Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Измениха присъда на инспектор от ОДБХ - Ямбол за подкуп

Лишаване от свобода в размер на година и четири месеца с изпитателен срок от три години и глоба от 1000 лв. постанови Апелативен съд – Бургас за главен инспектор от ОДБХ - Ямбол, признат за виновен по обвинение за подкуп.

През септември 2018 г.  в  Елхово, главният  инспектор в отдел „Контрол на храните“ към ОДБХ-Ямбол, поискал от управителя на частна фирма и получил няколко дни по-късно парична сума от 300 лв, за да извърши действие по служба. Като длъжностно лице обвиняемият е трябвало да извърши проверка в търговския обект - смесен магазин в  Елхово за съответствието му с ветеринарно-санитарните изисквания, необходими за приготвяне на сандвичи за вкъщи и приготвяне на топли напитки в чашки за еднократна употреба в него, да провери документацията и тази по системата за самоконтрол в обекта и да даде положително становище за дейността на обекта до директора на ОДБХ-Ямбол за регистрирането му по Закона за храните и за издаване на удостоверение за регистрацията му. Срещу парите инспекторът гарантирал, че дейността в обекта ще започне бързо и без проблеми, както и че няма да има такива при регистрацията на обекта, като проверка на място в магазина от комисия от ОДБХ - Ямбол реално нямало да бъде извършена.

Въззивната инстанция разгледа за втори път казуса, след като ВКС отмени присъдата и върна делото за разглеждане от друг съдебен състав на Апелативен съд – Бургас. През юни 2019 г. апелативните съдии признаха подсъдимия за невинен и го оправдаха за извършеното престъпление. С въззивната присъда беше отменена изцяло присъдата на ОС – Ямбол, с която подсъдимият беше осъден на една година и шест месеца лишаване от свобода, с изпитателен срок от три години, и глоба в размер на 1000 лева.

Предвид това отменително решение на ВКС, Бургаският апелативен съд е извършил допълнително съдебно следствие, като е събрал нови писмени материали и е допуснал до разпит нови свидетели и е извършил повторен на разпит на подсъдимия и други двама свидетели за изясняване на спорни обстоятелства по делото.

Според въззивния състав престъплението е извършено при форма на вината пряк умисъл. Подсъдимият е съзнавал общественоопасния характер на извършеното деяние, предвиждал е неговите общественоопасни последици и е искал тяхното настъпване. Инспекторът няколко пъти питал управителя дали е готов с парите, поискани от него и при положителен отговор и уговорка за среща в определен час, получил неследващия му се дар в размер на 266 лева. Изпълнителното деяние е довършено, категорични са апелативните съдии. Въззивният съд е намерил, че размерът на неследващата се парична облага, получена от подсъдимия е 266 лева, т. к. той е платил 34 лв. такса, която дружеството е дължало при подаване на заявлението за регистрация на обекта. Тази сума е била включена в поисканите и дадени от управителя на дружеството 300 лева на Кирил Ч.

При обсъждане въпроса с наказанието въззивната инстанция е съобразила високата степен на обществена опасност на деянието, изхождайки от засегнатите обществени отношения, свързани с дейността на държавни учреждения, както и накърняване авторитета и правилното управление на служебната дейност, а също и засягане на интересите на гражданите. Отчетени са също ниската обществена опасност на дееца, чистото съдебно минало, възрастта към настоящия момент – 64 години и невисоката стойност на неследващия се дар.

Въззивният съд е изменил присъдата на ОС – Ямбол, като е оправдал подсъдимия по обвинението да е поискал и получил парична сума в размер на 34 лева, както и е намалил наложеното наказание лишаване от свобода от една година и шест месеца на една година и четири месеца. В останалата част присъдата е потвърдена като обоснована и законосъобразна.

Решението на Апелативен съд – Бургас може да бъде обжалвано или протестирано пред Върховния касационен съд на Република България в петнадесетдневен срок от получаване писменото съобщение от страните, че е изготвено.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Протест в Бургас след брутален случай на блудствени действия с малолетно момче

Жители на бургаския квартал Банево протестираха срещу насилието между малолетни и непълнолетни. Повод за възмущението на хората стана брутален случай на блудствени действия на двама непълнолетни от квартала спрямо малолетно момче. Случаят се разследва от Районната прокуратура под специалния надзор на Апелативната прокуратура в Бургас.  Близо..

публикувано на 10.04.21 в 15:34
Камерите за скорост на „Пътна полиция” - Бургас за засекли повече от хиляда нарушения само за седмица

Над 1 000 нарушения на скоростта по пътищата на Бургас само за седмица

1 037 нарушения на скоростта по пътищата са констатирали  служителите от сектор „Пътна полиция” само в град Бургас. В продължение на седмица, те са провели специализирана полицейска операция по безопасност на движението. Те са работили в няколко направления: спазване на изискванията за скоростен режим,  съблюдаване на пътната маркировка от..

публикувано на 10.04.21 в 12:11

За няколко часа, 26-годишна шофьорка хваната два пъти да кара след употреба на наркотици

Петима водачи на моторни превозни средства са били заловени да шофират след употреба на наркотични вещества, съобщават от ОД на МВР Бургас. Те  са на възраст от 20 до 32 години. Най-фрапантният случай е на шофьор  от сунгурларското село Костен, който е карал след употреба на амфетамин, метамфетамин и кокаин. Само за няколко часа, друга 26-годишна..

публикувано на 10.04.21 в 12:02
Едноседмична специализирана полицейска операция за притежание и разпространение на наркотици около училищата

Седем мъже са задържани при акция срещу разпространението на наркотици

22-годишен бургазлия е пушил канабис в двора на училище, докато охранява изборите. Това е един от случаите, които пресцентъра на ОД на МВР Бургас оповести след  едноседмичната специализирана полицейска операция за притежание и разпространение на наркотици в районите около учебните заведения.  В резултат на акцията, са задържани общо седем мъже,..

публикувано на 10.04.21 в 11:38

Полицията разкри наркооранжерия в апартамент в Бургас

Нова наркооранжерия за отглеждане на конопени растения бе неутрализирана в резултат на полицейските действия на служители от отдел „Криминална полиция” при ОДМВР - Бургас и Първо Районно управление – Бургас. Оранжерията е изградена в апартамент, в кооперация на бургаската улица „Хаджи Димитър”. Жилището е обитавано  от 20-годишен бургазлия. В..

публикувано на 09.04.21 в 11:27

Екшън в Равнец, пиян шофьор влезе през ограда в частен имот

В бургаското село Равнец, по ул. "9 май" полицаи от Районното управление в Камено са подали сигнал за спиране на водач на лек автомобил, с бургаска регистрация. Той се е движил криволичещ по пътя. Преди да спре за проверка, колата самостоятелно катастрофира, преобръщайки се и навлизайки през оградата в частен имот. Установено е, че автомобилът е..

публикувано на 09.04.21 в 09:04
снимки: ОД НА МВР Бургас

Разбиха оранжерия за марихуана в с. Ясна поляна

Оранжерия за отглеждане на марихуана откри полицията в мазето на къща в с. Ясна поляна. Там са  намерени и иззети 20 кг. марихуана и 270 саксии с част от стеблата на конопени растения. Открити са още мелачка съдържаща суха зелена тревна маса, 17 кварцови лампи с адаптори, вентилатори, течни торови препарати, електронна везна, пет сушилника...

публикувано на 08.04.21 в 15:26