Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д. Божинова:Американците искат промяна

Снимка: Ройтерс

По-различни  бяха изборите в САЩ този път заради ковид пандемията и начина на гласуване, каза политологът д-р Даниела Божинова в предаването на БНР Бургас "Ден до пладне":

Резултатите все повече потвърждават, че ще има смяна на човека в Белия дом.Виждаме, че пристигат още гласове за Байдън.Изборната колегия ще се събира официално през декември, но изчисленията са, че той има надмощие в изборната колегия.Официално, обаче, нямаме още данни.Има заявка от настоящия президент за преброяване, за оспорване на някои места. Сигурно ще се проточат още нещата до окончателното обявяване на победителя в президентската надпревара.

Даниела Божинова обясни, че пандемията  е оказала влияние върху изборите и най -вече върху това, как да бъде гласувано. Повечето хора са избрали да пуснат гласа си по пощата.Това се отразява и на броенето.То е ръчно и става по-бавно, подчерта тя.Това предизвиква съмнение у този, който губи.  Божинова е проследила  работата на "Херитидж Фондейшън", която се занимава с документирането на фалшифицирането на вотовете:

Може да кажем уверено, че фалшификациите са в много,много минимален размер.

Според Божинова, това,което американците вече не смятат за достатъчно демократично, е изборът на президент на два етапа.Пет пъти се е случвало досега изборната колегия да избере другия кандидат, а не този, за който преобладава т.н народен вот. Ако смятаме, че е имало досега 45 президенти, то всеки девети е имал този проблем:

Те имат идеи как да бъде променено това, искат да имат пряк избор на президент, но федералната конституция е трудна за променяне.Те избират не само президент. Има изборни длъжности, които са страшно много.Около половин милион на всякакви нива.Правят се референдуми.Американците определено искат промяна, мога да посоча поне две системи, в които е ясно, че има едно надделяващо желание на гражданите на САЩ за промяна.

Все още няма окончателен резултат от избора на американски президент. В момента Джо Байдън води пред Доналд Тръмп

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ :Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Ремонтират част от АМ „Тракия“ около Карнобат

Движението от км 324 до км 336 на АМ "Тракия" в посока Бургас, в района на Карнобат, днес до 17.00 ч. ще се осъществява в активната и аварийната лента. Това съобщават от АПИ. Причината са ремонтни дейности на асфалтовата настилка в изпреварващата лента. Участъкът е сигнализиран с пътни знаци.

публикувано на 17.06.21 в 09:14
Снимката е илюстративна.

Водата ще бъде спряна днес в част от кв. "Сарафово"

Водата ще бъде спряна днес в част от бургаския квартал "Сарафово". Вода няма да има от 9.00 ч. до 15.00 ч. в района на ул. „Ангел Димитров“ 58. Причината е извършването на строително - монтажни работи, съобщават от ВиК - Бургас.

публикувано на 17.06.21 в 08:33

Над 11 000 лв. са събрани от полицейски благотворителен турнир по футбол

11 360 лв. са събрана след проведения традиционен полицейски благотворителен турнир по футбол. Сумата бъде разделена между 16 деца на починали служители от различни структурни звена на МВР – област Бургас, обяви Павлин Ковачев - председател на Управителния съвет на футболен клуб „Свети Никола” – Бургас, организатор на спортната надпревара...

публикувано на 17.06.21 в 08:27
Антон Кутев

"Булевард Демокрация" - на 16 юни

Все по-интересно става в тази държава. Докато шефове на служби излязоха в дълъг отпуск при смяната на властта, началникът на финансовата инспекция пък се разболял за месец. Дано да се оправи, щом е толкова дълъг болничен сигурно е нещо сериозно. Иначе, ресорният министър разпоредил инспекция на финансовата инспекция. Имало сигнали за нарушения при..

публикувано на 16.06.21 в 14:55

Областният управител на Бургас поиска проверка на плажа в Победа

Областният управител проф. Мария Нейкова издаде заповед за извършване на проверка на плажна ивица, намираща се в кв. Победа. Тя е следствие от проведено извънредно заседание на Съвета за сигурност на „Пристанищен район Бургас“. Там е предоставена информация, че върху плажната ивица има незаконно разположени рибарски лодки и постройки, а..

публикувано на 16.06.21 в 12:37

Площад „Кирил и Методий“ в Поморие става пешеходна зона

Централният площад „Св. Св. Кирил и Методий“ в Поморие става пешеходна зона. Това се случва след заповед на кмета и ще важи  за периода от 21.06.2021 г. до 16.09.2021 г., Според Генералния план за организацията на движението в града,  се променя посочността на движение по улиците: „Черковна“, „Ахелой“, „Цар Асен“ и „Братя Миладинови“. За целта ще..

публикувано на 16.06.21 в 12:29
Снимката е с илюстративна цел

Водолази ще почистват морското дъно около Острова

Община Бургас, в партньорство с обучени водолази от СНЦ „Приятели на морето“, ще организира почистване на отпадъците от морското дъно. Това ще се случи на 20 юни. Водолазите ще почистват морето около о-в Света Анастасия. Според изследване на БАН, Черно море е един от най-замърсените с пластмасови и микропластмасови отпадъци водни басейни в света, а..

публикувано на 16.06.21 в 12:07