Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

По ОП "Региони в растеж"

Изградиха Център за грижа за лица с умствена изостаналост в Малко Търново

В него ще бъдат настанени 15 лица от Дома в Заберново

| обновено на 24.11.20 в 15:57
9
Снимка: Община Малко ТърновоЦентър за грижа за лица с умствена изостаналост е изграден в Малко Търново. В него ще се предлагат качествени социални услуги за хора с увреждания. Там ще бъдат настанени част от обитателите на Дома в Заберново, чийто закриване предстои през следващата година.

Новата сграда е построена за 4 месеца, в нея са обособени 7 помещения, в които ще бъдат настанени 15 лица с умствена изостаналост. Те ще живеят в уютна и удобна среда, която до сега не са имали , съобщи зам. кметът на Община Малко търново Тонка Стоева:

Има обособени 6 двойни и 3 единични стаи, просторна дневна, кухненски кът, място за хранене, мокро помещение. Обособени са стаи за персонала, складови помещения. Всички участници в реализирането на проекта си свършиха професионално работа и имаме чудесна сграда , със специално оборудване и обзавеждане.“

Към настоящия момент в Дома в Заберново има настанени 49 жени с различна степен на умствена изостаналост. Предстои Агенцията по социално подпомагане на направи социална оценка на всяка една от тях и да се вземе решение, които ще бъдат настанени в новия център, добави Стоева:

„Условието е извеждането на потребителите от Дома в Заберново да се случи едновременно. Част от лицата ще са в Малко Търново, а останалите в другите 68 центъра, които се изграждат в цялата страна.“

През първата година от предоставянето на социалната услуга в новия Център финансирането ще е по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Община Малко Търново е разработила проект, чрез който да бъдат осигурени необходимите средства, като след това от местната администрация се надяват, че услугата ще стане държавно финансирана дейност.

Общата стойност на реализирания проект „ Изграждане, оборудване и обзавеждане на Център за грижа за лица с умствена изостаналост“ е близо 554 хил. лева , като 471 хиляди са осигурени чрез европейско финансиране, а останалите близо 83 хиляди лева са с национално съфинансиране.

повече може да чуете в звуковия файл:
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимка: Архив

Наредбата за общинските жилища обсъждат в Общинския съвет в Бургас днес

Наредбата за общинските жилища и възможности за подпомагане на раждаемостта са част от точките на днешната сесия на Общинския съвет в Бургас. Заседанието започва онлайн, в 09.00 ч.  Предложението на ВМРО е родители да бъдат подпомагани финансово за раждане на деца. Не е ясна сумата, която ще бъде изплащана, възможно е в началото тя да е..

публикувано на 26.01.21 в 07:13

Созопол залага на бюджет над 23 млн. лв., представят го в сряда

Срокът за предложения към бюджета на Несебър изтече днес. Седмица дадоха от местната администрация, ако жителите на общината искат да направят допълнения.  Проектобюджетът на Община Несебър ще колкото и миналогодишният - малко над 65 милиона лева, показа справка на БНР-Бургас. Срокът за предложения за него изтича днес. Приходната му част е..

публикувано на 25.01.21 в 16:45
Манол Тодоров

Бургазлии се включват в националния браншови протест в София

Над 100 души от Бургас се очаква да се включат в организирания браншови протест на собственици и работещи в заведения. Искаме да ни се даде възможност да работим, коментира пред БНР-Бургас Манол Тодоров, мениджър в този сектор. Някои от мерките към бранша не работят, има хора, които още не са си получили обезщетенията за декември, добави той...

публикувано на 25.01.21 в 16:25
Андрей Чорбанов

"Булевард Демокрация" - на 25 януари

Стадният имунитет вече сработвал, твърди имунологът проф. Чорбанов. Ей, за първи път няма да се обидим като ни нарекат стадо. Забелязал съм, че като цяло не обичаме подобно отношение към нас. Затова, за всеки случай, нека го кръстим колективен. То не знам дали и колектив сме, ама нейсе. Над 50% от хората няма и да реагират на вируса, защото имат..

публикувано на 25.01.21 в 15:01

Община Бургас ще осигури достъп и паркиране до лодкостоянката в местността Кьошето

Укритието за рибарски лодки, планирано в  бургаската местност "Ъгъла", бивша местност "Кьошето“,  ще  може да бъде ползвано и от други малки плавателни съдове,  ще бъде част от концепцията на Община Бургас за развитието на  морските таксита. Постепенно по  цялото крайбрежие ще  има подходящи   съоръжения за тях. Инвестиционната  инициатива на..

публикувано на 25.01.21 в 14:49

Камара на архитектите: Проектът за подземен паркинг противоречи с действащите закони

Проектът за изграждането на подземен паркинг и благоустрояване на околното пространство на хотел „България” противоречи с действащите към момента в България законови и нормативни актове. Това твърдят в отворено писмо от У правителния съвет на Камара на архитектите в България – Регионална колегия Бургас.  Според тях, подобна инициатива не е обществено..

публикувано на 25.01.21 в 14:19

Близо 22 млн. лв е прогнозната стойност на бюджета на Община Средец

Близо 22 млн. лв е прогнозната стойност на бюджета на Община Средец. Средствата са с 18% повече от миналата година. Това е така, защото са завишени парите за заплати на държавно делегираните дейности като образование, социални услуги и здравеопазване, обясни кметът на община Средец Иван Жабов:  С тези средства ще бъде извършената нашата изключително..

публикувано на 25.01.21 в 13:28