Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изграждат лаборатории за корона тестове на Летище Бургас

Снимка: Летище Бургас, пресцентър

Лаборатории , в които на туристите да си правят бързи тестове за коронавирус, планира да отвори Летище Бургас преди следващия туристически сезон. Това каза в интервю за БНР Бургас новият Главен изпълнителен директор на фирмата-концесионер  Франк Кванте. 

"В момента обменяме информация с властите и, за съжаление, бюрокрацията е много голяма. Това е PCR тест, той е важен за определени пазари като Израел. Хората там са задължени да направят тест при прибирането си в страната. Така че те ще могат да си го направят още докато са на летището, а резултатите ще получават на електронната си поща. По-удобно е за пътниците. От следващата година очакваме да се появят бързите тестове. Това ще бъде напълно доказано по целия свят през април и май 2021 година. И тогава всеки пътник ще си прави тест, който ще отнема 20 минути."

80%  по-малко приходи очаква Бургаското летище тази година. Въздушният транспорт е сред най-засегнатите сектори от пандемията , посочва директорът на летището. 

"Тази година няма период, който да определим като добър за въздушният транспорт. За три месеца (от март до юни) двете летища бяха почти напълно затворени. Двете летища държим 24/7 и това са само разходи. Ние сме по-засегнати от колкото човек може да си представи", каза Кванте. 

Директорът на фирмата концесионер на Летище Бургас информира, че за 2019 година е имало 2 900 000 пътници, а тази година те ще достигнат едва 500 000. Той очаква трафикът да се върне към нормалните си нива към 2024 година. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шефът на "Морска администрация" -Бургас е назначен за зам.-министър на транспорта

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев по предложение на министъра на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова, считано от днес кдп Живко Петров е назначен за заместник-министър на транспорта и съобщенията. Живко Петров е магистър по корабоводене във ВВМУ „Н. Вапцаров“, Варна. От март 2022 г до момента, както и от 2007 г до..

публикувано на 11.09.24 в 20:01

Рестрикции в общините Средец и Карнобат заради огнище на шарка по овцете в Ямболско

Институциите вземат превантивни мерки за недопускане на шарка по дребните преживни животни в област Бургас след констатираното огнище на заболяването сред 135 овце в обект в ямболското село Войника.  В общините Средец и Карнобат се забранява придвижването и транспортирането на възприемчиви животни и продукти от тях в и към населеното място.  Всички..

публикувано на 11.09.24 в 16:34

Нов градски парк обособяват в местност "Кория" в Приморско

Новата атракция в Приморско ще бъде обвързана с природата и ще предостави на хората възможност за отдих. Чувството ще бъде като да си в гората, само че в града, уточни кметът на морската община Иван Гайков. За зелената атракция ще се използва местността Парк „Кория“.   Още тази година започваме трасирането, обособяването на алеи и..

публикувано на 11.09.24 в 08:00
Георги Тахов

България поиска средства от земеделския резерв на ЕС заради щетите от сушата и пожарите

България поиска активиране на средства от земеделския резерв на Европейския съюз заради щетите от сушата, съобщи Министерството на земеделието. Страната пострада сериозно през месеците юли и август и от неконтролируеми пожари, влошени от климатичните условия, като високи температури и дълъг период на засушаване – е заявил министърът на..

публикувано на 10.09.24 в 14:35

Здравният туризъм привлича все повече хора с пост Ковид синдроми

Полетната и визовата политика са сред приоритетите, по които трябва да работи страната ни за развитието на СПА туризма у нас. Активността на общините също е от голямо значение, тъй като имаме скрити резерви в медицинския туризъм. Това стана ясно по време на Единадесетия годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, който се..

публикувано на 09.09.24 в 17:52

Община Созопол поиска от държавата вълнолома и кейовата стена към о-в „Св. Св. Кирик и Юлита“

През следващите години между ЮНЕСКО и България предстои работа по два проекта. Това са създаването на категория 2 Регионален център за подводно и световно наследство в Созопол и изграждането на световен център за изкуства на о-в „Св. Св. Кирик и Юлита“. Това стана ясно по време на среща между министъра на туризма Евтим Милошев и помощник-генералния..

обновено на 09.09.24 в 15:06

Бургас посреща уикенд посветен на здравето

Поредният септемврийски уикенд кани всички гости на Бургас, като ф окусът е върху най-важното – здравето.  В Експозиционен център „Флора“ ви очаква фестивалът „Здравей, здраве“,  който ще ви запознае с всички новости от сферата на здравословния начин на живот във всички негови аспекти: физическо, емоционално, ментално и духовно здраве. Фестивалът ще..

публикувано на 09.09.24 в 12:44