Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ще има ли Бургас донорски център за кръвна плазма за Ковид болни?

Снимка: ЕПА/БГНЕСEвентуалното отваряне на пункт за даряване на кръвна плазма в Бургас ще бъде затруднено от недостатъчния персонал и липсата на апаратура. Мнението е на началника на отделението по трансфузионна хематология в областната болница д-р Людмила Желязкова. Въпреки това, тя смята, че всеки един град има нужда от такъв донорски център за Ковид болни.

В момента в Бургас няма пункт за даряване на кръвна плазма. Желаещите да го направят, трябва да отидат до София, или Варна, където последно бе разкрит такъв център. За да се върне тя отново в Бургас се задейства определена процедура, пояснява д-р Людмила Желязкова.

„Ако могат да ни я дадат, ние веднага изпращаме транспорт и вече колкото и да е спешно, става въпрос за часове път“

Всеки град има нужда от донорски пункт за кръвна плазма, казва д-р Желязкова, но има пречки:

„Ще трябва всичко - машини, консумативи, обучен персонал. Ние  в момента сме на нула по този въпрос. Имаме болни хора много, карантинирани – също, така че персоналът ни в момента е недостатъчен дори за рутинната работа, която извършваме“

Разкриване на центрове в цялата страна поискаха премиерът и Сдружението за лечение на Covid-19 с реконваленсцентна плазма. Заповедта на здравния министър в момента ограничава това само в центровете за трансфузионна хематология.  

Повече чуйте в звуковия файл:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е с илюстративна цел.

Топъл обяд за медиците в Сливен

В Сливен стартира инициативата „Безплатен топъл обяд за медиците“. Тя се осъществява от местната структура на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, по примера на асоциацията от Велико Търново, съобщи председателят на структурата Христо Стоянов. От днес 13 хотела и ресторанта са включени в благотворителната кампания. Общо 29 лекари от..

публикувано на 03.12.20 в 16:06
Снимката е илюстративна

Възобновиха спешните операции в областната болница в Ямбол

В областната болница в Ямбол са възобновени спешните операции и ражданията, информираха от лечебното заведение.  Дейността беше блокирана повече от денонощие, заради заразени с коронавирус лекари.  До критичната ситуация се е стигна, след като и двете лекарки от ямболското Отделение по трансфузионна хематология се оказаха заразени с Коронавирус и..

публикувано на 03.12.20 в 08:52

Фармацевти от Ямбол ще работят с удължено работно време без допълнително заплащане

Аптека в Ямбол ще работи с удължено работно време, без фармацевтите да получават допълнително заплащане. До решението им се стигна заради липсата на  денонощни аптеки в областния град.  Работното време на аптеката, ще бъде до полунощ, но не може да се премине на 24 часов режим, тъй като липсват достатъчно фармацевти, обясни управителят..

публикувано на 01.12.20 в 14:01
Снимката е илюстративна

Повечето джипита в Бургас още издават хартиени направления за К-19

Повечето лични лекари в Бургас все още не могат да издават електронни направления за PCR-тестове за коронавирус. Назначават ги на хартиен носител. Причината е, че още изцяло не е интегрирана информационната система за е-направленията. Джипитата очакват това да стане до ден-два.  Д-р Петко Желязков е издал вече няколко..

публикувано на 01.12.20 в 13:16

Фейсбук чат предлага психологическа подкрепа на граждани

Фейсбук страница, на която всички граждани могат да получат безплатна консултация с психолози, бе открита к ъм сега съществуващия телефон за психологическа подкрепа. Това се случва по инициатива на общинския съветник от БСП Васил Иванов. Във Фейсбук страницата ще има възможност за чат, на който специалистите ще отговарят, а също така ще..

публикувано на 30.11.20 в 13:56

133 са новорегистрираните случаи на Ковид-19 в област Бургас

133 са новорегистрираните случаи на Ковид-19 в област Бургас, като общо за региона те са вече 6 610. Това показват данните от единния информационен портал за последното денонощие. 1 792 са новите случаи в страната при направени 4 928 PCR теста.  69 души са починали, а  1039 са излекуваните за денонощие.  В област Сливен новите случаи са 74, а в Ямбол-..

публикувано на 29.11.20 в 07:20

4 общински болници в бургаска област ще получат допълнително финансиране

Четирите общински болници в Бургаски регион ще получат допълнително финансиране. Здравните заведения в Средец, Поморие, Карнобат и Айтос ще ги използват за капиталови разходи и закупуване на оборудване. Това обяви кметът на Карнобат Георги Димитров, след заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините: За бургаския регион..

публикувано на 28.11.20 в 08:54