Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Радиомагазинче "Надежда" представя:

Малина Юрукова изработва картички и сувенири за рехабилитацията на дъщеря си

Теди е с ДЦП, на 22 г. и има нужда и от специално легло

| обновено на 15.11.20 в 14:25

Доброто е около нас и може да предизвика добро. Това го доказа фейсбук групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“. В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, които изработват, а който желае може да си закупи.

В тяхна подкрепа ние създадохме рубриката ни „Радиомагазинче „Надежда“, която ще излъчваме в предаването „Ева в неделя“/ от 13 до 15 ч./. В нея всяка седмица ще ви срещаме с една от тези майки, за да чуем нейната история и да ви представим това, което изработва.
На изкуството да превръща различни предмети в сувенири, като и да рисува картички, Малина Юрукова се е отдала от години. Красотите, които излизат на бял свят от ръцете й са любимото й хоби. В първите години просто ги е подарявала, но сега благодарение на фейсбук групата на майките на деца с увреждания, успява да ги предлага и по интернет. Изработва ги обикновено вечер, която дъщеря й, която е с детска церебрална парализа, си легне да спи. Грижите покрай болестта на детето идват още от най-ранните му години, разказва майката:

"Най-често вечер или до късно нощем правя картички, шия гоблени, което е мое хоби от доста години, плета различни неща и изработвам други сувенири от каквото ми попадне. В смисъл, дали ще е от шишарки например, копчета, миди или други неща, зависи в момента каква идея ми е дошла. Просто като видя даден предмет и тогава ми идва някаква идея. Много често започвам един модел, но в последствие идват идеи и се ражда нещо друго".

Според Малина Юрукова фейсбук групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“ е   най-добрата, в която членува, като родител на дете с увреждане. Там всеки  може да покаже своите творения, които да бъдат видени не само от групата, но и от други хора. По думите й, тази идея е просто прекрасна и като гледаш тези красоти на родители, които се борят ежедневно с всякакъв вид проблеми сякаш сърцето ти трепва.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Димитър Николов с поздрав към всички хора с увреждания в Бургас

Кметът Димитър Николов отправя поздрав към всички хора с увреждания в Бургас по повод техния празник - 3 декември. " Възхищавам се на вашето достойнство и отдаденост, с които устоявате на изпитанията и посрещате житейските задачи. Прекланям се пред несломимия дух, с който ежедневно се изправяте и преодолявате житейските препятствия; пред волята ви да..

публикувано на 03.12.20 в 13:01
Държавна опера – Бургас

Бургаската опера с музикален поздрав към медиците за Никулден

Солисти от Бургаската опера ще повдигнат духа на медиците и пациентите от Комплексния онкологичен център с живо изпълнение на 6 декември. Така празничното настроение ще стигне и до тях в края на една година, изпълнена с притеснения. Музикалният поздрав всъщност ще бъде адресиран до всички бургаски медици от първата линия на борбата със заразата, както..

публикувано на 03.12.20 в 12:20

Бургас с награда за постижения в енергийната ефективност

Бургас спечели първа награда в категорията "Енергия" на международната инициатива Transformative Cities. Церемонията по присъждането на наградите се проведе онлайн, като Бургас бе представен от зам.-кмета по стратегическо развитие и екология, дигитализация и адаптация към промените в климата Весна Балтина. В словото си по време на церемонията тя..

обновено на 03.12.20 в 10:47

Бургазлии изпращат фотоси за общата никулденска снимка

Десетки бургазлии на възраст от 7 месеца до 90 години предоставиха свои фотоси, за да участват в златната никулденска снимка на имениците. Тази година, предвид сложната епидемиологична обстановка и наложените мерки за безопасност, вместо общ кадър пред сградата на Община Бургас навръх Никулден, ще бъде направен колаж от изпратените фотографии на..

публикувано на 30.11.20 в 16:11

По случай Мечкинден WWF разказва историята на спасеното мече Митко

Днес отбелязваме Мечкинден. Природозащитната организация WWF обръща специално внимание на тази дата в контекста на новото предизвикателство, с което се заема – кампанията за опазване на мечките в България и за предотвратяване на конфликта между тях и хората в отдалечените планински места. Освен това се навършва и една година от спасяването на..

обновено на 30.11.20 в 09:20

Борислава Миладинова прави декорирани бисквити и погачи

Доброто е около нас и може да предизвика добро! Доказа го фейсбук групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“, в която майките с нелека съдба показват снимки на ръчно направени от тях сувенири - подаръци, ръкоделия, плетива, а всеки, който желае може да си закупи от творенията им. В тяхна подкрепа създадохме рубриката ни..

обновено на 29.11.20 в 16:36

Чудният подводен свят на Михаил Заимов в 83 фотографии

Фотографът Михаил Заимов събра в нова книга своите морски приключения. От години той документира подводния свят на Южното Черноморие само с маска и фотоапарат. "Черноморски диалози" съдържа 83 подводни фотографии с кратки поетични текстове в проза. Книгата е плод на 10 години снимане, а авторът с усмивка уточнява, че всъщност става..

публикувано на 29.11.20 в 15:21