Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Брахитерапия прилагат като нов метод на лечение в КОЦ Бургас

Пациентите с ракови заболявания вече могат да ползват нови терапии в бургаския онкоцентър. От няколко дни там се прилага нов иновативен метод за лечение на рак, обяви управителят на КОЦ Бургас проф. Христо Бозов:

Стартирахме първата процедура от т.нар. брахитерапия. Лечебна процедура, при която се поставя радиоактивен източник или върху туморния процес, или вътре в него, или до него. По този начин се унищожава карциномът и се спестява облъчването на съседните тъкани. Получихме разрешение от министъра и от Агенцията за ядрено регулиране, започване да работим. Брахитерапията се използва за лечение не само за река на простатата, но и при най-злокачествения рак при жените, това е  на шийката на матката.

Брахитерапията може да се прилага още при кожни и гинекологични карциноми, каза още проф. Христо Бозов

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Паздеров: Медицинските центрове да разкриват ковид зони, дават се до 50 000 лв

Медицинските центрове, които имат лаборатория на тяхна територия или в населеното място, могат да сключват договори със здравната каса, за да бъдат Covid зона . Това вече е възможно заради новите облекчени условия по разкриването им. В Бургас медицинските центрове, обособени като Covid зони, са вече два.  Целта на новите зони е пациентите, които са за..

публикувано на 25.09.21 в 16:24

Д-р Пламен Панайотов: Ваксината срещу COVID е с приоритет пред противогрипната

Ваксините срещу COVID 19 и срещу сезонния грип трябва да се поставят с разлика от 14 дена . Това обясни личният лекар от Бургас д-р Пламен Панайотов. „ По мое мнение приоритетното ще е ковид-ваксинацията, тъй като ковид боледуването е по-тежко, по-опасно, с повече усложения  и по-рисково в сравнение с грипа. Не че трябва да..

публикувано на 24.09.21 в 15:36

Общностен център помага на деца от уязвими групи и техните семейства

На повече от 1 400 деца и техните семейства са помогнали различните дейности, които предоставя „Общностният центъра за ранно детско развитие и родителска подкрепа Надежда“ в Бургас. Грижите са насочени към деца до 7-годишна възраст от уязвими групи, техните семейства, както и бъдещи родители. Центърът съществува от 2016 година и..

публикувано на 24.09.21 в 15:22

Чакаме противогрипните ваксини в началото на октомври

Кампанията с доставката на противогрипни ваксини се бави. В аптеките в Бургас все още няма зареждане. Първите количества се очакват след 10 октомври. И тази година има силен интерес , граждани питат още от началото на месеца, каза председателят на Регионалната фармацевтична колегия Любима Бургазлиева „Доставките зависят от..

публикувано на 24.09.21 в 11:42

Официално: Д-р Кирил Хинов е новият управител на МБАЛ Поморие

Д-р Кирил Хинов официално поема управлението на болницата в Поморие. Той спечели конкурса за управител, след напускането  на д-р Женя Караилиева  по лични причини през пролетта . Кандидатурата му бе одобрена единодушно на извънредно заседание на общинския съвет. Председателят на комисията и общински съветник Петя Арнаудова пояснява: „Той..

публикувано на 23.09.21 в 14:50

Строителството на новата болница в Ямбол ще приключи до март

Строителството на новата болница в Ямбол ще приключи до март следващата година, уточни областният управител на Ямбол Георги Чалъков. За нейното доизграждане са предвидени 27 млн. лева. Подготвя се и план сметката за необходимите средства за оборудването на сградата. Сроковете по изпълнението на проекта за дострояването на болницата не са..

публикувано на 23.09.21 в 14:04

Затвориха детското отделение в Ямбол

Детското отделение на областната болница в Ямбол  ще остане затворено през следващите две седмици, заради заразен медицински персонал. Четири медицински сестри и една санитарка са с положителни ковид тестове от общо 18 работещи в детското отделение. Нито една от инфектираните не е ваксинирана.  Шестте деца, които са били настанени в отделението, са..

публикувано на 21.09.21 в 20:04