Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Педагозите от ОУ" Христо Ботев" в Сарафово избраха учениците от 4-ти и 5 -ти клас да учат присъствено

Снимка: Антония Ковачева

 Увеличеният ръст на заболели с коронавирус наложи обучението в част от българските училища  да се осъществява  дистанционно. То, обаче, не е толкова ефективен метод за малките ученици, смята заместник директорът на бургаското училище „Христо Ботев“ в бургаския квартал Сарафово Димитрана Колева.Учебното заведение ще продължи да обучава  възпитаниците си от първи до пети клас присъствено. Част от другите бургаски училища избраха четвъртите и петите класове  да учат онлайн.

Според Колева, адаптираната програма гарантира максималната ефективност и качественото образование в електронното обучение за шести и седми клас. Педагозите се намират физически в класните стаи, но преподават и онлайн. Присъствието в уроците е активно и всички ученици участват. С такъв тип обучение се е наложило да се справят и първокласниците:

Имаше цял карантиниран клас, първи, при това  беше периодът  преди да изпратят акаунтите в Teams. Това обаче не е компрометирало взимането на учебния материал. С помощ от родители, децата са се справиха чудесно.

Учителите се справят добре с дистанционното обучение, подчерта Колева:

 Трудно е, не е невъзможно, но създава неудобства. Вие знаете, учителите са свикнали години наред да влизат в класната стая и  да работят по един начин. Сега е малко по- различно, но пък те се справят добре и няма учители, които да се оплакват, че не успяват, че е прекалено за тях, че отнема безкрайно време за подготовка“.

Колева призна, че всички в училището предпочитат присъствената работа. 

Всеки един от нас го е страх от вируса, страх го е от това да не се зарази. Ние имаме възрастни роднини, имаме семейства. Логично е да се страхуваме. Но пък обучението на децата е едно от най-важните неща. Все пак това са бъдещите лекари, бъдещите инженери, бъдещите архитекти. Изпуснат ли основите, трудно се наваксва.

Зам.-директорът коментира още, че онлайн обучението за първи клас може да бъде и пагубно. Около 65% от анкетираните родители в училището предпочитат присъствената форма на занятия.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Млади бургаски програмисти бяха наградени

Виртуалното състезание "Моят-чатбот" беше част от Европейската нощ на учените 2020 в Бургас. 7 от 17 разработки на чатботове от млади програмисти получиха награди за участието си в събитието. Участници в събитието бяха ученици от бургаските училища, с най-силно присъствие от горните класове на Професионална гимназия по електротехника и електроника..

публикувано на 03.12.20 в 16:48

Иновативното училище в Бургас с награда от конкурса "Посланици на здравето"

Петокласниците от ОУ "А. Георгиев - Коджакафалията" – Бургас спечелиха специалната награда на Младежкия Червен кръст за участието си в дейности по проект "Училище, утвърждаващо здраве", с който кандидатстваха в Националния конкурс „Посланици на здравето" (2019/2020). Проектът бе осъществен с партньорство с БМЧК-Бургас.  Целта е да бъдат изградени трайни..

публикувано на 03.12.20 в 13:27
Снимката е илюстративна

Онлайн обучение и в детските градини

 Във всяка община по време на въведените мерки в страната, педагозите в детските градини  ползват по различен начин отпуската си или работят. При първото затваряне през март  те не можеха да работят на пълен норматив, сега ситуацията е различна , обясни Станка Новакова, секретар на бургаското звено на  Синдиката на българските учители. Тогава една..

публикувано на 29.11.20 в 23:14

Сливен и Ямбол осигуряват градини за деца на медици

Община Сливен е изпратила предложение до министрите на здравеопазването и образованието и науката за разкриване на услуга за деца на възраст от 2 до 6 години на персонала в лечебните заведения и на Центъра за спешна медицинска помощ на територията на община Сливен. Като мотив за това е наложената временна мярка за преустановяване на посещението на деца..

публикувано на 28.11.20 в 08:26

Над 20 студенти помагат на бургаските училища

Над 20 студенти от Университета „Проф. д-р Асен Златаров“-Бургас изявиха желание да влязат като доброволци и да заместят болни и карантинирани учители. Те са от специалностите „Предучилищна и начална училищна педагогика“ и „Начална училищна педагогика и чужд език“. Десислава Димова е четвърти курс, родом от Елхово и в момента преподава в ОУ..

обновено на 24.11.20 в 15:57
Снимката е с илюстративна цел.

Математическата гимназия ви предизвиква със състезанието ППГМ Бургас Challenge

През декември ще се проведе третото издание на състезанието на Профилираната природоматематическа гимназия „Акад. Никола Обрешков“, Бургас Challenge. Любителите на математиката и физиката могат да участват дистанционно на 19 (събота) и 20 (неделя) декември. Надпреварата е без такса за участие. Заявка може да бъде подадена на електронната форма:..

публикувано на 24.11.20 в 11:09

В Сливенска област ученици могат да преминат на обучение в смесена среда

Учениците от 5 до 12 клас в Сливенска област могат да преминат на обучение в смесена среда, по преценка на педагогическите съвети. Това гласи заповед на Областния управител Чавдар Божурски. Заповедта е това да стане в периода от днес до 23 декември. Решението трябва да бъде съгласувано с обществените съвети към училищата. Директорите трябва да..

обновено на 23.11.20 в 07:35