Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Поставят автоматични цилиндри за контрол на паркирането в пешеходните зони в Бургас

Боларди или защитни цилиндри, които се свалят и вдигат в определени часове, ще бъдат поставени в Бургас, за да се ограничи паркирането в отделни територии. До момента има поставени 8 такива в града, обясни Андрей Рунчев, директор на общинско предприятие "Транспорт"

Даваме един участък от 6 до 10 часа сутринта, когато болардите ще бъдат свалени. Тогава ще има свободен достъп на автомобили, с цел сутрин всички, на които се налага да взимат деца за училища или за зареждане на търговски обекти в тези малки като периметър участъци от улици. След това след 10 часа до 6 часа сутринта болардите ще бъдат вдигнати“ 

Хората, които живеят в близост до ограничителните цилиндри, ще имат достъп до имотите си, подчерта Рунчев.

Община Бургас има намерение да започне по-масовото използване на болардите от 1 януари, информират от администрацията. За начало са предвидени няколко зони на града:

1. Ул. "Възраждане", в частта между ул. "Шипка" и ул. "Богориди";

2. Ул. "Софроний", в частта между ул. "Цар Симеон I" и ул. "Богориди";

3. От пресечката на ул. "Александровска" с бул. "Иван Вазов" - цялата;

4. Пешеходна и велоалея след паркинг "Северен плаж" до Бургаски солници;

5. Ул. "П. Яворов" - в частта от №6 до ул. "Богориди";

6. Пресечката на ул. "24-ти черноморски пехотен полк" с пешеходна алея до детска градина "Златна рибка;

7. Пресечката на бул. "Демокрация" с алеята от "Приморски парк",  водеща към "Духтевата къща".

На две от изброените места вече има монтирани боларди - на алеята към Духтевата къща (на снимките) и на велоалеята към Солниците. Пешеходци, велосипедисти и водачи на МПС свикнаха с тях, съобразяват се и виждат тяхната полезност.

Очакванията са да се регулира "пренасищането" на ЦГЧ с автомобили и освобождаването на безопасни зони за движение на пешеходци, да се избегне паркиране, което до голяма степен ограничава и затруднява движението на пешеходците в района.

Ако местният парламент одобри монтирането на още боларди, е предвидено време за достъп и обслужване на търговските обекти в съответните зони, тъй като целта не е да се пречи на бизнеса.

Опитът от прилагане на такава система в други населени места сочи, че тя осигурява безопасен и ефективен начин за регулация в участъците, в които е установен засилен автомобилен и пешеходен трафик. Чрез контролирания достъп ще се осигури свободен достъп на МПС на живущите в тези зони и възможност за обслужване на търговски обекти в не толкова натоварен предварително определен интервал от време в ранните часове на деня, казват от общината.

Предвижда се за ЦГЧ ограничението да е във времевия интервал от 10:00 часа преди обед до 6:00 часа на следващата сутрин за всеки ден от седмицата без изключение, включително на национални празници, чествания и други, а в пешеходни зони като алеята от паркинг "Северен плаж" до Бургаски солници да е постоянно. Изключения се предвиждат за автомобили на МВР, Пожарна безопасност, линейки и автомобили, обслужващи системата "Боларди".

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
снимката е илюстративна

Обществено обсъждане за изграждането на лодкостоянка в местността "Кьошето"

Община Бургас планира да изгради още една защитена лодкостоянка в местността "Кьошето".  Във връзка с предстоящо отваряне на мярка 1.8. "Рибарски пристанища, кейове за разтоварване, рибни борси и покрити лодкостоянки", сектор "Инвестиции насочени към изграждане и/или модернизация на лодкостоянки", и краткия индикативен срок за кандидатстване за..

обновено на 25.01.21 в 10:24

1000 лева ще дари Община Болярово за филм за Христо Ботев

Община Болярово се присъединява към инициативата на калоферци за заснемане на игрален филм за Христо Ботев. На днешното заседание на Общинския съвет предстои да бъде гласувано предложението на кмета Христо Христов от името на община Болярово да бъдат преведени 1000 лв. по дарителската сметка, обявена от община Калофер, за създаването на филмовата..

публикувано на 25.01.21 в 09:16
Илхан Кючюк

РЕСТАРТИРАЙ ЕВРОПА: Инициативата „Конференция за бъдещето на Европа“

Инициативата  „Конференция за бъдещето на Европа“  ще получи по-силен тласък  в следващите месеци. Евродепутатът Илхан Кючюк   пояснява: Тук разговорът е важен за това какво предстои през следващите месеци и години, защото не трябва да оставаме само на плоскостта на добрите политически послания. Европа трябва да бъде променена, за да бъде..

публикувано на 25.01.21 в 09:05

Залесяване в лесопарк Боровец

Десетки граждани се включиха в залесяването на хълма Боровец в Ямбол. Кампанията е по организирана от община Ямбол  и доброволческата инициатива „Гората бг”, които дариха фиданките за залесяването, информира  Даниела Костова.  5000 дръвчета цер и 600 борчета бяха залесени на емблематичния за Ямбол хълм, който макар и да носи името Боровец, от..

публикувано на 24.01.21 в 12:25

Общественици и граждани подкрепят подписката срещу изграждането на подземен паркинг

Подписка срещу изграждането на подземен паркинг в градинката до Часовника в Бургас стартира днес.  Бисер Русимов от организаторите отбелязва: В нито един европейски град не стимулират вътре в центъра да се правят паркинги, напротив, гледат да изкарат трафика навън. Още повече, че тук се крият редица опасности за църквата в близост, както при църквата..

публикувано на 24.01.21 в 11:04

Проверяват комплекс в село Медово за нарушаване на мерките

 РЗИ и полицията проверяват сигнал, че комплекс от затворен тип край село Медово, община Поморие, е посрещнал гости в препълнено заведение след 22.00 часа. Българи и немскоговорещи граждани са имали резервации за ресторанта. Ст. комисар Калоян Калоянов от бургаската полиция заяви: Имало е клиенти и комплексът е работил. Екипи от полицията и РЗИ са..

публикувано на 24.01.21 в 08:44

Финансират 60 заявления по програмата „Моят град, моят квартал, моята улица“

Повече от половината заявления за облагородяване на вътрешноквартални пространства ще се финансират през тази година. Това обяви на комисия в общинския съвет заместник - кметът на Бургас Чанка Коралска . Те са по стартиралата през миналата година програма „Моят град, моят квартал, моята улица“, добави тя: „Така структурирахме..

публикувано на 23.01.21 в 13:27