Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

НФСБ предлага:

Инвестиции край морето и без ОУП

Поправката ще облагодетелства собственици на земи от пета до десета категория, еколозите виждат лобизъм
НФСБ предлага промени в Закона за регионалното развитие, които въвеждат термина „приоритетна зона за въздействие“. Поправката идва след сигнали на граждани от трите области Бургас, Варна и Добрич, че там, където няма приети Общи устройствени планове, не могат да се възползват от земите си. Един от вносителите бургаският депутат Християн Митев поясни:

„Предлага се създаването на специални зони за развитие във връзка с възможността собственици на ниви от пета до десета категория, които попадат в обхвата на Черноморското крайбрежие след като получат съгласователни положителни становища от МОСВ и от Института по биоразнообразие към БАН и след решение, взето с квалифицирано мнозинство от общинските съветници в тези общини, в които няма приет ОУП, да могат евентуално да реализират свои обекти и инвестиционни намерения."

Според Митев идеята е да се получи баланс- там, където трябва да бъдат защитени съответните животински и растителни видове, това да бъде направено и съответно, собствениците няма да получат в този случай разрешение за осъществяване на каквито и да е намерения, но ако няма ОУП и са изпълнени останалите изисквания, да не се спира развитието на черноморския регион. Приоритетните зони за въздействие ще са тези, които имат най-голям потенциал да повлияят върху социално-икономическото развитие на общината. Предлага се да не заплаща такса при промяна предназначението на земеделска земя с начин на трайно ползване нива, която е от пета до десета категория, когато попада в обхвата на приоритетната зона.  

„На този етап над 130 малки и големи общини у нас все още нямат влязъл в сила ОУП. Това спъва развитието на инфраструктурата, на бизнеса, на строителството, на предприемачеството и не позволява развитието на икономическите процеси в тях“, посочват вносителите. Според патриотите тези процеси се задълбочават и от негативното влияние на COVID пандемията. 

Очаква се Комисиите по регионално развитие и по околната среда и водите да се произнесат по законопроекта. Еколозите се обявиха против промените. 

Предложението отваря вратичка за ново строителство по морето. Това е становището на гражданското сдружение „Да защитим Карадере“. Оттам изразяват недоумение, че лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който инициира борба с шума и премахването на т.нар. временни конструкции по плажовете, застава зад подобна идея. Люба Батембергска от неправителствената организация определи внесената поправка като "лобистка":

"Тази поправка дава възможност навсякъде, където има неурбанизирани зони да се направи нещо абсолютно на парче - Силистар, Синеморец, Поморие, където се работи по ОУП. Това са приоритетни зони на въздействие, които все пак трябва да бъдат гласувани на Общински съвет. Ако някой няма достатъчно много средства или влияние, тази възможност няма да бъде подходяща за него."

От екосдружението призовават депутатите да отхвърлят поправката и да съдействат на общините по-бързо да приемат Общи устройствени планове. 

Повече чуйте в звуковите файлове. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивайло Мирчев

Ивайло Мирчев: Без ДПС в управлението

Има три направления, в които „Демократична България“ ще са непреклонни за подкрепа на правителство на „Има такъв народ“. Това каза за БНР-Бургас местният депутат Ивайло Мирчев. Първото е да имаме съвпадение по отношение на програмите, за което от утре започват срещи на наши експертни групи с тях, коментира още Мирчев и добави: „На..

публикувано на 26.07.21 в 12:35
Премиерът Бойко Борисов, архив

Бойко Борисов в с. Бата: Цял ден имитират, правели кабинет 

Бившият премиер Бойко Борисов коментира опитите за съставяне на правителство и отправи критики към вътрешния министър Бойко Рашков и към съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов по време на посещение в поморийското село Бата. Той пристигна там да подкрепи лично арестувания преди изборите кмет Георги Георгиев. Той самият бе освободен 24..

публикувано на 24.07.21 в 21:02

Президентът се среща с парламентарно представените партии за консултации

Президентът Румен Радев ще проведе консултации с представители на парламентарните групи в 46-ото Народно събрание преди да връчи мандат за съставяне на правителство на посочения кандидат за министър-председател от най-голямата от тях. Предвидените в Конституцията консултации с парламентарните групи ще се проведат в президентската институция. Първи..

публикувано на 23.07.21 в 08:15

След часове спорове в НС: Комисия за „Росенец“ ще има

Депутатите създадоха временна анкетна комисия за парк „Росенец“ по искане на "Демократична България". Председател ще бъде депутатът Калоян Янков от коалицията. В рамките на три месеца комисията трябва да установи каква е била работата на контролните органи по констатираните нарушения там през лятото на 2020 г. И още -  законосъобразни ли са били..

публикувано на 22.07.21 в 11:54
Ива Митева

Ива Митева е председателят на 46-ото Народно събрание

Предложението на партия „Има такъв народ“ Ива Митева да е председател на новия парламент бе прието на днешното първо заседание на 46-ото Народно събрание. В подкрепа на предложението гласуваха 137 законодатели, 99 гласуваха „въздържал се“, а един бе против. Претендент за поста бе и Кристиан Вигенин по предложение на БСП. За неговата..

публикувано на 21.07.21 в 11:23

Тържествено заседание на 46-ото Народно събрание

С тържествено заседание днес ще бъде открито 46-ото Народно събрание. Шестте  политически сили в новия парламент ще представят водещите си приоритети. Държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова  ще присъстват на заседанието, още за първия ден на новия парламент Първото заседание ще бъде открито от най-възрастния депутат - Мика..

публикувано на 21.07.21 в 08:26

ДПС печели мандат в Ямбол с 615 бюлетини

ДПС печели мандат в Ямбол, въпреки че за партията са пуснати едва 615 бюлетини.  Разпределението на мандатите по метода Хеър-Ниймаер вкара в парламента кандидатът на ДПС Петър Чобанов с 1,53 процента и остави Демократична България без представителство от Ямболския избирателен район, независимо, че за тях са гласували над 8 % от избирателите.   В..

публикувано на 16.07.21 в 08:35