Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И в Бургас започва кръвонабиране за създаване на лечебна плазма /ОБНОВЕНА/


УМБАЛ Бургас очаква кръводарители, преболедували КОВИД, които желаят да помогнат на други да оздравеят!

УМБАЛ Бургас започва да взема кръв от дарители, преболедували КОВИД за създаване на лечебна - рековалесцентна плазма. Вече не е необходимо бургазлии да пътуват до други градове, за да даряват, което ще улесни и ускори процедурата по получаването на плазма от нуждаещите се пациенти тук. Това ще се случи и без никакви разходи за дарителите – не е необходимо предварително да си правят тестове за антитела, които да заплащат. Нужно е само да разполагат с документи, че са преболедували КОВИД – ПСР тест, или други документи.

Заради много призиви от дарители и институции набирането на плазмата да става в Бургас, болницата направи необходимото, което действащите наредби и разрешителни позволяват. Кръводаряването ще се случва в Бургас, същия ден кръвта ще замине за РЦТХ – Стара Загора, там ще се изследва за антитела и ще се изработи плазмата. Тя ще се върне обратно в Бургас и ще се ползва за нуждите на бургазлии. Тъй като се дарява цяла кръв, останалата част от кръвта ще се използва за еритроцитен концентрат, който също помага в лечението на хора, нуждаещи се от кръвопреливане. Така всеки кръводарител ще може да помогне на няколко души.

Два са методите за получаване на рековалесцентна плазма – първият е плазмофереза - чрез извличане директно на плазма от дарител, без да се ползва останалата част от кръвта му. Това се случва със специална апаратура, процедурата продължава над 40 минути, а преди това се правят изследвания, което отнема време на дарителите – понякога и 2 дни – в единия са изследванията, на другия - даряването. Това бави процедурата и за ден могат да минат малко дарители, а нуждата от плазма е голяма. Според сега действащите наредби на МЗ този метод може да бъде прилаган само в кръвни центрове, какъвто в Бургас няма.

Вторият начин е чрез стандартно кръводаряване, което трае по-малко от 20 минути, предварителни изследвания не са необходими – кръвта се изследва после. Това ускорява процедурата, могат да минат повече дарители на ден, да се помогне на повече хора, да се използва и другата част от кръвта, обясни завеждащият Отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ Бургас д-р Людмила Желязкова. Тъй като съществува мнение, че първият начин – т.е. плазмоферезата е по-щадящ и дарителят отново може да даде плазма след седмица, това не е съвсем така. „Даряването на плазма е продължителна процедура и отнема цял ден на дарителя. Той трябва да бъде изследван, самата плазмофереза е продължителна, което също губи време. Организмът трябва да се възстанови и даряването само след седмица също е изтощаващо за организма“, посочи тя.

Кръвонабирането от преболедували плазма ще започне в Бургас от 2 декември. Осигурен е коридор с предимство на тези дарители. Графикът е следният: 2,4,8,10,14,16,18,22,23,29,31 декември – от 7.30 до 10.30 ч. Дарителите трябва да са здрави, на възраст от 18 до 65 години, да са минали 40 дни от положителния им ПСР тест, да не пият лекарства в момента.

Телефон за информация: 0879 357603

Още подробности в звуковия файл: 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

РЗИ и Комисията за потребителите със спешни проверки за т. нар. "енергиен прах"

Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева разпореди Регионалните здравни инспекции да направят спешни проверки за продажбата на т.нар. енергиен прах, наричан още "енергиен сниф". Проверките ще са съвместно с Комисията за защита на потребителите. Експерти на министерството вече са проверили места за онлайн продажба на този прах и ще предаде..

публикувано на 29.08.24 в 14:15

Здравното министерство разпореди: РЗИ-тата да засилят контрола над западнонилската треска

Министерството на здравеопазването е разпоредило на Регионалните здравни инспекции да засилят надзора и контрола на заболяването западнонилска треска. Става дума за инфекция, която се развива след ухапване от заразени комари. Медицинските специалисти трябва да следят за случаи на повишена температура с неясен произход, както и за инфекции на..

публикувано на 29.08.24 в 14:00

НЗОК ще уведомява за протоколите за скъпи лекарства по телефона или онлайн

От 1 септември Здравната каса ще уведомява пациентите за протоколите им за скъпи лекарства, както и за помощни средства със съобщение по телефона или чрез онлайн платформата "Вайбър", съобщава БТА.  Изпълняващият длъжността управител на Касата проф. Момчил Мавров обясни, че към съобщенията няма да има прикачени файлове или линкове, няма да се изискват..

публикувано на 28.08.24 в 17:00

От 1 септември влизаме в здравното си досие без електронен подпис

От 1 септември пациентите ще имат достъп до електронното си здравно досие и без електронен подпис. То ще може да се достъпи на мобилен телефон чрез приложение, след активация от оторизиран служител.  В досието може да се види цялата здравна информация, качена за пациента от личния лекар, специалисти, лаборатории и болници.   С..

публикувано на 28.08.24 в 08:40

По 2000 лева ще получат семейства от Бургас с репродуктивни проблеми

На 19 души да бъдат отпуснати еднократно по 2 000 лева за подпомагане на процедури инвитро. Докладната записка на общинския съветник д-р Светослав Тодоров бе разгледана днес по време на Комисията по социални дейности. Отпускането на финансова помощ е за хора с репродуктивни проблеми, които живеят на територията на Община Бургас. В..

обновено на 27.08.24 в 11:38

Експерти ще обясняват причините за миризмите на нефтопродукти в Бургас

През последните седмици миризмата на нефтопродукти във въздуха на Бургас, която се усеща в различни часове и части на града, влезе и в заседанието на постоянната комисия по околна среда към Общинския съвет. Съветниците решиха да има извънредно заседание на същата комисия по темата, с идеята на нея да присъстват различни експерти, които да..

публикувано на 26.08.24 в 14:50
Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева и кметът на Бургас - Димитър Николов

Д-р Людмила Желязкова е новоизбраният директор на бъдещия кръвен център в Бургас

 Вече има назначен директор на Районния кръвен център в Бургас, обяви на посещение в морския град служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева. Това е д-р Людмила Желязкова, която досега оглавяваше Отделението по трасфузионна хематология към УМБАЛ-Бургас. До края на август трябва да бъдат назначени 9 служители, които да отговарят..

публикувано на 23.08.24 в 15:37