Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

300 души настояват учителка да бъде върната на работа в ОУ"Христо Ботев " в Росен

 300 души  са се подписали в подкрепа на освободената от работа учителка Сияна Иванова от  училище „ Христо Ботев“ в Росен.Тя и още двама преподаватели са били назначени като нередовни учители преди месеци от пенсионираната вече директорка  Стефана Черноглазова. Временно изпълняващата длъжността инж.Антония Лазова ги освобождава.Родители защитиха с протест учителката и обвиниха настоящата директорка в дискриминация.

Сияна  Иванова е родена  и учила в Росен, в момента е студентка трети курс в университет „ Проф. д-р  Асен Златаров“в Бургас.Миналата учебна година получава назначение като нередовен учител в училище „Христо Ботев“:

Отличничка съм, откакто съм започнала училище и продължавам да уча. Кандидатствах и ме одобриха за тази позиция.Останах окоо три месеца. След като г-жа черноглазова се пенсионира, дойде г-жа Лазова.Още като дойде,знаеше коя съм аз. Дойде и ми каза, ти няма да работиш.Ти нямаш право.Работих в лятна занималня, плюс проекти. Цяло лято съм работила и г-жа Лазова не ми е превела нито една стотинка.Над 2 хиляди лева.

Иванова е назначена от дългогодишния педадог и директор Стефана Черноглазова, която успява години наред да работи добре с ромската общност в селото. Пенсионира се, сега подкрепя протеста на хората и бе една от най-активните сред тях:

Унищожиха училище, което 20 години създавам.  Това лято с две учителки , които  назначих, обикаляхме по махалите в Габър, по ниви, по градини, за да мога да събера осми клас.Събрах 23 деца.В момента има пет. Излъгаха ги. Аз има казах, че ще имат безплатни учебници, намаление на храната, стипендии- нищо няма!

Сияна е неродовен учител! 35 години имам стаж, едно към едно разбрах, че това същество ще стане много добър учител.Тя си заслужава мястото.Тя заслужава да живее и да се доказва. Защото тя е авторитет сред тези хора, които тук живеят! Тя е пример за тях!

Родители също подкрепят  Сияна Иванова и политиката на управление на бившата директорка:

Искаха ние ромите да се интегрираме, да се изучим. Когато нашите роми се изучиха, имаме госпожи и господа с висше образование, защо сега ще ги махнат?!Нали сме едно цяло!

Аз съм майка на първокласник, децата ни няма да ходят на училище, докато не върнат г-жа Иванова.Това не е нормално в 21 век да има разисъм.

Г-жа Иванова научи моето дете да смята, да пише.Много съм доволна от г-жа Иванова. за мен тя е №1 и трябва да е в училище! 

Родителите искаха да се срещнат с временно изпълняващия длъжността инж. Антония Лазова. Официално колегите й заявиха, че те не е в сградата на училището. Това разгневи хората, които се опитаха да влязат в зданието. Вратите се оказаха заключени по време на част от оголямото междучасие. Така учениците не успяха да излязат навън, а родителите започнаха да скандират и викат.

Децата вътре се уплашиха и плакаха, разказа учителката Паунка Костадинова:

Ние ги успокоявахме, че нищо няма да се случи.Ние сме техните учители, пазим ги, обичаме ги.Напрежение в училище няма.Въпросът е с г-ца Иванова.Има си изисквания за документи.Тя няма диплома.Трябва да имаш педагогическа специалност.

 На място дойде зам.- кметът на община Созопол Тодор Дамянов,който подчерта, че администрацията няма правомощия да се меси в назначаването на персонала в училището.Той увери, че ще  бъдат изслушани всички страни. Дамянов прие подписката.

