Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Каритас" и БНР - Бургас:

Продължава кампанията "Дари и помогни" в помощ на бездомните

Събират се употребявани, но запазени мъжки дрехи и обувки, якета и завивки

| обновено на 25.11.20 в 09:53Увеличава се броя на бездомните хора, които в студените месеци търсят подкрепа, за да оцелеят. Ковид – 19 и липсата на работа е сред причините някои от тях отново да остават на улицата. Те търсят помощта на сдружение „ Каритас“. Социалната организация на католическата църква и БНР – Бургас провеждаме кампанията „Дари и помогни“. Събират се стари, но запазени мъжки дрехи, обувки и завивки.

„Каритас – Бургас“ помага на над 80 души останали без дом или изпаднали в крайна бедност. Центърът на сдружението се посещава всекидневно от  близо 30 нуждаещи се, в продължение на месец ще бъде раздаван и "топъл обяд“. За съжаление броят на нуждаещите се расте, каза Асена Матеева, социален работник в сдружението:

„На месец има поне по 5 нови човека регистрирани, което никак не е малка бройка! Част от тях временно остават без подслон, но въпреки всичко самата идея, че оставаш на улицата през зимата никак не е радостен факт! „

Да бъдеш съпричастен с болката на падналия и да му подадеш ръка е дълг, отговорност и висша форма на добродетелност , категорични са от „Каритас“.

„Нужни са якета, пуловери, бельо, чорапи и др. зимни мъжки спортни дрехи. Благодарни сме и за употребявани, но запазени обувки и одеяла, завивки! Бургазлии откликват на кампанията, за което им благодарим!"

Даренията се събират в дневния Център на "Каритас" в ж.к. "Братя Миладинови", бл 57, вх. 8, партер, от 10 до 15 часа. От 11 до 13 центърът е затворен,  защото тогава се раздава топлия обяд на три места в града, но даренията може да оставите в обособено място пред него. Кампанията "Дари и помогни" продължава до края на ноември.

повече може да чуете в звуковия файл:
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Удължават проекта за приемна грижа с още една година

Изпълнението на проекта за приемна грижа - "Приеми ме 2015", се удължава до края на 2021-ва година. Споразумението за партньорство между Агенцията за социално подпомагане /АСП/ и Община Бургас вече е сключено, като по този начин действието на проекта за приемни родители се подновява, считано от 01.01.2021 г. В Община Бургас към момента има 15 приемни..

публикувано на 22.01.21 в 17:15

За близо 700 хиляди лева са нанесените щети от наводненията в община Средец

За 600-700 хиляди лева са нанесените щети от наводненията в община Средец. Средствата за преодоляването на щетите Общината се надява да получи от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС. С тях ще трябва да бъдат извършени ремонти на три обекта. За БНР Бургас кметът на Средец Иван Жабов каза, че общинска комисия вече е..

публикувано на 22.01.21 в 15:21
Снимка: Камера на Община Бургас

Отлага се общественото обсъждане на предложения подземен паркинг в Бургас

Отлага се насроченото за 23.01.2021 г  обществено обсъждане за изграждането на подземен паркинг. Това съобщават Пламен Янев и Стоян Царев, позовавайки се на инвеститорите на проекта. Паркингът до голяма степен трябваше да бъде разположен под градинката на Часовника.  От гражданската инициатива изпратиха до медиите кореспонденцията си с Таня Урумова,..

публикувано на 22.01.21 в 14:43

"Булевард Демокрация" на 22-ри януари

Темите в предаването " Булевард Демокрация": Дебат в общинските комисии за  Правилника за еднократно финансово подпомагане на семейства с новородени или осиновени деца. Различните позиции ще представи Свобода Атанасова. Ресторантьорите в готовност да отворят протестно заведенията си - ще чуем един от тях Валентин Димитров   За образите и смисъла..

публикувано на 22.01.21 в 14:32
снимката е илюстративна

Кметовете на Айтос, Карнобат, Средец и Сунгурларе с глоби заради незаконни сметища

3 наказателни постановления са издадени на кмета на Средец за  констатирани замърсявания с отпадъци през 2020 година. Това се случва след като от РИОСВ  са организирали и извършили проверки на място, като те са били над 700,  в над 1800 населени места.  Преди това от инспекцията са изпратили писма, с които са дадени дадени предписания на кметовете..

публикувано на 22.01.21 в 13:47

Община Бургас реставрира 130-годишния храм „Св. Троица" в с. Извор

130-годишният храм "Св. Троица" в с. Извор ще бъде изцяло реставриран. През миналата година Община Бургас осигури 30 000 лв., с които бе изграден нов покрив, обновена бе и камбанарията. Поставена е нова мазилка и е боядисана изцяло фасадата на църквата. С напредъка по ремонтните дейности на място се запозна ресорният зам.-кмет Диана Саватева. Предвижда..

публикувано на 22.01.21 в 12:44

Георги Дракалиев: Община Бургас трябва да има метод за еднократно финансово подпомагане на родители

В Бургас да има еднократно финансово подпомагане на семейства с новородени или осиновени деца. Това предлагат в докладна записка общински съветници. В сегашната ситуация търсим и социални методи, чрез които родителите да бъдат стимулирани, каза Георги Дракалиев, един от вносителите на предложението за нов Правилник: "Като част от..

обновено на 22.01.21 в 12:25