, непедагогическият е  40 %-1450 души, съобщи за БНР-Бургас началникът на Регионалното управление на образованието  инж. Виолета Илиева. Във всяко учебно заведение има наблюдатели как протича тестването: "То ще даде възможност да се установи кои от..

публикувано на 25.01.21 в 08:44
ПГХТ

Училищата в Сливенска област в готовност за реални практически занятия

Училищата в Сливенска област имат г отовност за реални практически занятия, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Милена Чолакова. Такава готовност са заявили както всички осем професионални училища, така и тези, в които има професионални паралелки. В момента училищните ръководства уточняват програмите, за да не се..

публикувано на 18.01.21 в 16:25
Костадин Ангелов

Нова заповед разрешава част от училищните дейности и плановите операции

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов издаде нова заповед, с която от 16 януари 2021 г. се разрешава присъственото провеждане на следните дейности в училищното образование: приравнителни изпити при преместване на ученик; изпити за определяне на срочна оценка на ученик с повече от 25 % отсъствия по даден предмет и няма възможност /при..

публикувано на 15.01.21 в 14:59
Снимка: Министерство на туризма

Министър Николова посети Гимназията по компютърно програмиране и иновации в Бургас

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова посети Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас. Директорът Димитрина Тодорова и кметът на Бургас Димитър Николов показаха модерната база, с която разполага учебното заведение. Николова се запозна и с робота Pepper. Вие сте пример за това как трябва да..

публикувано на 15.01.21 в 14:44

ОУ "Св. св. Кирил и Методий" в Свети Влас е едно от най-модерните в Бургаска област (ВИДЕО)

Основното училище „Св. св. Кирил и Методий“ в малкия курортен град Свети Влас е превърнато в едно от най-модерните в Бургаска област. Освен обновената и оборудвана със съвременна техника база, преди 2 години то печели проект и става иновативно училище, обясни зам.-директорът Жани Любомирова: "Това в никакъв случай не ни носи допълнителни средства за..

публикувано на 12.01.21 в 10:35

Шест бургаски училища разкриват високотехнологични центрове

Шест бургаски училища са одобрени и ще получат средства за разкриване на иновативни технологични центрове и специализирани кабинети за практическо обучение на децата, съобщи кметът Димитър Николов. Одобрените бургаски учебни заведения, които ще разкрият технологични центрове по програмата на МОН "Изграждане на училищна STEM среда"  /STEM - наука..

публикувано на 11.01.21 в 12:36