Освен Сияна Иванова, са освободени още двама, назначени като нередовни учители, обясни началникът на РУО Бургас инж. Виолета Илиева.Те  не са отговаряли на условията  за заеманата длъжност:

Конкретно за тази жена, тя е ссъ средно образование.Плюс това й е възложена от предишната директорка работа по европейски проекти, за което се изисква категорично висше образование. Тя не е уволнена след някакво наказание.Освободена е като неотговаряща на изискванията за назначаване на педагогически специалист.
Илиева е категорична, че няма елемент на дискриминация при освобождаването на учителката, която е от ромски произход . Подобни действия са били предприети във всички училища с нередовни учители. Проверка ще бъде направена относно твърдението на Сияна Иванова, че не са й изплатени 2 хиляди лева.

Родителите се заканиха, да  не пускат децата си в клас, ако Иванова не бъде върната на работа и обещаха  да организират  нов протест.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургас е домакин на олимпиада по лингвистика

120 ученици от VIII до XII клас пристигат в Бургас за участие в Националния кръг на олимпиадата по лингвистика. Тази година състезанието ще се проведе на 20 и 21 април в ППМГ „Акад. Никола Обрешков“, а официалното откриване е днес /19.04./ в 17.30 часа в Експозиционен център „Флора“. Състезателите са от градове в цялата страна - София, Пловдив,..

публикувано на 19.04.24 в 14:48

Специалната награда на БНР-Бургас в конкурса "За моята България" е за НБУ "Михаил Лъкатник"

Специалната награда на БНР-Бургас в конкурса "За моята България" е за НБУ "Михаил Лъкатник". Груповото изпълнение на учениците от началното училище в раздел "Рецитирам за България" беше впечатляващо, както като замисъл, така и като изпълнение. Художествената концепция на представянето съчетаваше рецитация, музика и актьорско изпълнение,..

обновено на 19.04.24 в 14:06

Конкурсът на НБУ "За моята България" става регионален

Ученическият конкурс „За моята България“ се провежда днес в Бургас за шести път по инициатива на Началното базово училище „Михаил Лъкатник“. Конкурсът е в две направления -"Рецитирам за България"-изпълнение на поетична творба от класически и съвременни български автори и "За теб, родино моя" за изпълнение на песен. Това е и първото издание, в което..

публикувано на 18.04.24 в 14:05

„Проф. д-р Асен Златаров“ ще подготвя бъдещи парамедици в нов център

Университет „Проф. д-р Асен Златаров” ще обучава следващия си курс парамедици в новия си Център за професионално обучение „Бургас“, съобщи висшето училище. В него те ще придобиват трета степен на професионална квалификация. Тя включва подготовка за оказване на първа помощ, транспортиране на болни и пострадали и при необходимост подпомагане на..

публикувано на 18.04.24 в 12:39

ОУ „Васил Априлов“ с концерт по повод 65 години от създаването си

Марияна Стефанова е директор на основното училище от 20 години. Тя разказа за създаването на учебното заведение през далечната 1958-1959 година: „С протокол номер 22 от 5 септември на Изпълнителния комитет на градски народен съвет – Бургас се обособява ново начално училище. Самото училище не е имало своя собствена сграда. През 1961 година..

обновено на 18.04.24 в 10:03

Сливенски ученик стана лауреат на Националната олимпиада по немски език

Ученик от сливенската езикова гимназия получи най-престижното отличие - лауреат - на Националната олимпиада по немски език, която се проведе на 30 март в Пловдив, съобщи общината. Атанас Исмаилов е ученик в 12 "е" клас в Профилираната гимназия с преподаване на западни езици "Захарий Стоянов". Получената на олимпиадата оценка 6.00 се признава като..

публикувано на 17.04.24 в 17:25

Обявиха 2 май за неучебен ден в Карнобат

2 май ще бъде неучебен ден в община Карнобат, реше кметът Георги Димитров. Така учениците ще почиват шест дни със събота и неделя - от 1-ви до 6 май включително. 2-ри беше единственият учебен между Деня на труда (1 май), Великден (3-5 май) и Гергьовден (6 май). Димитров обяви решението си, като се обърна към учителите и учениците с думите:..

публикувано на 17.04.24 в 15:11