Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Стефан Диомов подари биографията си на регионалната библиотека

Към нея е и тройният диск с 60 златни песни, концертът по представянето им се отлага


Стефан Диомов подари автобиографичната си книга на Регионалната библиотика „Пейо Яворов“. Към нея има и троен диск, който събира най-добрите му песни. Това стана в заемната служба на улица "Богороди", където видният бургазлия се срещна с екипа на културната институция. Маестрото не скри вълнението си, че „Белите и черни клавиши на моя живот“ вече ще стои редом до класиката по рафтовете:

"Изпитвам уважение към това, което правят моите домакини. Идеята е тяхна и аз дойдох на бегом. За мен е висока чест моята книга да се нареди до тези велики творения."

Поводът за поканата е желанието на писателя Лъчезар Заркин неговите книги, както и тези на баща му Георги Заркин със стихове и проза,  да достигнат до маестрото. Тъй като двамата не се познават потърсил регионалната библиотека за съдействие, поясни Гергана Цонева от пр-отдела на културната институция:

"Маестрото каза - аз не мога да дойда и да получа нещо без да дам. И така дой дойде със своята новина книга. Колегите бързо реагираха, когато книгата излезе, имаме два екземпляра. Сега добавяме и трети. Книгата се радва на голям интерес от читателите."

Дискът към книгата съдържа 60 от над 400 песни, които маестро Диомов е написал в дългата си кариера. Той трябваше да бъде представен с голям концерт на 14 декември, а над 80 изпълнители и музиканти да се качат на сцената на операта. Събитието обаче се отлага заради пандемията. 

Повече чуйте в звуковия файл. 
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Димитър Николов с поздрав към всички хора с увреждания в Бургас

Кметът Димитър Николов отправя поздрав към всички хора с увреждания в Бургас по повод техния празник - 3 декември. " Възхищавам се на вашето достойнство и отдаденост, с които устоявате на изпитанията и посрещате житейските задачи. Прекланям се пред несломимия дух, с който ежедневно се изправяте и преодолявате житейските препятствия; пред волята ви да..

публикувано на 03.12.20 в 13:01
Държавна опера – Бургас

Бургаската опера с музикален поздрав към медиците за Никулден

Солисти от Бургаската опера ще повдигнат духа на медиците и пациентите от Комплексния онкологичен център с живо изпълнение на 6 декември. Така празничното настроение ще стигне и до тях в края на една година, изпълнена с притеснения. Музикалният поздрав всъщност ще бъде адресиран до всички бургаски медици от първата линия на борбата със заразата, както..

публикувано на 03.12.20 в 12:20

Бургас с награда за постижения в енергийната ефективност

Бургас спечели първа награда в категорията "Енергия" на международната инициатива Transformative Cities. Церемонията по присъждането на наградите се проведе онлайн, като Бургас бе представен от зам.-кмета по стратегическо развитие и екология, дигитализация и адаптация към промените в климата Весна Балтина. В словото си по време на церемонията тя..

обновено на 03.12.20 в 10:47

Бургазлии изпращат фотоси за общата никулденска снимка

Десетки бургазлии на възраст от 7 месеца до 90 години предоставиха свои фотоси, за да участват в златната никулденска снимка на имениците. Тази година, предвид сложната епидемиологична обстановка и наложените мерки за безопасност, вместо общ кадър пред сградата на Община Бургас навръх Никулден, ще бъде направен колаж от изпратените фотографии на..

публикувано на 30.11.20 в 16:11

По случай Мечкинден WWF разказва историята на спасеното мече Митко

Днес отбелязваме Мечкинден. Природозащитната организация WWF обръща специално внимание на тази дата в контекста на новото предизвикателство, с което се заема – кампанията за опазване на мечките в България и за предотвратяване на конфликта между тях и хората в отдалечените планински места. Освен това се навършва и една година от спасяването на..

обновено на 30.11.20 в 09:20

Борислава Миладинова прави декорирани бисквити и погачи

Доброто е около нас и може да предизвика добро! Доказа го фейсбук групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“, в която майките с нелека съдба показват снимки на ръчно направени от тях сувенири - подаръци, ръкоделия, плетива, а всеки, който желае може да си закупи от творенията им. В тяхна подкрепа създадохме рубриката ни..

обновено на 29.11.20 в 16:36

Чудният подводен свят на Михаил Заимов в 83 фотографии

Фотографът Михаил Заимов събра в нова книга своите морски приключения. От години той документира подводния свят на Южното Черноморие само с маска и фотоапарат. "Черноморски диалози" съдържа 83 подводни фотографии с кратки поетични текстове в проза. Книгата е плод на 10 години снимане, а авторът с усмивка уточнява, че всъщност става..

публикувано на 29.11.20 в 15:21