Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

300 души настояват учителка да бъде върната на работа в ОУ"Христо Ботев " в Росен

 300 души  са се подписали в подкрепа на освободената от работа учителка Сияна Иванова от  училище „ Христо Ботев“ в Росен.Тя и още двама преподаватели са били назначени като нередовни учители преди месеци от пенсионираната вече директорка  Стефана Черноглазова. Временно изпълняващата длъжността инж.Антония Лазова ги освобождава.Родители защитиха с протест учителката и обвиниха настоящата директорка в дискриминация.

Сияна  Иванова е родена  и учила в Росен, в момента е студентка трети курс в университет „ Проф. д-р  Асен Златаров“в Бургас.Миналата учебна година получава назначение като нередовен учител в училище „Христо Ботев“:

Отличничка съм, откакто съм започнала училище и продължавам да уча. Кандидатствах и ме одобриха за тази позиция.Останах окоо три месеца. След като г-жа черноглазова се пенсионира, дойде г-жа Лазова.Още като дойде,знаеше коя съм аз. Дойде и ми каза, ти няма да работиш.Ти нямаш право.Работих в лятна занималня, плюс проекти. Цяло лято съм работила и г-жа Лазова не ми е превела нито една стотинка.Над 2 хиляди лева.

Иванова е назначена от дългогодишния педадог и директор Стефана Черноглазова, която успява години наред да работи добре с ромската общност в селото. Пенсионира се, сега подкрепя протеста на хората и бе една от най-активните сред тях:

Унищожиха училище, което 20 години създавам.  Това лято с две учителки , които  назначих, обикаляхме по махалите в Габър, по ниви, по градини, за да мога да събера осми клас.Събрах 23 деца.В момента има пет. Излъгаха ги. Аз има казах, че ще имат безплатни учебници, намаление на храната, стипендии- нищо няма!

Сияна е неродовен учител! 35 години имам стаж, едно към едно разбрах, че това същество ще стане много добър учител.Тя си заслужава мястото.Тя заслужава да живее и да се доказва. Защото тя е авторитет сред тези хора, които тук живеят! Тя е пример за тях!

Родители също подкрепят  Сияна Иванова и политиката на управление на бившата директорка:

Искаха ние ромите да се интегрираме, да се изучим. Когато нашите роми се изучиха, имаме госпожи и господа с висше образование, защо сега ще ги махнат?!Нали сме едно цяло!

Аз съм майка на първокласник, децата ни няма да ходят на училище, докато не върнат г-жа Иванова.Това не е нормално в 21 век да има разисъм.

Г-жа Иванова научи моето дете да смята, да пише.Много съм доволна от г-жа Иванова. за мен тя е №1 и трябва да е в училище! 

Родителите искаха да се срещнат с временно изпълняващия длъжността инж. Антония Лазова. Официално колегите й заявиха, че те не е в сградата на училището. Това разгневи хората, които се опитаха да влязат в зданието. Вратите се оказаха заключени по време на част от оголямото междучасие. Така учениците не успяха да излязат навън, а родителите започнаха да скандират и викат.

Децата вътре се уплашиха и плакаха, разказа учителката Паунка Костадинова:

Ние ги успокоявахме, че нищо няма да се случи.Ние сме техните учители, пазим ги, обичаме ги.Напрежение в училище няма.Въпросът е с г-ца Иванова.Има си изисквания за документи.Тя няма диплома.Трябва да имаш педагогическа специалност.

 На място дойде зам.- кметът на община Созопол Тодор Дамянов,който подчерта, че администрацията няма правомощия да се меси в назначаването на персонала в училището.Той увери, че ще  бъдат изслушани всички страни. Дамянов прие подписката.

Освен Сияна Иванова, са освободени още двама, назначени като нередовни учители, обясни началникът на РУО Бургас инж. Виолета Илиева.Те  не са отговаряли на условията  за заеманата длъжност:

Конкретно за тази жена, тя е ссъ средно образование.Плюс това й е възложена от предишната директорка работа по европейски проекти, за което се изисква категорично висше образование. Тя не е уволнена след някакво наказание.Освободена е като неотговаряща на изискванията за назначаване на педагогически специалист.
Илиева е категорична, че няма елемент на дискриминация при освобождаването на учителката, която е от ромски произход . Подобни действия са били предприети във всички училища с нередовни учители. Проверка ще бъде направена относно твърдението на Сияна Иванова, че не са й изплатени 2 хиляди лева.

Родителите се заканиха, да  не пускат децата си в клас, ако Иванова не бъде върната на работа и обещаха  да организират  нов протест.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
ПГХТ

Училищата в Сливенска област в готовност за реални практически занятия

Училищата в Сливенска област имат г отовност за реални практически занятия, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Милена Чолакова. Такава готовност са заявили както всички осем професионални училища, така и тези, в които има професионални паралелки. В момента училищните ръководства уточняват програмите, за да не се..

публикувано на 18.01.21 в 16:25
Костадин Ангелов

Нова заповед разрешава част от училищните дейности и плановите операции

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов издаде нова заповед, с която от 16 януари 2021 г. се разрешава присъственото провеждане на следните дейности в училищното образование: приравнителни изпити при преместване на ученик; изпити за определяне на срочна оценка на ученик с повече от 25 % отсъствия по даден предмет и няма възможност /при..

публикувано на 15.01.21 в 14:59
Снимка: Министерство на туризма

Министър Николова посети Гимназията по компютърно програмиране и иновации в Бургас

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова посети Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас. Директорът Димитрина Тодорова и кметът на Бургас Димитър Николов показаха модерната база, с която разполага учебното заведение. Николова се запозна и с робота Pepper. Вие сте пример за това как трябва да..

публикувано на 15.01.21 в 14:44

ОУ "Св. св. Кирил и Методий" в Свети Влас е едно от най-модерните в Бургаска област (ВИДЕО)

Основното училище „Св. св. Кирил и Методий“ в малкия курортен град Свети Влас е превърнато в едно от най-модерните в Бургаска област. Освен обновената и оборудвана със съвременна техника база, преди 2 години то печели проект и става иновативно училище, обясни зам.-директорът Жани Любомирова: "Това в никакъв случай не ни носи допълнителни средства за..

публикувано на 12.01.21 в 10:35

Шест бургаски училища разкриват високотехнологични центрове

Шест бургаски училища са одобрени и ще получат средства за разкриване на иновативни технологични центрове и специализирани кабинети за практическо обучение на децата, съобщи кметът Димитър Николов. Одобрените бургаски учебни заведения, които ще разкрият технологични центрове по програмата на МОН "Изграждане на училищна STEM среда"  /STEM - наука..

публикувано на 11.01.21 в 12:36

Бургаските учители одобряват връщането в клас

Мнозинството преподаватели одобряват евентуалното връщане на по-големите ученици отново в училище. По предварителни данни това ще стане на 18 януари, ако разпространението на ковид вируса намалее. Връщането в клас ще се отрази добре, особено на гимназилния етап, където онлайн обучението продължава вече трети месец, смята председателят на синдиката на..

публикувано на 10.01.21 в 08:39

Община Болярово въвежда задължителна предучилищна подготовка на 4-годишните деца

Община Болярово въвежда задължителна предучилищна подготовка на 4-годишните деца още през новата учебна година. Решение за това вече е утвърдено от Общинския съвет и е по искане на родители. В детска градина „Здравец“ и нейните филиали са обхванати на 100% 4-годишните деца, които живеят на територията на община Болярово. Към 1 декември 2020..

публикувано на 07.01.21 в 14:04