Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

НФСБ предлага:

Инвестиции край морето и без ОУП

Поправката ще облагодетелства собственици на земи от пета до десета категория, еколозите виждат лобизъм
НФСБ предлага промени в Закона за регионалното развитие, които въвеждат термина „приоритетна зона за въздействие“. Поправката идва след сигнали на граждани от трите области Бургас, Варна и Добрич, че там, където няма приети Общи устройствени планове, не могат да се възползват от земите си. Един от вносителите бургаският депутат Християн Митев поясни:

„Предлага се създаването на специални зони за развитие във връзка с възможността собственици на ниви от пета до десета категория, които попадат в обхвата на Черноморското крайбрежие след като получат съгласователни положителни становища от МОСВ и от Института по биоразнообразие към БАН и след решение, взето с квалифицирано мнозинство от общинските съветници в тези общини, в които няма приет ОУП, да могат евентуално да реализират свои обекти и инвестиционни намерения."

Според Митев идеята е да се получи баланс- там, където трябва да бъдат защитени съответните животински и растителни видове, това да бъде направено и съответно, собствениците няма да получат в този случай разрешение за осъществяване на каквито и да е намерения, но ако няма ОУП и са изпълнени останалите изисквания, да не се спира развитието на черноморския регион. Приоритетните зони за въздействие ще са тези, които имат най-голям потенциал да повлияят върху социално-икономическото развитие на общината. Предлага се да не заплаща такса при промяна предназначението на земеделска земя с начин на трайно ползване нива, която е от пета до десета категория, когато попада в обхвата на приоритетната зона.  

„На този етап над 130 малки и големи общини у нас все още нямат влязъл в сила ОУП. Това спъва развитието на инфраструктурата, на бизнеса, на строителството, на предприемачеството и не позволява развитието на икономическите процеси в тях“, посочват вносителите. Според патриотите тези процеси се задълбочават и от негативното влияние на COVID пандемията. 

Очаква се Комисиите по регионално развитие и по околната среда и водите да се произнесат по законопроекта. Еколозите се обявиха против промените. 

Предложението отваря вратичка за ново строителство по морето. Това е становището на гражданското сдружение „Да защитим Карадере“. Оттам изразяват недоумение, че лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който инициира борба с шума и премахването на т.нар. временни конструкции по плажовете, застава зад подобна идея. Люба Батембергска от неправителствената организация определи внесената поправка като "лобистка":

"Тази поправка дава възможност навсякъде, където има неурбанизирани зони да се направи нещо абсолютно на парче - Силистар, Синеморец, Поморие, където се работи по ОУП. Това са приоритетни зони на въздействие, които все пак трябва да бъдат гласувани на Общински съвет. Ако някой няма достатъчно много средства или влияние, тази възможност няма да бъде подходяща за него."

От екосдружението призовават депутатите да отхвърлят поправката и да съдействат на общините по-бързо да приемат Общи устройствени планове. 

Повече чуйте в звуковите файлове. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Почина една от емблемите на СДС Бургас доц. Христо Генчев

Почина една от емблемите на СДС Бургас доц. Христо Генчев. Това съобщават от регионалната структура на партията. Доц. Генчев е  един от учредителите на СДС в морския град и бивш зам.-председател. "Загубихме свой скъп приятел, който завинаги ще остане в сърцата ни. Доц. Генчев беше изключително интелигентен и ерудиран човек, химик по..

публикувано на 02.12.20 в 15:59

Николай Тишев стана доброволец в РЗИ Бургас

Народният представител от ПГ на „БСП за България” Николай Тишев се включи в борбата срещу COVID-19. Той се присъедини  като доброволец в РЗИ Бургас, като заедно със служители от инспекцията посещават карантинирани хора, връчвайки им предписания. Тишев сподели, че се радва да бъде полезен в този труден за всички момент.

публикувано на 01.12.20 в 10:51

Общински съветници от БСП Бургас инициират спешна среща за състоянието на язовир "Камчия"

Общински съветници от БСП-Бургас отправят искане за извънредна сесия на Общински съвет – Бургас. Целта е изслушване на представител на Министерство на околната среда и водите и управителя на ВиК – Бургас. Поводът е състоянието на яз. „Камчия” и предстоящия воден режим на гр. Бургас.  В резултат на това бе инициирана спешна среща от страна на народния..

публикувано на 27.11.20 в 14:19

Промени в бюджета на Община Сливен ще гласуват съветниците днес

Общинският съвет в Сливен предстои да приеме днес изменение на бюджета на общината. Причината е отпускане на допълнителни средства за неотложни разходи за овладяване и преодоляване на последиците от бедствия и аварии. В това изменение са включени и разходи за ремонт на Детски комплекс Сливен, финансиране от няколко кметства на населени места  за..

публикувано на 26.11.20 в 07:15
Снимката е с илюстративна цел.

Николай Тишев: Бюджет 2021 не е адекватен към нуждите на българските общини

Депутатът от БСП Николай Тишев заяви от парламентарната трибуна, че бюджетът за следващата година не е адекватен към нуждите на българските общини.  „Дефицитите в общините, за разлика от държавния бюджет, са двуцифрени. От друга страна общините са на първа линия в битката с COVID-19.  Къде са компенсациите в държавния бюджет за тях?  С очакваното..

публикувано на 25.11.20 в 11:51
Валери Симеонов

Валери Симеонов призова за затваряне на училища и триседмична карантина

Зам.-председателят на Народното събрание и лидер на НФСБ Валери Симеонов  призова  за затваряне на училища и триседмична карантина незабавно, здравеопазването рухва.  Белгия,  която  затвори преди 20 дни  училища, МОЛ-ове, кина, театри, спортни мероприятия,  за  седмицата отчита два пъти по-малко заболели в сравнение с предходната седмица, мотивира се..

публикувано на 22.11.20 в 16:03

Николай Тишев:Предлагаме намаляване с по 50 лева на данъка на родител на месец за всяко дете в семейството

„Предлагаме намаляване на данъчната основа върху доходите на работещите родители, което на годишна база е 6000 лв., на месец 500 лв. Това означава за всяко дете до 18 г. на работещ родител, в семейството да остават 50 лв. повече на месец, съответно за 2 деца – 100 лв. повече”. Това заяви бургаският народният представител от ПГ на „БСП за България”..

публикувано на 20.11.20 в 13:29