Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Дебат в Общинския съвет:

За и против купуването на електромобили по време на пандемия

снимката е илюстративнаДокладната за закупуването на 2 електоромобила за Община Бургас, които да заменят два стари дизелови, се превърна в дебат за приоритетите в момент на пандемия. Съветниците подкрепиха общината да кандидатства за безвъзмездна финансова помощ от Националния Доверителен ЕкоФонд по Инвестиционна програма за климата за насърчаване използването на електромобили. Участието на администрацията е с до 59 600 лева.

Единият от електромобилите ще ползва за контрол на синята и зелената зона, а другият от ОП „Общински имоти“. Изчисленията показват, че от употребата им годишно ще бъдат спестени около 13 т. CO2 и близо 1 000  кг. прахови частици.

Независимо от ситуацията трябва да се възползваме от всяка възможност за дофинансиране на такива покупки, заяви Калояна Живкова от ГЕРБ, а Тодор Йосифов призова да се мисли визионерски за бъдещето. Бойчо Георгиев от мнозинството поясни: „Общинската администрация иска постепенно да се смени автомобилния парк с автомобили, които не замърсяват околната среда.“ Д-р Георги Митев, председател на комисията по екология подкрепи докладната, но отбеляза, че тя не е обсъждана в оглавяваната от него комисия.  

Да се мисли рационално в кризисния момент, контрира Васил Иванов от БСП. Той се позова на ограничения пробег и скъпата последваща поддръжка на автомобилите, която извън гаранционното обслужване това ще донесе нови разходи. Ако се мисли за екология, да се купят колелета, добави той. Има автомобили фабрични на газ, които струват може би наполовина, а останалите пари да отидат за купуването на апарати за кислород, каквато докладна по-рано на кмета Димитър Николов подкрепихме, отбеляза съпартиецът му Христо Панайотов. Той призова за създаването на фонд, който да подпомага бургазлии за закупуването на електромобили. Предложението бе част от предизборната ни програма и е коментирано с администрацията, включи се в дебата Стоян Грозев от ДБГ. Качеството на въздуха е от огромно значение за заболеваемостта, но дали точно сега трябва да отделим 60 000 лева за това, усъмни се той.

Мнението, че електромобилът е скъпа последваща инвестиция, подкрепи и Владимир Павлов, който сподели собствения си опит на фен на електромобилите с един вече продаден и с електрически мотор, застопорен в гаража: „ Не се заблуждавайте, че електромобилите нямат въглероден отпечатък, напротив, към момента технологията за производството им е много тежка и въглеродният отпечатък, който оставят върху планетата е много по-тежък, отколкото един обикновен автомобил!“

Думата взе и заместник-кметът Весна Балтина, която посочи за пример екопрактики от европейски страни и цитира данни на Европейската агенция по околна среда за вредата от праховото замърсяване.

Според финансовите условия на схемата, средствата за безвъзмездна финансова помощ за част от инвестицията, направена за закупуване на електрически и/или електрически хибридни автомобили се възстановяват след изцяло заплатени при доставката превозни средства, уточняват от общината. 

Чуйте повече в звуковия файл.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Удължават проекта за приемна грижа с още една година

Изпълнението на проекта за приемна грижа - "Приеми ме 2015", се удължава до края на 2021-ва година. Споразумението за партньорство между Агенцията за социално подпомагане /АСП/ и Община Бургас вече е сключено, като по този начин действието на проекта за приемни родители се подновява, считано от 01.01.2021 г. В Община Бургас към момента има 15 приемни..

публикувано на 22.01.21 в 17:15

За близо 700 хиляди лева са нанесените щети от наводненията в община Средец

За 600-700 хиляди лева са нанесените щети от наводненията в община Средец. Средствата за преодоляването на щетите Общината се надява да получи от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС. С тях ще трябва да бъдат извършени ремонти на три обекта. За БНР Бургас кметът на Средец Иван Жабов каза, че общинска комисия вече е..

публикувано на 22.01.21 в 15:21
Снимка: Камера на Община Бургас

Отлага се общественото обсъждане на предложения подземен паркинг в Бургас

Отлага се насроченото за 23.01.2021 г  обществено обсъждане за изграждането на подземен паркинг. Това съобщават Пламен Янев и Стоян Царев, позовавайки се на инвеститорите на проекта. Паркингът до голяма степен трябваше да бъде разположен под градинката на Часовника.  От гражданската инициатива изпратиха до медиите кореспонденцията си с Таня Урумова,..

публикувано на 22.01.21 в 14:43

"Булевард Демокрация" на 22-ри януари

Темите в предаването " Булевард Демокрация": Дебат в общинските комисии за  Правилника за еднократно финансово подпомагане на семейства с новородени или осиновени деца. Различните позиции ще представи Свобода Атанасова. Ресторантьорите в готовност да отворят протестно заведенията си - ще чуем един от тях Валентин Димитров   За образите и смисъла..

публикувано на 22.01.21 в 14:32
снимката е илюстративна

Кметовете на Айтос, Карнобат, Средец и Сунгурларе с глоби заради незаконни сметища

3 наказателни постановления са издадени на кмета на Средец за  констатирани замърсявания с отпадъци през 2020 година. Това се случва след като от РИОСВ  са организирали и извършили проверки на място, като те са били над 700,  в над 1800 населени места.  Преди това от инспекцията са изпратили писма, с които са дадени дадени предписания на кметовете..

публикувано на 22.01.21 в 13:47

Община Бургас реставрира 130-годишния храм „Св. Троица" в с. Извор

130-годишният храм "Св. Троица" в с. Извор ще бъде изцяло реставриран. През миналата година Община Бургас осигури 30 000 лв., с които бе изграден нов покрив, обновена бе и камбанарията. Поставена е нова мазилка и е боядисана изцяло фасадата на църквата. С напредъка по ремонтните дейности на място се запозна ресорният зам.-кмет Диана Саватева. Предвижда..

публикувано на 22.01.21 в 12:44

Георги Дракалиев: Община Бургас трябва да има метод за еднократно финансово подпомагане на родители

В Бургас да има еднократно финансово подпомагане на семейства с новородени или осиновени деца. Това предлагат в докладна записка общински съветници. В сегашната ситуация търсим и социални методи, чрез които родителите да бъдат стимулирани, каза Георги Дракалиев, един от вносителите на предложението за нов Правилник: "Като част от..

обновено на 22.01.21 в 12:25