Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да се разрешат тренировъчните заниманията на открито и в плувните басейни

Клубът по водни спортове в Бургас изпрати отворено писмо до министъра на здравеопазването

Снимката е с илюстративна цел.

Клубът по водни спортове в Бургас заяви исканията си за разрешаване на тренировъчните занимания на открито. В отворено писмо до министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, от организацията посочват, че новите мерки могат да бъдат приложими за затворени помещения, където се провеждат публични спортни събития. Но наложените рестрикции за спорта на открито, в индивидуални дисциплини и в групи до 15 човека са в противоречие със здравословните цели, знание и аргументи. 

"Плуването е доказано благоприятстващ респираторните функции и имунната система, и дори е лечебен за подобни заболявания спорт". 

Затова в писмото си, от клуба настояват: 

"Да бъдат разрешени тренировъчни занимания на открито и в плувните басейни. Да разрешите използването на басейните и спортните площадки от деца със специални потребности и от лица, спортуващи по лекарско предписание. Да опишете в тази и занапред във всяка бъдеща заповед или друг акт, с който засягате твърде значими обществени и граждански права и интереси, и да изредите конкретните мотиви, аргументи и измерими цели, кореспондиращи с актуални и безспорни научни познания в приложната сфера, от които се водите в тази си управленска активност!"







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Бургас призовава: Пазете плувците!

Заради празничната програма на остров Света Анастасия по случай 10-годишнината на туристическия комплекс, на 16 август, от 11:00 ч., от южния кей ще бъде даден старт на плувен маратон с дължина 700 м.  С оглед безопасността на плуващите, Община Бургас моли за повишено внимание от страна на собствениците на лодки и джетове, идващи към острова от..

публикувано на 14.08.24 в 11:40
Цанко Цанков

Цанко Цанков се подготвя за историческо плуване в река Дунав

За историческо плуване във водите на река Дунав се подготвя световния шампион Цанко Цанков, който днес навършва 37 години. В началото на септември той ще преплува 100 км. по реката между Видин и Козлодуй. За пръв път той ще плува в сладководни води и не скри, че това има своите особености.  "На първо място з аради сладката вода тялото има..

публикувано на 13.08.24 в 13:43

Сливен посрещна бронзовия медалист Божидар Андреев

Бронзовият олимпийски медалист във вдигането на тежести от олимпиадата в Париж Божидар Андреев и треньорът му Пламен Братойчев бяха посрещнати снощи в родния Сливен от кмета на общината Стефан Радев. Той им връчи юбилейни сребърни монети на символа на града „Стария бряст“ и парична премия. Радев определи щангите като „един от успешните спортове на..

публикувано на 13.08.24 в 07:33
Антон Коджабашев

Нужни са големи промени в българските щанги

След големия успех на българските щанги на олимпиадата в Париж, на следващата страната ни може да има поне 4-5 потенциални медалисти. За да се случи това обаче са нужни промени в управлението на този спорт, каза председателят на федерацията по вдигане на тежести Антон Коджабашев.  Златният медалист от Париж Карлос Насар не е получавал заплата от..

публикувано на 12.08.24 в 12:12
Христо Стоичков и Джани Инфантино

Стоичков започва работа във ФИФА

Футболната легенда Христо Стоичков е приел покана на президента на Световната  федерация (ФИФА) Джани Инфантино да започне работа в тази структура, написа българинът в страницата си в интернет. От публикацията не стана ясно с какво точно ще се занимава Стоичков, но по всичко изглежда, че ще влезе в Панела за развитието на играта, който е поверен на..

публикувано на 12.08.24 в 09:09
Карлос Насар стана олимпийски шампион

България на 26-о място в класирането по медали на Олимпийските игри

Б ългария завърши на 26-о място в класирането по медали на ХХХIII Олимпийски игри във френската столица, които бяха закрити снощи. За сравнение на Игрите в Токио 2020 България се нареди на 30-о място по медали, в Рио 2016 на 54-о, в Лондон 2012 на 51-о, в Пекин 2008 на 40-о и т.н. България заема 15-а позиция от държавите в Европа и 11-а от страните..

публикувано на 12.08.24 в 08:17

65 души участваха в плувния маратон на Черноморец

Кметът на Община Созопол Тихомир Янакиев награди най-бързите плувци в традиционния плувен маратон на гр. Черноморец. В състезанието взеха участие 65 души от цялата страна. При жените първа се класира Ива Христова, която спечели и маратона "Света Марина" в Созопол. Втора финишира Александра Вачкова, а трета – Тиана Темелкова. При мъжете..

публикувано на 11.08.24 в 17:00