Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Николай Тишев: Бюджет 2021 не е адекватен към нуждите на българските общини

Снимката е с илюстративна цел.

Депутатът от БСП Николай Тишев заяви от парламентарната трибуна, че бюджетът за следващата година не е адекватен към нуждите на българските общини. 

„Дефицитите в общините, за разлика от държавния бюджет, са двуцифрени. От друга страна общините са на първа линия в битката с COVID-19.  Къде са компенсациите в държавния бюджет за тях?  С очакваното затягане на мерките, натискът върху общините от местния бизнес отново ще се увеличи и, съвсем нормално,  ще искат намаляване на местни данъци и такси. От къде ще ги вземат общините тези пари”, допълни Тишев.

Той посочи, че във всички бюджети последните 4 години, предлагани от правителството са залагани еднакви приоритети – образование, здравеопазване, социална и пенсионна система, отбрана.  

„Да вземем образованието - заплатата на българския учител може да бъде мярка, а не цел. Цел може да бъде повишаване на качеството на образованието или увеличаването на знанията на българските деца. И не само да го заявим като цел, а да кажем и какви проценти гоним тук. Не може да се твърди, че образованието е приоритет, а да няма нищо заложено в бюджета. Ние това не го приемаме”, подчерта още Тишев.  

В сферата на здравеопазването също няма заложени цели, коментира той.

„Това че увеличаваме парите в тази област, по какъв начин води до подобряване на обслужването на българските пациенти? По никакъв, защото това е една нереформирана система. Всички знаем, че колкото и пари да налеем в една нереформирана система, те няма  да стигнат”, добави депутатът.

Във връзка с пенсионната система народният представител посочи, че заложените 5% увеличение са по-скоро компенсация, както и че БСП всяка година настоява за актуализация, която е истинско увеличение, справедливо за всеки един от пенсионерите.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общински съветници: Отпускането на еднократна помощ при раждане на дете трябва да е при ясни критерии

Дебатите в различни комисии към Общинския съвет в Бургас относно  Правилника за еднократно финансово подпомагане на семейства с новородени или осиновени деца. Вносители на докладната са съветниците Георги Дракалиев и Николай Стоянов. В предложението за правилник не е посочена макрорамката на бюджета за този вид финансов стимул, както и..

публикувано на 22.01.21 в 15:56

Димитър Николов в разговори за водоснабдяването в Димчево

Кметът Димитър Николов проведе разговор със зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков за проблема с качеството на водата и водоснабдяването в бургаското село Димчево. Той отново поиска съдействие за изграждането на водопреносна мрежа там, за която Община Бургас има внесен проект, касаещ три села - Димчево, Маринка и..

публикувано на 20.01.21 в 18:47

Над 50 сигнала от бургазлии за разбити улици до СЕК

Над 50 сигнала за разбити улици, които се нуждаят от спешен ремонт, изпратиха  за седмица жители на Община Бургас до електронната поща на ПП „Средна европейска класа“  след като от формацията се обърнаха с призив към бургазлии и хората от съставните селища да се включат в изготвянето на  „карта“ с участъците в най-тежко състояние. В списъка..

публикувано на 17.01.21 в 11:54

Общински съветник с въпроси за осветлението в Приморския парк и велоалеята до квартал „Сарафово”

Общинският съветник от БСП Васил Иванов отправи въпрос към кмета на Бургас относно  осветеността на алеите в Морската градина и велоалеята до квартал „Сарафово”.   „Бях сигнализиран от граждани, че по продължението на велоалеята, водеща от Бургас към кв. „Сарафово”, още от лятото има много изгорели крушки от осветителната мрежа, които от своя..

публикувано на 15.01.21 в 10:43

Президентът Радев насрочи парламентарните избори на 4 април

Президентът Румен Радев обяви, че насрочва предстоящите парламентарни избори на 4 април. „Подписах указа за провеждане на изборите за 4 април, една седмица след първата възможна дата за избори“, заяви държавният глава, който направи обръщение към народа.  Мандатът на настоящето Народно събрание изтича на 26 март. “Отговорните органи..

публикувано на 14.01.21 в 19:17
 Светослав Малинов

Светослав Малинов: Управляващите целят ниска избирателна активност

Изключително ниска избирателна активност на предстоящия вот. Това прогнозира пред БНР-Бургас доц. Светослав Малинов, ръководител на катедра “Политология” в Софийския университет. Причината, според него, е че няма да бъде осигурена здравна безопасност при гласуването и това се прави умишлено. Практически никаква организация, която да..

публикувано на 14.01.21 в 14:18

Напусналите от БСП ще участват с нова партия на изборите

Отцепниците от БСП ще участват с нова партия на парламентарните избори. Чрез Българска прогресивна линия, те ще предложат обновена социална политика. Основната членска маса към момента ще бъде от млади хора, в работоспособна възраст.  Българска прогресивна линия вече е получила съдебното си решение. За председател на партията е избран Красимир..

обновено на 14.01.21 в 14:15